4 stjerner, Gads Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Drengen fra skoven af Harlan Coben

Harlan Coben er en af mine favoritforfattere. I dag d. 10.09.2020 udkommer der en ny krimi fra hans hånd: Drengen fra skoven.

Harlan Cobens bøger er udgivet på mere end 45 sprog og der er solgt over 75 mio. eksemplarer. Forfatteren har modtaget tre amerikanske litteraturpriser: The Edgar Award, The Shamus Award og The Anthony Award. Læs mere om Harlan Coben på hans hjemmeside.

Daniel har læst Harlan Cobens ungdomskrimier om Mickey Bolitar (de er ikke oversat) – og kunne virkelig godt lide dem.

Fra forlagets beskrivelse af Drengen i skoven:

“I en skov finder man en dreng, som tilsyneladende har levet længe i naturen helt alene. Han har ingen erindring om, hvor han kommer fra, og politiet opgiver at finde hans familie og overgiver ham til de sociale myndigheder i den nærmeste by. Medierne døber ham Wilde.

Tredive år senere er Wildes historie stadig et mysterium. Han er flyttet tilbage til naturen og har det bedst alene og udenfor. Men da en lokal teenagepige ved navn Naomi forsvinder, bliver han kontaktet af den berømte TV-advokat Hester Crimstein, som dækker sagen. Hester og Wilde er forbundet ved en fælles tragedie i fortiden. Hun ved, at han har særlige evner og måske kan finde Naomi, der er en outsider som ham selv. Wilde får færten af en grusom hemmelighed blandt magtfulde lokale kræfter, der kan ødelægge millioner af menneskers liv. Og så forsvinder endnu en teenager fra byen …”

Billede af: Drengen fra skoven af Harlan Coben
Drengen fra skoven af Harlan Coben

Drengen fra skoven er som de fleste andre af Harlan Cobens bøger en rigtig pageturner. Bogen er meget velskrevet og både let og ret hurtigt læst. Der sker noget stort set hele tiden – og handlingen skrider frem i et ganske hurtigt flow. Er man først begyndt, så bliver man jo nødt til lige at vide, hvad der sker næst… Men jeg kan godt indrømme allerede nu, at jeg ikke synes, at Drengen fra skoven er forfatterens bedste bog – den er stadig god, men ikke helt på niveau med nogle af de andre.

I forhold til, at der faktisk ikke er vildt mange personer med i bogen – så kunne jeg godt have tænkt mig, at der var brugt lidt mere plads til personskildringerne. Jeg har meget svært ved at komme tæt på personerne – og det er faktisk dem alle. Der er så tilpas med personer, at det er let nok at bevare overblikket. Jeg mangler som sagt, at komme rigtigt tæt på nogen af dem, om ikke andet så blot de personer, som vi kommer til at kende bedst. Fx. teenage-drengen Matthew – hans bedstemor, advokaten Hester Crimstein og ikke mindst drengen fra skoven, Wilde. Jeg synes, at beskrivelserne virker lidt overfladiske.

Vi hører en del om Hester, og særligt om hendes relation til politichefen Oren Carmichael. Denne del synes jeg vildt godt om – og Hesters tanker om denne relation kan kun få en til at trække på smilebåndet. Vi følger også Hesters tanker om svigerdatteren – og hvordan svigerdatteren håndterer livet efter at have mistet sin mand. Hester tanker og handlinger i forhold til det virker dog mere alvorlige end når vi hører om Oren, men det passer fint til situationen. Men hvor ville jeg gerne have lært dem alle bedre at kende. Selvom jeg er glad for bøger, der ikke er en del af en serie, så sker det alligevel sommetider, at jeg gerne vil møde personerne igen…

Derudover kan jeg ikke lade være med at smile lidt af navnene, hvilket jeg er sikker på også er meningen. Fx. Hester, som hedder Crimstein til efternavn – og Cash, der har en søn, som hedder Crash. Wilde skal også lige nævnes, for hvad andet kan man kalde en dreng, som dukker op fra skoven, og som ingen ved noget om?

Miljøbeskrivelserne er jeg vild med – jeg kan sagtens forestille mig området og de huse, som handlingen finder sted i. Det er nogle omgivelser, som passer rigtig godt til handlingen i bogen.

Plottet i Drengen fra skoven virker gennemtænkt – det er anderledes, i hvert fald ikke som nogle af de bøger, jeg tidligere har læst. Det er ikke en blodig fortælling, og selvom ordet thriller bliver brugt om bogen, så er det ikke en historie, som får nakkehårene til at rejse sig (i hvert fald ikke for mig). For mig var historien spændende – og der var gang i den. Temaet eller måske nærmere temaerne fandt jeg ret relevante, men jeg synes, at det er svært at skrive for meget uden at spoile. Jeg kan dog sige, at det er en historie om politik, familierelationer, svigt og hemmeligheder.

Det bedste ved Drengen fra skoven er helt sikkert slutningen – gad vide, hvor mange der kan regne den ud? Slutningen er noget af det, som jeg rigtig godt kan lide ved Harlan Cobens bøger, for jeg bliver stort set altid overrasket.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Gads forlag
ISBN: 9788712060512
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: The Boy from the Woods
Oversætter: Johnnie McCoy
Sider: 365

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Drengen fra skoven af Harlan Coben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *