4 stjerner, Faglitteratur, Feel good/kærlighed, Gads Forlag, Tine f. 1973

Spis, bed, elsk af Elizabeth Gilbert

Spis, bed, elsk er skrevet at Elizabeth Gilbert. Spis, bed, elsk er en erindringsbog om tro, håb og kærlighed. På forsiden står der: En kvindes søgen efter det hele i Italien, Indien og Indonesien.

Den udgave jeg har læst er en genudgivelse, bogen udkom første gang på dansk i 2007.

Uddrag af forlagets beskrivelse:

Spis, bed, elsk er en personlig fortælling om tro, håb og kærlighed…

Elizabeth Gilbert er først i 30’erne, og der er ikke en finger at sætte på hendes tilværelse: Hun har landet sit drømmejob, bor smukt med en skøn mand, og de taler om at få børn. Men hun kan ikke mærke nogen glæde ved det hele, kun angst, sorg og forvirring. Og så går det op for hende, hvad hun egentlig drømmer om: Hun vil føle sig fri.

Efter en skilsmisse, en depression og endnu et mislykket kærlighedsforhold, indser hun, hvad der skal til. Hun siger sit job op, skiller sig af med alle sine ejendele og tager af sted på et års rejse – alene.

Hun vil afsøge tre aspekter af sin natur, og det skal ske i tre forskellige kulturer: Hun vil finde glæde i Italien, hengivenhed i Indien og balance i Indonesien. Det bliver en livsomvæltende rejse…” 

Billede af: Spis, bed, elsk af Elizabeth Gilbert
Spis, bed, elsk af Elizabeth Gilbert

Det er sket mere end én gang, at jeg har fået anbefalet Spis, bed, elsk – men af ukendte årsager, har jeg alligevel ikke læst den før nu. Men da jeg var 75 sider inden i bogen, gik det op for mig, at jeg faktisk har set filmatiseringen. Hvorfor jeg havde glemt det, ved jeg heller ikke – men jeg kan nu huske, at jeg netop så den, fordi jeg havde hørt så meget godt om bogen.

Spis, bed, elsk er en skøn og indlevende fortælling. Den er rimelig letlæst og fængende – med flere ret sjove kommentarer undervejs. Jeg er meget duperet over den måde historien bliver fortalt på – for den virker positiv, selv når det handler om situationer, som let kunne beskrives negativt. Man bliver meget let grebet af stemningen – og det er næsten umuligt ikke at synes godt om Elizabeths valg – også selvom man aldrig nogensinde ville vælge de samme udfordringer. Jeg kan dog ikke helt undlade at tænke, at oplevelserne vi hører om, måske ikke lige vil være mulige for alle – men samtidig får vi så en forklaring på, hvordan det økonomisk hænger sammen for forfatteren.

Elizabeth Gilbert fortæller om, at turde gøre noget for sig selv – og følge sine drømme, også selvom omgivelserne måske ikke helt forstår eller forventer det. Beretningen er levende og personlig – og på den måde bliver det (næsten) som at være ved hendes side. Selvom Spis, bed, elsk ikke er en rejseguide – så er der alligevel flere gode fif og beskrivelser at hente. Selvfølgelig er det mest af alt en spirituel rejse, som Elizabeth Gilbert foretager – men det er også en fortælling, som tager dig med til de tre lande, Italien, Indien og Indonesien – og viser sider, man måske ikke lige ville få set som “standard-turist”.

Spis, bed, elsk er underholdende – og svær at lægge fra sig. Selvom jeg normalt ikke læser denne type personlig beretninger, så kunne jeg alligevel ikke undlade at blive grebet af stemningen. Elizabeth Gilbert har været på en ufattelig spændende rejse – der helt sikkert udvidede min horisont og fik vist mig sider af livet, som jeg aldrig har tænkt på. Jeg kan godt forstå, at andre har anbefalet mig at læse den.

Og et lille ps: Jeg synes, at det er yderst befriende, når der er nogen, der siger dét, som andre tænker, men er lidt bange for at sige højt – og det føler jeg, at Elizabeth Gilbert gør i forhold til ønsket om ikke at få børn.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Gads forlag
ISBN: 9788712062165
Udgave: 4. udg. 1. opl. 2020
Originaltitel: Eat, Pray, Love
Oversætter: Ellen Mygind Kristensen
Sider: 395

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Spis, bed, elsk af Elizabeth Gilbert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *