4 stjerner, Hoff & Poulsen, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Onde piger af Alex Marwood

Onde piger er skrevet af Alex Marwood. Alex Marwood er et pseudonym for den britiske forfatter Serena Mackesy. Forfatteren har fået den prestigefyldte Edgar Award for Onde piger. Onde piger er forfatterens første bog skrevet under pseudonym – og den første oversat til dansk. Forfatteren har dog efterfølgende skrevet flere bøger under pseudonym og hun har også skrevet bøger i sit eget navn.

Bogens bagsidetekst:

“En sommermorgen i 1986 mødes to elleveårige piger for første gang. Ved dagens afslutning står de anklaget for en frygtelig forbrydelse.

Femogtyve år senere rammes en lille ferieby på en engelske sydkyst af en række mord og bestialske overfald på unge kvinder. Journalisten Kirsty Lindsay rapporterer fra stedet, og hendes undersøgelser bringer hende i kontakt med Amber Gordon, der arbejder som rengøringskone i det lokale tivoli.

Det er første gang, Amber og Kirsty ser hinanden, siden den skæbnesvangre dag for så mange år siden. De lever nye liv med mænd og børn, som intet ved. Men nu er det hele truet: For mens jagten i badebyen går ind for at afsløre en morder, stiger de to kvinders frygt for selv at blive afsløret. Afsløret som de børn, der engang af hele pressen blev udråbt som ondskaben selv.”

Billede af: Onde piger af Alex Marwood
Onde piger af Alex Marwood

I Onde piger følger vi Amber og Kirsty og deres forsøg på at leve et så almindeligt liv som muligt, uden at nogen kender deres baggrund – ikke engang deres nærmeste. Deres nutidige historie (2011) bliver brudt af tilbageblik, hvor vi følger pigerne, den dag de mødtes for 25 år siden. Vi hører historien om, hvad de oplevede, gjorde og gennemlevede den tragiske dag for så længe siden – og ikke mindst hører vi om, hvilke konsekvenser det hele fik for pigerne – både i forhold til familien, men også hvordan omverdenen reagerede.

Personbeskrivelserne er rigtig gode, til at begynde med havde jeg dog lidt svært ved at skille Amber og Kirsty fra hinanden. De to kvinder er de vigtigste personer i Onde piger. Historien om kvinderne i 2011 kombineret med tilbageblikkene til 1986 giver et meget godt billede af deres personligheder og deres baggrund. Især pigernes opvækstsvilkår er med til at styrke folk i deres fordomme – og deres ideer om, at netop de ved, hvad der er sket og hvordan – og det alene ud fra deres forestillinger.

Bogen er meget velskrevet og læsningen glider let. Plottet fungerer fint, og det giver en fin sammenhæng med tilbageblikkene. Selvom plottet giver stof til eftertanke og nok desværre altid er både relevant og aktuelt, så sidder jeg med en følelse af, at det virker en smule for tyndt – ikke at bogen ikke fængede, for det gjorde den bestemt, men jeg havde regnet en stor del af handlingen ud tidligt i forløbet og det synes jeg er en skam, selvom jeg synes, at hovedtemaet er vigtigt. Måske jeg bare er vant til, at der “sker mere” – og jeg kan godt lide lidt fysisk grusomhed og action. Denne bog virker lidt mere stille – jeg kan egentlig også godt forstå måden, den er skrevet på – da det netop ikke er fysisk grusomhed – men den psykiske, som er i højsædet, alligevel kunne jeg godt have tænkt mig lidt mere “kød på”.  Selvom bogen ikke virker fysisk voldsom – og historien om Amber og Kirstys udfordringer burde være nok, så savner jeg som sagt alligevel noget… Samtidig finder jeg også slutningen en smule voldsom i forhold til bogens øvrige opbygning. Jeg kan sagtens se, at det der sker sætter et par pointer på plads – og det endnu engang bliver fremhævet, at de fleste mennesker gemmer på mere bag facaden end det blotte øje kan se.

Onde piger er ikke en blodig fortælling med fokus på politiets opklaringsarbejde. Faktisk er det begrænset hvor meget politi vi møder. Men det er stadig en ret grusom fortælling, men mere med fokus på det psykologiske drama. Det er en grim historie om menneskers fordomme og manglende evne til at se de mennesker, som er bag de grusomme begivenheder. Det er også en historie om, hvor lang pressen vil gå for at få læsere – og de vil gøre rigtig meget for at dreje en historie, for at ramme flest muligt. Vi ser, hvordan mange besidder trangen og styrken til at begå selvtægt – selvom der faktisk er givet og udstået en straf.

Onde piger en en aktuelt, relevant og skræmmende psykologisk krimi – og selvom der er enkelte punkter, som jeg personligt kunne have tænkt anderledes, så kan jeg  helt sikkert anbefale bogen.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Tak til Hoff & Poulsen  for anmeldereksemplaret.

Forlag: Hoff & Poulsen
ISBN: 9788793279674
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Wicked Girls
Oversætter: Signe Lyng
Sider: 427

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Onde piger af Alex Marwood

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *