4 stjerner, Gyldendal, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Døden er kun et øjeblik af Lisa Holmfjord

Lisa Holmfjord, der er direktør for Dansk Kvindesamfunds Krisecentre, har skrevet den psykologiske thriller, Døden er kun et øjeblik. Bogen er Lisa Holmfjords debut som forfatter.

Fra forlagets beskrivelse:

“Esther er flygtet fra sin voldelige mand, den respekterede læge Andreas, og er gået i skjul på et krisecenter. Hun drikker, har psykiske problemer og kommer dårligt ud af det med de andre kvinder. Og så frygter hun den dag, Andreas modtager skilsmissepapirerne, for hun ved, at han aldrig vil give slip på hende.

David er blevet fyret fra politiet og har slået sig ned som privatdetektiv. En kvinde fra den nordsjællandske overklasse opsøger ham med en opgave. Han undslår sig, indtil det går op for ham, at målet er en, han kender, én han har svigtet. Han begynder sin efterforskning, der leder ham omkring en kostskole og en gammel forgiftningssag. Imens finder kvinderne på krisecenteret ud af, at Esther er forsvundet.”

Billede af: Døden er kun et øjeblik af Lisa Holmfjord
Døden er kun et øjeblik af Lisa Holmfjord

Døden er kun et øjeblik er en velskrevet psykologisk thriller, hvor det vigtigste emne er voldsramte kvinder – et vedkommende og meget relevant emne. Emnet fremstår for mig vigtigere og tydeligere end thrillerplottet – men måske bogen kan tiltrække flere læsere, fordi den er beskrevet og fremstår som en thriller, end hvis det havde været en socialrealistisk fortælling om hustruvold.

Personskildringerne er fine. Især beskrivelsen af Esther og hendes tanker, og hvordan hun drikker for at kunne holde livet ud. Det er stort set umuligt ikke at fatte sympati for Esther og dermed andre kvinder i lignende situationer. Jeg bliver mere rørt over Esthers historie end jeg bliver skræmt af thrillerdelen. Vi møder ikke afsindigt mange forskellige karakterer, men alle er beskrevet fint, så de passer til deres roller. Umiddelbart synes jeg, at det virker lidt ærgerligt, at David, som er tidligere politimand, men nu privatdetektiv kender Esther så godt – det virker lidt for tænkt. Samtidig har han også, som efterhånden ret mange andre hovedpersoner fra krimier, et misbrug, hvilket slet ikke er nødvendigt for at fortælle historien. Der er dog ingen af dem, som man kommer så tæt på, som Esther.

Vi får nogle realistiske og troværdige beskrivelser af krisecentre. Man kan godt mærke, at Lisa Holmfjord har en stor viden om netop disse. De mange detaljer bogen igennem, som ikke er en direkte del af thrillerplottet, er med til at øge autenticiteten, men samtidig synes jeg også, at det er med til at nedtone uhyggen en smule. Nogle steder bliver historien lidt for amerikansk fx i forbindelse med beskrivelsen af en jury.

Døden er kun et øjeblik er tankevækkende og barsk læsning. Det er en meget god illustration af, hvad kvinder som Esther må udholde. Jeg synes, at det er berigende, når en bog fortæller om situationer og vilkår fra den virkelige verden og ikke kun fungerer som underholdning. Man får en tydelig fornemmelse af, at forfatteren vil fortælle noget med denne bog – men den bliver ikke belærende, den vækker blot stof til eftertanke.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702295405
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 351

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Døden er kun et øjeblik af Lisa Holmfjord

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *