5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

I begyndelsen 1-3 af Søren Hemmingsen

I begyndelsen af Søren Hemmingsen er en ny letlæsningsserie om Danmark i Istiden, Stenaldereren, Bronzealderen m.f. Serien består af foreløbig tre bind: Den røde mammut, Jagten og Siv og armringen.

Bøgernes bagsidetekster:

Den røde mammut: “I lang tid har Hvide Stødtand stået på bakken. Det er hans opgave at holde udkig efter mammutter. Vinteren er på vej. De store mammutter er på vej over floden til Landet med Græs. Men vil det lykkes jægerne at dræbe en mammut, før det er for sent?”

Jagten: “Det store vildsvin er lige efter hende. Pil kan høre dets tunge fødder ramme jorden. Kommer det tæt på, vil det spidde hende på sine hugtænder. Pil er gået ud i skoven for at samle nødder. Men skoven er fuld af farlige dyr. Og nu har det store vildsvin set hende!”

Siv og armeringen: “‘Vis os vej til bopladsen,’ siger krigeren. Siv tør ikke sige nej. Med sit sværd kan krigeren let hugge hovedet af hende. Krigeren er kommet for at hente Sivs storesøster, Gry. Hun skal giftes med hans høvding. Skal Siv nu aldrig se sin søster igen?”

Billede af: I begyndelsen 1-3 af Søren Hemmingsen
I begyndelsen 1-3 af Søren Hemmingsen

I begyndelsen er en velskrevet letlæsningsserie. Alle tre bøger har et lixtal på 17 – og de hører derfor ikke til i den letteste ende af letlæsningsbøger. Men jeg tænker heller ikke den historiske vinkel er for de allerførste læsere.

Teksten er dog sat meget overskueligt op med rimeligt korte sætninger og korte afsnit, som afspejler sværhedsgraden.

Billede af: Opslag i Den røde mammut af Søren Hemmingsen
Opslag i Den røde mammut af Søren Hemmingsen

Bøgerne har nogle rigtig fine illustrationer, som er med til at understøtte handlingen – og dermed også læsningen. Selvom der er illustrationer på alle sider, så tager det ikke overhånd og teksten er stadig det bærende element. Men har læserne brug for billederne at støtte sig til, så kan man også det. De flotte illustrationer er lavet af Susanna Hartmann.

De tre bøger i serien har alle nogle fængende forsider, som passer rigtig godt til indholdet – og de signalerer tydeligt, hvad bøgerne drejer sig om, og i hvilken periode handlingen foregår.

Billede af: Opslag i Jagten af Søren Hemmingsen
Opslag i Jagten af Søren Hemmingsen

Den første del af bøgerne er en historie, fiktion, som er skrevet ud fra, hvordan livet kunne være i den bestemte periode. Bagerst er en forklaring på, hvordan man regner med tiden rent faktisk var dengang – overstående billede viser forklaringen på jæger-stenalderen. På den sidste side i hver bog er en tidslinje – se nedenstående billede.

Billede af: Opslag i Siv og armringen af Søren Hemmingsen
Opslag i Siv og armringen af Søren Hemmingsen

Jeg synes, at bøgerne fungerer rigtig fint. De giver en rigtig god introduktion til de historiske perioder – og vil være et godt udgangspunkt for både undervisning og for børn, der bare gerne vil vide mere om tidligere tider. Først i anmeldelsen skrev jeg, at bøgerne ikke er for de yngste læsere, men med formidling og en snak om dem, så vil de også kunne bruges til yngre læsere evt. til højtlæsning.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Den røde mammut – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145662
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 25

Jagten – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145679
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 26

Siv og armringen – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145693
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 27

___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “I begyndelsen 1-3 af Søren Hemmingsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *