5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Øjet der ser af Jeffrey Archer

Måske I kender Jeffrey Archer fra serien, Clifton-krøniken? Nu er Jeffrey Archer klar med en ny serie, som handler om kriminalbetjenten William Warwick. Den første bog i serien hedder Øjet der ser. Jeffrey Archer har fået udgivet bøger i 97 lande, på mere end 33 sprog – og i over 275 millioner eksemplarer. Vil man vide mere, kan man finde flere oplysninger på Jeffrey Archers website.

Fra bogens bagsidetekst:

“William Warwick har altid drømt om at komme ind til politiet, og i starten af 1980’erne søger han optagelse i Metropolitan Police i stedet for at blive advokat som sin far. Han starter sin karriere som ordensbetjent og rykker hurtigt videre op i systemet i Scotland Yard.

Under efterforskningen af sin første store sag, røveriet af et uvurderligt maleri af Rembrandt, møder han Beth Rainsford, som han forelsker sig hovedkulds i. Men Beth har en hemmelighed, som hun for alt i verden ikke vil have afsløret.”

Som det allerførste i bogen står der: “Dette er ikke en kriminalroman, det er en roman om en kriminalbetjent.” – Men lidt kriminalroman synes jeg nu, at der er over den. Det er selvfølgelig en fortælling om kriminalbetjenten William Warwick – men i og med at hans arbejde er ved politiet, så kan vi ikke komme uden om, at der også er sager, som skal opklares – og faktisk synes jeg en stor del, af denne første bog i serien, handler om opklaringen af et kunsttyveri – men denne historie hænger også ganske fint sammen med Warwicks privatliv.

Billede af: Øjet der ser af Jeffrey Archer
Øjet der ser af Jeffrey Archer

Øjet der ser er en velskrevet og ganske hyggelig fortælling. Sproget er flydende og handlingen glider fint. Jeffrey Archer skriver levende og fængende – og bogen er spændende uden at historien bliver grusom – alle kan læse med.

Jeg er vild med Warwick – nok mest fordi han gør, hvad han brænder for, også selvom det ikke er den vej, som faderen ønsker han tager. Samtidig er det også svært ikke at synes godt om en karakter, som ønsker at retfærdigheden sejrer. Det bliver beskrevet ret tydeligt, at alt hvad Warwick gør, det gør han med lidenskab. Fordi Øjet der ser netop er en historie om Warwick, så kan man ikke sige, at kærlighedshistorien er en bi-historie – nok tværtimod. Men uanset, så synes jeg, at denne del er med til at give historien liv – og den bidrager til at historien kommer til at fremstå autentisk. Udover Warwick, så hører vi selvfølgelig også om andre personer – alle er godt beskrevet, de fremstår tydeligt – og ikke mindst, så passer de perfekt til deres roller. Jeg glæder mig til at høre mere om dem alle i fremtidige bind.

Hvis man normalt læser krimier – og måske de mere barske, så skal man være forberedt på, at Øjet der ser har en del mere til fælles med Clifton-krøniken end med de mere hårdkogte krimier. Det er ikke en bog, som man skal læse blot for mysteriets skyld, hvis man normalt er til den slags – men mere for karakterene, deres roller, historier og udvikling – at der så også er en sag, der skal opklares er jo kun et plus. Jeg opfatter Øjet der ser, som hyggeroman, som læsere af Clifton-krøniken sikkert også vil finde stor glæde ved.

Selvom Øjet der ser både er letlæst – og for så vidt også virker ganske enkel i opbygningen, så byder den alligevel på så meget, at den fængede mig fra start. Jeg tænkte, at plottet virkede en smule for gennemskuelig – men da jeg nåede slutningen, så havde der alligevel været flere overraskelser undervejs. Det bliver spændende at følge Warwick fremover – og ikke mindst læse om, hvordan hans karriere og privatliv udvikler sig.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Tak til Lindhardt og Ringhof for anmeldereksemplaret.

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711915806
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Nothing Ventured
Oversætter: Alis Friis Caspersen
Sider: 349

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Øjet der ser af Jeffrey Archer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *