4 stjerner, Fra Gæstebloggere, Gæstebloggere, Gyldendal, Øvrigt skønlitteratur

Gæsteblogger om Hvad er et menneske?

Charlotte Holst er i dag gæsteblogger på Bech’s Books, hvor hun anmelder Hvad er et menneske? af Svend Brinkmann. Charlotte kan findes på Facebook.


Anmeldelse af Svend Brinkmanns ”Hvad er et menneske?”

At blande faglitteratur med skønlitteratur kan være en svær balancegang. Svend Brinkmann gør et tappert forsøg i romanen ”Hvad er et menneske”, men lykkes bare ikke rigtigt med det. Fernissen er for tynd, indholdet for tungt og på nogle tidspunkter for belærende til at jeg kunne dykke ned i historien og blive væk fra omverdenen, på den måde en god roman nu engang evner at forføre sin læser.

Til gengæld tog jeg på en dannelsesrejse med Andreas, som er hovedpersonen i historien. Vi fik begge tænkt, gentænkt og overvejet nogle emner på turen. Vi fik måske romanmæssigt kun kradset i den skønlitterære overflade, men faglitterært i forhold til dannelse, i forhold til dét at være et helt menneske og hvad et sådant helt menneske består af, var der tankeføde i rigelige mængder.

Der bliver sneget både menneskelig kontakt, sødme, skønhed, ondskab, oplevelser, berømte kunstværker og kultur i læssevis ind på de knitrende sider. Der er insisterende etiske puf i ny og næ, som man kan vælge at give opmærksomhed, eller ikke. Der er moralske smæk for skillingen til tankerne, og der er en fin rød tråd der, når den samles op og følger bogen til enden, sætter mennesket over individet hvis vi skal have en fuld forståelse for hvad dannelse er for en størrelse.  Dannelse er noget alment, noget som giver et fælles fundament, men som ikke som sådan piller ved os som individer andet end at det uddanner os, gør os klogere, ikke kun på os selv, men også på andre og deres handlinger.

Hvad er et menneske? af Svend Brinkmann. Billede taget af Charlotte Holst.
Hvad er et menneske? af Svend Brinkmann.
Billede taget af Charlotte Holst.

For at løfte sløret for de overordnede streger i bogen, så handler den om Andreas som lige har afsluttet 2. g, og hans dannelsesrejse rundt om i Europa. En rejse han skulle have nydt sammen med sin farmor der har planlagt hele turen, men som bliver diagnosticeret med fremskreden kræft, og derfor i stedet bliver indlagt på et hospice. Farmoderen insisterer på at Andreas foretager rejsen alene, men at de er i kontakt via Skype så Andreas med ord og kamera fortæller og viser hvad han har oplevet.

Andreas har sine egne udfordringer at slås med, i form af depression, angst, og ensomhed. En svær dans at mestre når man står på tærsklen fra ung menneske til voksen. Men Andreas vokser, blomstrer og udvikler sig gennem rejsen rundt i Europa, bevæbnet med et manuskript som hans farmor beder ham læse på rejsen.
Et manuskript om det ”hele” menneske, delt ind i 6 kategorier der berører det biologiske, det fornuftige, det sociale, det følsomme, det troende og det fremtidige menneske. Et manuskript som læseren bliver præsenteret for, og som dermed giver indsigt og indblik det umanerligt spændende fascinerende og komplekse univers det nu engang ér at være et menneske. Når man så binder Andreas oplevelser sammen med kulturen, byerne, menneskene han møder og kunstværkerne sammen med manuskriptet er uddannelsesrejsen rigtigt godt i gang.

Vil jeg anbefale bogen som en roman? Nej. Absolut ikke, for den opfylder ikke de generelle forventninger til en roman.

Vil jeg anbefale bogen som mere faglitterær med et tvist? Ja, til hver en tid.

Vil jeg anbefale bogen som gave til en teenager? Kun hvis nævnte teenager i forvejen kan lide at læse og er i stand til tankemæssigt at forholde sig til dybere emner. Ellers dør den i første omgang nok på boghylden.

Vil jeg anbefale bogen som fast inventar på alle ungdomsuddannelser? Ja! Helt absolut. Det vil kunne give vor unge en mulighed for at dykke ned i hvad dannelse er for en størrelse.

Vil jeg anbefale bogen til voksne? Ja, absolut. Jeg tror ikke der er mange, som ikke ville få små generøse gaver i form af tanker, vinkler, perspektiver og almen viden uden af den. Måske endda en større forståelse af, hvad sådan et menneske egentligt er for en størrelse.

/Charlotte Holst

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Charlotte
4 af 6 stjerner /Charlotte

Tusind tak til Charlotte Holst for anmeldelsen.

Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702265255
Udgave: 1. udg. 22.08.2019
Sider: 275

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *