6 stjerner, Børnebøger, Faglitteratur, Klara f. 2003, Politikens Forlag

WTF er det? af Maria Jarjis

Forfatteren Maria Jarvis, er 24 år gammel. Lige siden hun selv gik i skole, har hun ønsket at formidle viden på en anderledes og sjovere måde end, hvad hun var vant til. WTF er det? er den bog hun selv ønskede sig, da hun var barn.

Dette er et uddrag fra forlagets beskrivelse:

“Hvorfor sank Titanic, hvorfor er nogle mennesker venstrehåndede, findes der hekse – og er det egentlig sundt at spille computerspil? Disse spørgsmål og mange flere kan du få svar på i WTF er det? Maria Jarjis har de sidste to år drevet YouTube-kanalen ”WTF er det?”, hvor hun hver uge uploader sjove og informationsrige videoer, der undersøger videnskabelige emner eller udforsker gys og mystiske fænomener. Maria er den eneste YouTuber i Danmark, der lægger fokus på videnskab og information.

I WTF er det? kan du derfor bl.a. blive klogere på, om der findes liv i rummet, hvorfor man drømmer, kloning af mennesker, hvilken effekt farver har på mennesket, olieudslip, spøgelsesbyer, vulkaner, vampyrer, dobbeltgængere og Illuminati.”

Billede af: WTF er det? af Maria Jarjis
WTF er det? af Maria Jarjis

Mange, yngre især, kender sikkert allerede forfatteren Maria Jarjis. Ikke fordi hun har udgivet nogle bøger før, men på grund af hendes YouTube-kanal med over 57.000 abonnementer. Jeg selv har set nogle af hendes videoer, og jeg synes rigtig godt om dem. Derfor blev jeg glad, da jeg fandt ud af, at hun havde udgivet en bog.

WTF er det? er en faglitterær bog, men i modsætning til de fleste andre faglitterære bøger, dækker bogen ikke kun viden omkring et enkelt emne, men om flere emner. Der er i alt 4 overmener i bogen, og de er – ”Videnskab, politik og samfund, gys og mystik og naturfænomener.” Underemnerne er spørgsmål, som f.eks. – ”Hvorfor er nogle mennesker venstrehåndede eller hvad er en spøgelsesby?”. Jeg kan rigtig godt lide, at underemnerne er spørgsmål i stedet for overskrifter. Det er også spørgsmål, som mange sandsynligvis har undret sig over, det har jeg i hvert fald.

Forlaget har sat målgruppen for bogen til at være 8-15 år og det er jeg næsten enig i. Personligt vil jeg nok sætte målgruppen til 10-15 år i stedet for. Sproget er let og læsevenligt, men uden at være for barnligt. Illustrationerne og layoutet er virkelig også med til at gøre en forskel. Ikke ment på den måde, at bogen ville være dårlig uden billederne og et godt layout. Men billederne understøtter underemnerne rigtig godt og layoutet gør, at man bare får lyst til at læse videre. For slet ikke at nævne den rigtig flotte forside, hvor Maria Jarjis selv er på, sammen med nogle af de emner som bogen dækker over. Forrest i WTF er det? Er der også en indholdsfortegnelse, hvilket kan være nyttigt, hvis man går efter at få et bestemt spørgsmål besvaret.

Sammenlignet med Maria Jarjis YouTube-kanal, som også hedder WTF er det?, vil jeg sige, at de er meget lig hinanden (altså udover at den ene er en video, og den anden er en bog). Det er næsten som om, jeg kan høre hendes stemme fra YouTube videoerne læse teksten op, i mens jeg selv læser. Det er dog ikke en dårlig ting, da hun er rigtig god til at forklare. Ligesom i hendes videoerne, slutter hun også af med at stille et spørgsmål til læseren, som han eller hun så skal tænke over.

Hele mit indtryk af bogen er, at den er overskuelig og passer perfekt til de unge læsere. Folk som er over 15 år kan såmænd også have gavn af WTF er det? og voksne kan også bruge den til at besvare nogle af deres børns uendelige spørgsmål på en let og forståelig måde. Jeg kan kun give ros til forfatteren og sige, at hun har nået hendes mål med at dele viden på en sjov og forfriskende måde.

Billede af: 6 af 6 stjerner /Klara
6 af 6 stjerner /Klara

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740054163
Udgave: 1. udg. 14.08.2019
Sider: 189
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *