5 stjerner, Gyldendal, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Drengen i sneen af Samuel Bjørk

For nogle år siden fik jeg anbefalet Uglen dræber kun om natten af en kollega. Men da det er 2. del af Samuel Bjørks serie om efterforskerne Holger Munch og Mia Krüger snuppede jeg først bog nr. 1, Der hænger en engel alene i skoven. De ramte begge plet – jeg var vild med dem. Nu er 3. del af serien udkommet: Drengen i sneen – hvordan den så levede op til mine forventninger, som bestemt ikke var små, kan læses i anmeldelsen under billedet.

Bogens bagsidetekst:

“Vinter 1999. En ældre mand kører over fjeldet hjem efter at have fejret jul med sin familie. Det er mørkt og bidende koldt, og pludselig fanger hans forlygter en ung dreng i sneen: Han er i chok, næsten frosset ihjel, og på hovedet bærer han et gevir. Fjorten år efter dukker liget af en ung kvinde op i en fjeldsø. Hun er iklædt balletdragt, og dybe sår på fødderne tyder på, hun selv er gået den lange vej gennem skoven derud.

De legendariske efterforskere Holger Munch og Mia Krüger bliver sat på sagen, men inden de rigtig får greb om den, dukker flere mystiske dødsfald op.

Under stort politisk pres står Munch, Krüger og deres opklaringsteam over for en tilsyneladende totalt uforudsigelig seriemorder.”

Billede af: Drengen i sneen af Samuel Bjørk
Drengen i sneen af Samuel Bjørk

Drengen i sneen er for så vidt en selvstændig historie, og jeg synes også godt, at man kan læse den uden, at læse de to andre bøger først. MEN som jeg har skrevet rigtig mange andre gange, når jeg har læst en bog, som er en del af en serie, så vil jeg helt sikkert anbefale, at man læser bøgerne i rækkefølge – og dermed først læser Drengen i sneen, når man har læst de to forrige bøger. Det er jo ikke kun selve “sagen” vi hører om, men også om personerne, deres privatliv og udvikling. I denne serie, synes jeg, at den del fylder så meget og er virkelig vigtig, så man får simpelthen mest ud af at følge personene fra start.

Drengen i sneen er meget velskrevet – og egentlig også ret letlæst. Alligevel synes jeg ikke, at bogen hører til i den letteste ende af krimigenren. Det er ikke en bog, hvor jeg havde regnet plottet ud på forhånd – faktisk synes jeg, at jeg blev ganske overrasket til slut.

Plottet fremstår gennemtænkt – og det virker som om, der ligger en grundig research bag historien. Handlingen har en rigtig fin opbygning, hvor spændingen øges i takt med læsningen. Nogle har nok allerede opdaget det, men jeg kan godt lide bøger/krimier, som indeholder lidt mere end den sag, som skal opklares. Det synes jeg også, at man får i Drengen i sneen. I hvert fald falder mine tanker på sorg, svigt og misbrug, jeg vil dog ikke gå i detaljer, for jeg vil jo ikke spoile.

Noget af det, som jeg virkelig er vild med i Samuel Bjørks serie er personskildringerne. Mia Krüger og Holger Munch er et virkelig interessant makkerpar. De er trods deres fejl og mangler meget lette at holde både af og med. De fungerer godt sammen, supplerer hinanden godt og skaber et fint bånd til historiens øvrige karakterer, som hver især er beskrevet, så de passer fint ind i historien. Der er et stort og meget varieret persongalleri, men da stort set alle bliver grundigt præsenteret, så synes jeg sagtens, at man kan bevare overblikket. Umiddelbart er opklaringsarbejdet selvfølgelig udgangspunktet for historien – men det er også fantastisk at få et blik bag karakterernes arbejdsfacader – for mig er den del af historien og ikke mindst karakterenes udvikling næsten lige så vigtig som den øvrige del.

Samuel Bjørk er et pseudonym for Frode Sander Øien, som måske var mest kendt inden for teater og musik, før han kastede sig over sin forfatterkarriere. I 2013 debutterede han med 1. del af serien om Munch og Krüger: Der hænger en engel alene i skoven. For min skyld må han rigtig gerne fortsætte med serien om Munch og Krüger et stykke tid endnu. Det korte af det lange: Drengen i sneen levede fuldt ud op til mine forventninger.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788763854665
Originaltitel: Gutten som elsket rådyr
Oversætter: Rolf Stavnem
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 398

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Drengen i sneen af Samuel Bjørk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *