4 stjerner, Grønningen 1, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Terapeuten af Helene Flood

Den psykologiske spændingsroman Terapeuten er skrevet af norske Helene Floods. Helene Flood er uddannet psykolog, og hendes kendskab til dette arbejde skinner tydeligt igennem i hendes første skønlitterære roman.

Forlagets beskrivelse:

“Noget af det mest uhyggelige er, når det trygge føles utrygt. Sara og Sigurd er et perfekt par, i hvert fald på overfladen. Han er nyuddannet arkitekt i færd med at starte eget firma. Hun har sin egen praksis som terapeut for unge med problemer. Sammen bor de i en arvet villa i et af Oslos bedste kvarterer. Livet kunne ikke være bedre – eller kunne det? Da Sigurd tager på fjeldtur med et par af gutterne, begynder noget at slå revner. Han når nemlig aldrig frem til hytten, selvom han har ringet til Saras telefonsvarer derfra. Men hvor er han så? Sara begynder at rede trådene ud, men ender efterhånden i et spil, hun måske ikke er herre over. Sara er sådan én, der lever af at tænke klart om andres relationer. Men kan hun tænke klart om sit eget ægteskab, da brikkerne begynder at falde på plads for hende?”

Billede af: Terapeuten af Helene Flood
Terapeuten af Helene Flood

Terapeuten er en velskrevet roman inden for domestic noir-genren. Plottet er ganske godt – og veltænkt. Herfra vil jeg ikke udelukke spoilers, så læs kun videre, hvis det ikke betyder noget.

Omdrejningspunktet i bogen er Sara. Sara arbejder hjemmefra som terapeut. Jeg synes, at Sara og nok især hendes profession bliver fint beskrevet, og forfatterens kendskab til dette område fornægter sig ikke. Der er dog flere personer med, men ikke mange – så overblikket bevares fint. Dog synes jeg, at beskrivelserne er lidt overfladiske. Jeg kommer ikke helt ind under huden på nogen af dem. Fortællingen er som sagt opbygget, så det er Sara, der er hovedpersonen – og samtidig skrevet, så man hele tiden må overveje, om man tror på hende – eller om hun måske overdriver eller har en helt anden agenda – og dermed faktisk selv er “skurken”. Den del virker rigtig godt – og er med til at holde spændingen. Efterhånden bliver man dog mere sikker i sin sag – og kan se, at det nok ikke er Sara, som står bag. Det er meget fascinerende at høre, hvad disse begivenheder gør ved Sara – og hvordan hun bliver påvirket.

Der sker flere ting undervejs, som er ganske uhyggelige, især fordi man ikke ved, hvem der gør disse ting. Samtidig synes jeg dog, at hovedvægten af handlingen foregår i den sidste del af bogen, den første del kan godt komme til at virke lidt langtrukket.

Terapeuten er som skrevet spændende nok – og har et fint plot. Jeg mangler bare mere fokus på gerningsmanden, vedkommendes handlinger og hvorfor… Jeg synes simpelthen, at vi møder vedkommende alt for lidt. Faktisk glimrer vedkommende næsten med sit fravær, vi møder vedkommende kort i starten af bogen – og igen, når alle enderne skal flettes, og først her får vi en rigtig “forklaring. Jeg kan godt lide ledetråde undervejs – faktisk synes jeg, at det er en meget stor del af spændingskurven. Hvis der havde været flere ledetråde, ville man nå at tænke: måske er det… nå, det var det ikke alligevel. Den del mangler jeg her – om det så er mig, der helt har misset noget, det skal jeg ikke kunne sige. Men som Terapeuten er skrevet, så ventede der bestemt en overraskelse til sidst.

Uanset hvad jeg mener om fordelingen af spændingen og ledetråde, så synes jeg at Terapeuten er en rigtig fin debutroman – og jeg glæder mig til at høre mere fra Helene Flood.

Der er skrevet en del romaner i domestic noir-genren de sidste år – en af de første forfattere jeg tænker på efter at have læst Terapeuten er B.A. Paris, hvis bøger jeg synes, er i samme stil og sværhedsgrad.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Grønningen 1
ISBN: 9788793825383
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Terapeuten
Oversætter: Agnete Friis
Sider: 375

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Terapeuten af Helene Flood

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *