5 stjerner, Børnebøger, Gads Børnebøger, Tine f. 1973

Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE af Vaiva Rutkauskaité

Billedbogen Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE er skrevet af Vaiva Rutkauskaité og illustreret af Lina Ribinské.

Fra forlagets beskrivelse:

“Kom med på en opdagelsesrejse i ordenes verden.

I Ordenes Kongerige findes der glade ord og sure ord. Lange ord og korte ord. Svære ord og lette ord. ALLE mulige ord. Men det kedeligste ord er IKKE, synes de andre ord.

De andre ord er venner og finder sammen i sætninger og historier, men ingen ord gider være ven med IKKE. Så en dag stikker IKKE af, og ingen kan finde ham.

Hvordan skal det mon gå uden IKKE i kongeriget?”

Billede af: Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE af Vaiva Rutkauskaité
Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE af Vaiva Rutkauskaité

Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE er en rigtig fin fortælling om ords betydning – og hvordan de har forskellige betydninger alt efter, hvordan de sættes sammen. “Hovedpersonen” i bogen er ordet Ikke, som er en uimodståelig lille sort nullermand – som passer rigtig fint til at illustrere den lille fyrs humør – for når Ikke bliver sat sammen med andre ord, så går det rigtig ofte galt – og ordene/sætningerne ender med at være negativt ladede. Fx. bliver en ven til en ikke ven, og vil til vil ikke… Så Ikke kommer til at føle sig udenfor – eller faktisk ér han udenfor, for de andre ord bliver bange for ham, så han bliver både ensom og ked af det. Men uden Ikke, så går det jo faktisk ikke

Opslag i: Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE af Vaiva Rutkauskaité
Opslag i: Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE af Vaiva Rutkauskaité

Bogen er super fint illustreret af Lina Ribinské. Opslagene er forskellige, nogle sider er som en traditionel billedbog – og andre fx mere “collage-agtige”. Det virker rigtig godt – og er medvirkende til, at der er noget at kigge på. Bogen egner sig til højtlæsning for 4-7+ årige, jeg tænker dog, at de ældste vil få mest ud af bogen, der der er nogle ting, som kan være lidt svære, hvis ikke de bliver godt formidlet.

Opslag i: Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE af Vaiva Rutkauskaité
Opslag i: Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE af Vaiva Rutkauskaité

Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE egner sig rigtig godt til en god snak med børnene om sproget – og hvilke typer af ord vi bruger og på hvilken måde. Vi hører om alle slags ord, lange, korte, nye, gamle osv.

Udover at have fokus på sproget, så rummer bogen også en fortælling om at føle sig udenfor fællesskabet, og via fortællingen om, at vi slet ikke kan undvære Ikke, bliver det tydeligt, at der er brug for alle. Der er plads til alle – og alle har en værdi.

“Du skal IKKE græde, Ikke.”
“Du skal IKKE være ked af det, Ikke.”
“De behøver IKKE gemme dig, Ikke.”

(citater fra bogen)

En skøn historie om sprogbrug, sprogforviklinger, rummelighed, venskab og fællesskab. Ikke et eventyr eller et eventyr om IKKE får en stor anbefaling fra mig – lille Ikke, er slet ikke til at stå for.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Gads Børnebøger
ISBN: 9788762738225
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Nepasaka arba Pasaka apie NE
Oversætter: Klavs Brøndum
Sider: [32]

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *