5 stjerner, Klara f. 2003, Øvrigt skønlitteratur, People's

Helenes krig 1 af Pernille Juhl

Helenes krig 1 af Pernille Juhl er første bog i trilogien om Helene, som er universitetsstuderende under Danmarks besættelse.

Fra forlagets beskrivelse:

“Den borgerligt opdragede og pæne pige Helene starter på Københavns Universitet i begyndelsen af Anden Verdenskrig. Her møder hun nye interessante mennesker, og efterhånden kommer hun ind i en modstandsgruppe. I starten handler det mest om at dele illegale flyveblade ud, men siden udvikler tingene sig i en langt farligere retning, og det får dramatiske konsekvenser.

Helene stiger hurtigt i graderne hos bevægelsen, men hvad hendes venner i modstandsgruppen ikke ved, er, at hun lever med en stor hemmelighed. Den mand, hun har forelsket sig i, har nemlig tætte forbindelser til den tyske besættelsesmagt. Kan hun holde det skjult? Og skal hun følge sit hjerte eller være loyal over for gruppen?”

BIllede af: Helenes krig 1 af Pernille Juhl
Helenes krig 1 af Pernille Juhl

Da min mor foreslog mig at læse Helenes krig, kunne jeg ikke lade være med at være enig i, at jeg nok ville syntes den var god. Det var den også.

Helenes krig er en utrolig spændende bog, som foregår i Danmark under 2. verdenskrig. Historien er fiktion, men den er stadig meget realistisk, da den er baseret på de virkelige hændelser og scenarier, som skete under krigen og derfor er der mange ting fra Helenes krig, som er værd at tage med sig.

Hovedpersonen Helene er en meget interessant karakter, som i bogen gennemgår en stor udvikling. Helene begynder som en meget tilbageholdende person, som følger reglerne og gør hvad hendes forældre siger, men i takt med at tyskernes tag om Danmark strammes, bliver hun stærkere og kæmper for det hun tror på. Jeg synes det er meget interessant at læse om hendes udvikling og også om, hvordan andre personer i bogen forholder sig til, at deres land er besat – for det er bestemt ikke alle danskere som synes, at modstandsarbejde og sabotage var det rigtige at gøre.

Helenes krig er spækket med spænding fra start til slut. Efterhånden som hun bliver mere og mere involveret i modstandsarbejdet bliver tingene mere komplicerede og konsekvenserne for hendes handlinger større. Men udover at historien fortæller noget om, hvor farligt modstandsarbejdet var og hvor forsigtig man skulle være, så fortæller den også noget om, hvor farligt det også, som dansker kunne være, at sympatisere med de tyske soldater. Denne side af historien synes jeg især er interessant at læse om, fordi det siger noget om danskerne på det tidspunkt.

Historien starter i sommeren 1940 og slutter i 1944 og perioden her bliver skildret rigtig godt og realistisk. Ud fra min egen viden om Danmarks besættelse kan jeg også selv genkende nogle af de begivenheder som finder sted, som f.eks. samarbejdspolitikkens ophør og indførelsen af dødsstraf for sabotage og det synes jeg er rigtig fedt.

Jeg har ikke læst særlig mange historiske fiktionsromaner, men Helenes krig har overbevist mig om, at jeg skal have fat i nogle flere. Man får vigtige historiske begivenheder ind under huden på en anden måde, end når man bare læser om det i en historiebog, det er virkelig spændende og det blev for mig også mere forståeligt.

Helenes krig er en nervepirrende og ikke mindst lærerig bog, som giver et godt indblik i, hvordan det var at leve i Danmark under 2. verdenskrig. Jeg forstår dog ikke, at man kan lave en 2’er, da jeg ikke synes at bogen lægger op til en fortsættelse. Men jeg klager dog ikke for Helenes krig er virkelig spændende og derfor glæder jeg mig meget til at se, hvad der videre kommer til at ske.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Klara
5 af 6 stjerner /Klara

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788770369763
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 287

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *