5 stjerner, Hoi Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Stjerneklart af Lars Wilderäng

Stjerneklart er 1. del af en ny dystopisk thrillerserie af svenske Lars Wilderäng. Lars Wilderäng har tidligere arbejdet inden for IT, han har en stor interesse inden for både politik og samfundsforhold.

Fra bogens bagsidetekst:

“Der er noget, der ikke stemmer. Flere og flere defekte telefoner er blevet indleveret til reparation rundt om i landet. Men de kan ikke repareres, de er stendøde.

Samtidig begynder en række uforklarlige hændelser i samfundet at afløse hinanden. En fabrikationsfejl i bilernes mikrochips forvandler inden længe vejene til bilkirkegårde. Togene rammes af elektriske fejl, sommerforkølelserne bliver mere og mere hårdnakkede, og strømafbrydelser bliver en del af den nye hverdag…

Efter endnu en strømafbrydelse ændrer alt sig. Det mørke efterår går over i en stjerneklar vinter, hvor kaos råder og få overlever.”

Stjerneklart er som sagt 1. del af en serie – men umiddelbart, så synes jeg ikke, at der nødvendigvis behøver komme en efterfølger. Denne står ganske fint alene – ikke fordi jeg ikke vil læse mere, for det vil jeg helt sikkert gerne.

Billede af: Stjerneklart af Lars Wilderäng
Stjerneklart af Lars Wilderäng

Til en start synes jeg, at vi blev introduceret for alt for mange personer, og jeg havde lidt svært ved at holde styr på dem. Men undervejs kan jeg godt forstå hvorfor, og nogle af dem, som jeg ikke fandt så vigtige, har faktisk en ret betydelig rolle i fortællingen. Derfor vil jeg starte med at fortælle en smule om nogle af personerne.

Vi  møder blandt andre elitesoldaten Gustaf Silverbane –  det var egentligt introduktionen af ham, som jeg mindst forstod, men hans rolle bliver meget tydeligere jo længere handlingen skrider frem. Han er bestemt en af nøglepersonerne – og både hans professionelle involvering i handlingen og de ting, som sker i hans privatliv er ganske relevante.

En anden meget vigtig person er prepperen Filip Stenvik. Og nu er det jeg må indrømme, at jeg aldrig havde hørt ordet prepper før jeg skulle læse Stjerneklart. Men heldigvis kunne vores ældste søn forklare det for mig (og for andre herhjemme). En prepper er en, der er forberedt på en katastrofe/jordens undergang – eller måske på corona… En prepper har forberedt sig på at kunne overleve under ekstreme forhold. Jeg er meget forundret over de fordomme, der er om preppere – men kan nu læse i nyhederne, at det desværre er ganske almindeligt, men at coronakrisen måske har ændret synet på preppere en smule. Prøv fx at læse denne artikel på DR: “Danske ‘preppers’: Nu griner folk ikke mere, de spørger os til råds.

Vi hører også om politimanden Peter Ragnhell, som har sine helt egne metoder og regler til at bekæmpe kriminalitet – og disse metoder bringer han desværre med videre i en den meget sårbare verden, som vi hører om i Stjerneklart. Det vil sige, at vi hører om en korrupt del af politiet, som tager sagerne i egen hånd – både før og efter katastrofen. En anden vigtig person er programmøren Anna Ljungberg, som er med til at opdage den katastrofe som truer det samfund, som vi kender.

Disse personer er alle personer med en form for særlige forudsætninger – men vi hører også om “helt almindelige” mennesker. En af disse er familiefaderen, Magnus Svensson – og selvfølgelig også hans familie. Vi hører om deres hverdag, og om hvordan de både som individer og som familie takler katastrofen.

Alle disse personer plus flere andre følger vi i Stjerneklart. Alle har hver deres rolle – og for så vidt også en historie for sig. Alle personerne er beskrevet godt og alle virker både troværdige og meget realistiske – desværre kan man næsten sige, i hvert fald når man ser på ondskaben og trangen til at være i toppen af samfundet.

Jeg har en enkelt lille kommentar til selv opsætningen, men det har ikke noget med handlingen at gøre – flere steder (for mange) er flere ord trukket sammen til et – altså uden mellemrum. Det forstyrrer til tider læsningen.

Stjerneklart er velskrevet og ganske uhyggelig. Plottet er virkelig fascinerende og spændende. Det er meget virkelighedstro – og mon der findes nogen helt almindelige  mennesker, som faktisk tænker over, hvor meget strøm betyder for os i hverdagen? Tænk, hvis det forsvandt – stort set alt i vores dagligdag har brug for strøm på den ene eller anden måde for at virke, blive produceret og så videre.

Som jeg skrev tidligere, så tegner Stjerneklart et billede af menneskerne og deres handlemåder både på godt og ondt. Hvor lang vil menneskerne gå for at overleve, hvordan kan familier forblive familier, hvem er de stærke og hvem er de svage, hvem kan klare sig, hvem er klar til at ofre sig selv, for at hjælpe andre….?!

Da jeg lige gik i gang med Stjerneklart vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente – og jeg var ikke vildt begejstret til at starte med. Men jeg har vist aldrig nogensinde før læst en bog, hvor jeg hele tiden måtte inddrage familien – og fortælle om det jeg læste. Jeg kunne slet ikke lade være. Jeg talte om, hvordan personerne er så rammende rigtigt beskrevet, om preppers – og hvordan det mon kan være, at der er så slemme fordomme om dem, om hvad vi selv vil gøre, hvis vi stod i en lignende situation.

Stjerneklart er relevant, rammende og skræmmende… Og faktisk også ganske lærerig.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Tak til Hoi Forlag for anmeldereksemplaret.

Forlag: Hoi Forlag
ISBN: 9788793853041
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: Stjärnklart
Oversætter: Ole Steen Hansen
Sider: 419

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Stjerneklart af Lars Wilderäng

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *