4 stjerner, Øvrige forlag, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis af Roger Pihl

Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis er skrevet af den norske forfatter Roger Pihl. Roger Pihl har skrevet yderligere fem romaner og mere end tyve fagbøger. Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis er forfatterens første skønlitterære roman, som er oversat til dansk.

Forlagets beskrivelse:

“Valdemar Vågen har druknet sig i arbejde efter hans familie er omkommet i en bilulykke. Lige indtil han selv bliver kørt ned, mens han cykler til arbejde. På hospitalet falder han til ro. Og hver morgen vågner han op til smil og venlige sygeplejersker, som kun vil ham det bedste. Hans rolle som CEO er pludselig ikke så vigtig længere. Han beslutter sig for at blive … men kan han det?

Romanen er en satirisk kommentar til det fortravlede karriereliv – men er også skrevet som en tak til sundhedsvæsenet, der forsøger at gøre det så godt, de kan. (De skulle bare vide, hvad der egentlig foregår på sygehusets lofter!)”

Billede af: Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis af Roger Pihl
Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis af Roger Pihl

Det er ved at være noget tid siden, jeg læste Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis. Men I skal ikke snydes for min anmeldelse.

Altså – Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis er virkelig langt fra bøger, som jeg normalt ville tænke var noget for mig. Det er en satirisk historie om meningen med arbejdslivet eller livet i det hele taget.  Det er selvfølgelig også en fortælling om, hvor travlt der er på sygehusene – men jeg synes ikke, at det er den vigtigste del for mig. Derudover handler den også om ensomhed og medmenneskelighed – hvilket bliver flettet fint ind i historien.

Valdemar Vågen er hovedpersonen i fortællingen, og vi hører selvfølgelig også om andre personer, men der er ikke flere med, end de er til at holde styr på. Valdemar og de fleste øvrige personer er meget sympatiske og lette at holde af. Med rigtig meget humor formår Roger Pihl at fortælle om livet som karrieremenneske til fingerspidserne – og springet til at holde en pause fra dette liv – og indse, at der måske alligevel gemmer sig mere og andet derude.

Bogen er fyldt med skønne og ofte humoristiske bemærkninger – og en af dem, som jeg har tænkt på meget efterfølgende og også fortalt andre om, er en af dialogerne mellem Valdemar og en sygeplejerske, en af den mange gange, hvor Valdemars operation bliver udskudt:
“Jeg forstår altså godt, hvis du bliver vred.” Valdemar fik altså med andre ord muligheden for at bliver vred. Det var der aldrig nogen, der havde givet ham før, men det store spørgsmål var jo, om det ville have nogen som helst effekt. “Hjælper det, hvis jeg bliver vred? Jeg mener, kommer kirurgerne så på arbejde?” “Nej, det gør de nok ikke.” “Nej vel? Så tror jeg ikke, jeg gider. Jeg bliver bare så umådeligt irriteret, når jeg bliver vred, så jeg tror faktisk, jeg foretrækker ikke at blive det.”  Der er mange flere dialoger/citater som dette, men det siger meget godt, at det er spild af tid at bekymre sig om noget, som man alligevel ikke kan ændre. Måske det, som pyt-knapperne er til derude i landet!?

Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis er en velskrevet, men nok lidt spøjs fortælling – som er ganske letlæst. Teksten kan ikke undgå at kalde smilet frem på læberne flere gange undervejs.

Jeg skrev ganske kort dette om bogen, da jeg lavede en opsamling af læste bøger i juli:
“Den bog der overraskede mig mest var Manden der faldt af cyklen og vågnede op i paradis af Roger Pihl. Jeg var egentlig sikker på, at jeg skulle kæmpe mig gennem den, men jeg fløj afsted. Der er så mange sjove og tankevækkende citater og overvejelser om livet. Den kunne godt have været kortere, da jeg synes, at jeg havde fanget pointen og bogen alligevel “blev ved”. Men ganske underholdende.”  Og det er jo præcis, hvad jeg selvfølgelig stadig synes om bogen.

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Haase Forlag
ISBN: 9788755913295
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: Mannen som ikke ville hjem
Oversætter: Tom Havemann
Sider: 342

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Manden der faldt af cyklen og vågnede i paradis af Roger Pihl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *