4 stjerner, Feel good/kærlighed, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Det var altid dig af Colleen Hoover

De fleste læsere, der synes godt om feel good-romaner, kender nok allerede Colleen Hoover. Den sidste bog, jeg læste af hende, var Mørkt bedrag, som udover at være en kærlighedshistorie også er en thriller. Med Det var altid dig er hun dog tilbage med en kærlighedsroman, som måske nok kan give gåsehud, men ikke på grund af uhyggelige scener…

Forlagets beskrivelse:

“Morgan Grant og hendes sekstenårige datter, Clara, kunne ikke være gladere for at være  forskellige. Morgan er fast besluttet på at forhindre sin datter i at begå de samme fejl, som hun selv gjorde, som ung. Hun måtte nemlig udsætte sine egne drømme, da hun blev gravid og gift som helt ung. Og Clara vil gøre alt for ikke at ende som sin mor; forudsigelig og kedelig.

Med modstridende personligheder og mål finder Morgan og Clara det svært at leve under samme tag, og den eneste, som kan skabe fred i husstanden, er Chris – Morgans mand, Claras far og familiens anker. Men da Chris kommer ud for en tragisk ulykke, smadres freden, og hjertesorgen og de langtrækkende konsekvenser rammer alle de implicerede.

Mens de kæmper for at få genopbygget deres liv, finder Morgan trøst hos den sidste person, hun havde forestillet sig, og Clara opsøger den fyr, hun er blevet forment at se. Afstanden mellem mor og datter vokser, men bliver det muligt for dem at nå hinanden igen?”

Billede af: Det var altid dig af Colleen Hoover
Det var altid dig af Colleen Hoover

Desværre startede jeg ud med at være mega forvirret. Det er nok hovedsageligt min egen skyld – men jeg kunne virkelig godt have brugt, at det første kapitel havde heddet fx prolog eller at der blev skrevet, at det foregik 17 år tilbage i tiden. Det gav mening jo mere af kapitlet, jeg læste, men jeg brugte rigtig lang tid på at finde hoved og hale i det. Jeg kunne slet ikke få det til at passe med bagsideteksten. Dette har ikke betydning for handlingen – det er blot en oplysning, hvis andre skulle opleve det ligesom jeg.

Det var altid dig har en fin opbygning. Kapitlerne bliver fortalt på skift af hovedpersonerne, alle som jeg-fortællere. Det er ikke altid, at jeg er så begejstret for jeg-fortællere, men her synes jeg det virker godt – og er med til, at man kan se det hele fra den pågældende fortællers side.

Personbeskrivelserne er fine – især synes jeg godt om beskrivelsen af Clara. Selvom det er mange år siden, jeg var 17 år – så kan jeg sagtens huske, hvordan det var… og Claras karakter rammer super godt. Et citat fra Clara (s. 273): “Nogle gange har jeg det, som om det er så meget lettere at være voksen end at være teenager, fordi man bør have fået styr på alt som voksen. Man er mere følelsesmæssigt moden, så man er bedre rustet til at håndtere kriser. Men at se Jonah lige nu, mens han prøver at lade, som om han ikke er fraværende, og at se min mor prøve at finde rundt i sit liv, som om hun stadig ved, hvad hun laver, er rigeligt bevis på, at voksne måske ikke har bedre styr på deres ting end vi har. De har bare mere overbevisende facader. Det skuffer mig.”

Claras mor, Morgan er medvirkende til, at Det var altid dig ikke kun virker som en YA-bog – også selvom Morgan er en meget ung mor. Lige netop denne konstellation er også, hvad en rigtig stor del af bogen handler om. Der er ikke særlig mange personer med i bogen, så det er let at holde styr på dem, og alle er beskrevet, så de passer fint til den rolle, de nu har.

Historien er velskrevet, den er både sørgelig og humoristisk. Der er flere ret sjove scener, så man ikke kan lade være med at trække på smilebåndet. Samtidig er det både en rørende og tårevædende beretning. Men det hele i passende mængder.

Det jeg læser allermest er krimier – og denne skiller sig virkelig ud fra en krimi, da man faktisk på forhånd kender hovedtrækkene i plottet. Alene titlen Det var altid dig fortæller næsten for meget – det kunne nok have været kamufleret lidt bedre, da det er med til at gøre historien ret forudsigelig. Men fordi det netop ikke er en krimi, men en fortælling, hvor der bliver lang stor vægt på tanker, følelser og relationer, så gør det egentlig ikke så meget, at man på forhånd kan regne en stor del af plottet ud.

I Det var altid dig får vi blandt andet en fortælling om, hvor hurtigt misforståede hensyn eller hemmeligheder kan være med til at gøre alting meget værre end hemmeligheden var til at begynde med. Derudover er det en bog om både kærlighed og sorg. Et meget godt citat fra Morgan (s. 244): “Hver gang det føles, som et af mine mange sår måske er ved at hele, sker der noget, som flår det op igen.”

Selvom jeg skriver, at bogen virker forudsigelig – så er det noget andet med slutningen! Den havde jeg ikke luret – og jeg elsker den!

Det er skønt med en feel good-roman (af og til) og jeg har altid været glad for Colleen Hoovers bøger – og Det var altid dig er bestemt ingen undtagelse!

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711982570
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Regretting You
Oversætter: Randi Bjerre Høfring
Sider: 472

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Det var altid dig af Colleen Hoover

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *