3 stjerner, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Mordet på en havfrue af Rydahl & Kazinski

Mordet på en havfrue er en krimi, som er blevet til i et samarbejde mellem forfatterne Thomas Rydahl og A.J. Kazinski. A.J. Kazinski er pseudonym for Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich.

Fra forlagets beskrivelse:

“Kom tæt på geniet og særlingen H.C. Andersen på en helt ny, fiktiv og gruopvækkende måde i Mordet på en havfrue, hvor den verdensberømte forfatter tager os med ind i den københavnske underverden anno 1830-40.

Byen er plaget af fattigdom og sygdom, politisk grøde og spændinger mellem samfundslagene – og grumme forbrydelser forbliver uopklaret i hænderne på et politi uden effektive værktøjer. Da H.C. Andersen bliver anklaget for et bestialsk mord, må han derfor selv forsøge at opklare mysteriet bag for ikke at blive dømt.”

Fra bogens bagsidetekst:

“Mordet på en havfrue er en roman om grænseløs kærlighed, en historie om en bestialsk mordsag, der bliver inspiration til verdens mest kendte eventyr. Det er fortællingen om trekløveret Molly, Hans Christian og Lille Marie, og om hvordan et venskab kan ændre livets bane, ikke bare for en ung digter, men for hele verden og måden, vi forstår os selv på.”

For mange år siden skrev jeg opgave om H.C. Andersen, det var et selvvalgt emne og valgt, fordi jeg synes at H.C. Andersen og hans digtning var super spændende. Derudover har jeg med stor fornøjelse læst de fleste af A.J. Kazinskis bøger – Thomas Rydahls bøger har jeg endnu til gode. Men ja, mine forventninger til bogen var tårnhøje.

Billede af: Mordet på en havfrue af Rydahl & Kazinski
Mordet på en havfrue af Rydahl & Kazinski

Hatten (måske den høje) af for de tre forfattere – det er et genialt plot. At historien finder sted i en periode, hvor H.C. Andersen ikke skrev dagbog, og vi derfor reelt ikke ved, hvad der er sket for ham imens, det gør det jo helt perfekt. Det kunne jo være…?! Efter at have læst Mordet på en havfrue – så vil jeg fremhæve citatet på coveret: ” Bag ethvert eventyr lurer et mareridt”. Et sted skal man jo finde inspiration…

Forfatterne har skrevet nogle meget indlevende og troværdige personskildringer. I hvert fald synes jeg, at de passer fint til, hvordan H.C. Andersen ellers bliver fremstillet. Også beskrivelserne af Molly og Lille Marie, både deres personligheder, sprog og deres levevilkår beskrives, så det bliver let at se dem for sig. Det samme gælder miljøbeskrivelserne, som med deres fortællinger om det dystre og beskidte København – og livet i byen og ikke mindst levevilkårene for dem, som bor der, virker meget realistiske. Jeg er ikke i tvivl om, at der ligger et stort stykke research bag historien.

Bogen er velskrevet – og igen vil jeg nævne det troværdige, både i skrivestil, som er tilsat lidt af det sprog, som vi kender fra “dengang”, men også selve opbygningen, hvor vi på skift hører historien fra tre personer: H.C. Andersen, Molly og morderen. Det at vi hører historien fra de tre sider, gør det lettere at følge personerne – og måske, det ender med, at man næste kender dem, selv morderen. Udover at være en krimi, så er Mordet på en havfrue også et fint historisk tidsbillede.

Når jeg skriver en anmeldelse af en bog, så læser jeg ikke andres anmeldelser før jeg selv har skrevet min. Men fordi jeg ikke nåede at skrive om Mordet på en havfrue til udgivelsesdagen, som var d. 6.9.19, så har jeg ikke kunnet undgå at se de mange stjerner, som bogen har fået. Rigtig mange steder har bogen fået max antal stjerner eller tæt på – og det forstår jeg godt! Som jeg skriver ovenstående, så er den velskrevet, troværdig osv.

Efter at have læst Mordet på en havfrue, så er jeg også sikker på, at rigtig mange vil synes om den og være fanget fra start til slut. Desværre var det ikke nok for mig – i hvert fald lige nu. Jeg synes, den var spændende – og som skrevet er plottet genialt. Jeg kan også godt lide historiske fortællinger, da jeg elsker at lære nyt. Når det så er sagt, så blev jeg bare slet ikke fanget – og jeg var mega lang tid om at læse bogen. Da jeg havde læst de første 50-100 sider, behøvede jeg ikke høre så meget om København, personerne m.v. i detaljer – det blev for meget og alt for langtrukket, og ikke mindst kunne jeg godt have brugt, at bare en smule ville være overladt til fantasien.

Selvom jeg nu “kun” giver bogen tre stjerner – så er den altså stadig rigtig god! Grunden til mine stjerner er, at den ikke fangede mig – jeg er dog glad for, at jeg læste den færdig, da jeg er vild med slutningen… Jeg vil helt sikkert anbefale, at man læser den selv og danner sin egen mening. Måske den bare ramte mig på et forkert tidspunkt (det tyder andres stjerner jo på).

3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Politikens Forlag
ISBN: 9788740043815
Udgave: 1. udg. 06.09.2019
Sider: 413

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Mordet på en havfrue af Rydahl & Kazinski

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *