3 stjerner, HarperCollins Nordic, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Pirata af Patrick Hasburgh

Pirata er skrevet af Patrick Hasburgh, som nok er bedst kendt for at være manuskriptforfatter til 21 Jump Street. Pirata er en kombineret thriller og relationsroman.

Bogens bagsidetekst:

“Da Nick bliver skudt, mister han alt. Sit job, sin familie, sit øje og sin selvrespekt. Han flygter fra Californien til Mexico, hvor han tilbringer tiden med at surfe og drikke med de lokale. Klappen for øjet giver ham tilnavnet Pirata.

Men så en dag bliver hans ven dræbt af sin kæreste, Meagan, under dramatiske omstændigheder. Nick, som har en svaghed for Meagan og hendes to sønner, bestemmer sig for at hjælpe hende. De skiller sig af med liget, og indleder et stormfuldt kærlighedsforhold, og pludselig har Nick noget, der ligner en familie igen.

Men da et lig flyder op på stranden, og en FBI-agent får færten af Nick, indser han, at fortiden er ved at indhente ham…”

Pirata af Patrick Hasburgh
Pirata af Patrick Hasburgh

Pirata er skrevet i et flydende og ret letlæst sprog, men samtidig også en unik fortællestil. Nick Lutz, bedre kendt som Pirata er bogens jeg-fortæller. Umiddelbart er han den eneste person, som jeg synes, man kommer ret tæt på, men som hovedperson er det jo også vigtigt. Jeg savner bare, at de andre medvirkende træder lidt bedre frem. Meagan som også er en vigtig person står ret svagt for mig, og det synes jeg er en skam.

Forfatteren Patrick Hasburghs beskrivelser fra Mexico synes jeg er ganske gode – og til tider meget barske. Jeg kender ikke nok til Mexico til at vide om de barske vilkår og begivenheder er tæt på sandheden, men jeg kan desværre forestille mig det. Men for mig virker resten af historien om Pirata’s liv ikke specielt realistisk.

Pirata er ikke den eneste udlænding/amerikaner på stedet, men jeg synes egentlig ikke, at det er så væsentligt, hvor de forskellige kommer fra. Det interessante er mere deres handlinger og indbyrdes relationer.

Plottet i bogen er anderledes end hvad jeg umiddelbart har læst før. Men jeg synes, at de fleste ting går lidt for hurtigt, og de bliver ikke uddybet og kommer på en måde lidt til at virke som en parodi. Bogen er skrevet med en lidt humoristisk vinkel, men personligt ville jeg helst have været denne vinkel foruden, da jeg ikke synes, at det passer særlig godt sammen med temaet om relationer. Her skal jeg dog lige tilføje, at jeg ikke er specielt vild med sjove bøger – og derfor ikke er helt uvildig, når jeg skriver om en bog som denne.

Pirata er en sjov fyr, som har en mindre sjov bagage med sig – og måden han agerer på, virker som om tiden bare skal gå, og fortiden fortrænges. Men der er jo en fortid – og den slipper man ikke så let – og bør man det? Der kan jo være ting i fortiden, som man uanset grund bliver nødt til at forholde sig til, og måske kæmpe for? Nogle gange kan det måske være lettere at give op og flygte som Pirata – men det kan jo tænkes, at skæbnen alligevel indhenter en. En af de vigtige relationen hører vi om i den allersidste del af bogen – og den kunne jeg virkelig godt have ønsket mig havde fyldt lidt mere.

På trods af, at Pirata af forlaget bliver beskrevet som “rystende, sjov og rørende” – altså igen det sjove, så synes jeg, at den lød spændende og måske som noget for mig. Men jeg må erkende, at jeg desværre ikke blev fanget af fortællingen, den blev for overfladisk for mig. Jeg kan dog sagtens se bogens potentiale – og jeg kan også forestille mig, at der vil være mange, som synes den er fantastisk.

3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9788771915884
Udgave: 1. udg. 1.7.2019
Originaltitel: Pirata
Oversætter: Nikolaj Kvistgaard Johansen
Sider: 298

1 thought on “Pirata af Patrick Hasburgh

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *