4 stjerner, Daniel f. 2001, Forlaget Brændpunkt, Ungdomsbøger/Young Adult

Søn af Zuckerberg af Barbara Oppenhejm

Søn af Zuckerberg af Barbara Oppenhejm er en fortælling, der sætter et spørgsmålstegn ved, hvordan vi bruger de sociale medier til at blive populære.

Forlagets beskrivelse:

“Alice lever et alt for almindeligt liv i Paris. Dagene går med gymnasiet og aftener bag kassen i hendes fars slikbutik, Sucretaire d’Alice. Hun drømmer om, at der en dag vil ske noget, der gør hendes liv mindre almindeligt og mere som det liv, de berømte, succesfulde, smukke mennesker lever på de sociale medier.

Og så en aften går hendes drøm i opfyldelse. En lastvogn vælter og ung mand på dukker halvnøgen op i slikbutikken, angiveligt på flugt fra mænd klædt i hættetrøjer. Han ved ikke, hvem han er, hvor han kommer fra og har intet navn. Han har ikke engang en profil på Facebook.

Der er noget særligt ved den unge mand. Alle får lyst til at tage selfies med ham, når de møder ham, og han får millioner af følgere på SoMe i løbet af et par uger.

Men hvad er der sket i hans hidtil anonyme liv? Og hvorfor prøver mændene i hættetrøjer at få ham tilbage? Og hvem er hans mystiske far?”

Billede af: Søn af Zuckerberg af Barbara Oppenhejm
Søn af Zuckerberg af Barbara Oppenhejm

Det er altid dejligt at læse en historie, der kommer ind på samfundsproblemer, som vi alle kan relatere til, og det er præcis det Søn af Zuckerberg gør. Søn af Zuckerberg er en historie der afspejler vores hverdag næsten alt for godt, hvordan vi går op i, at alt skal lægges op på de sociale medier, så alle vores bekendte kan følge med i, hvor godt vores liv er. Her vil vi gerne have så mange likes som muligt, og det samme gælder i det univers som Søn af Zuckerberg foregår i. Her er det normal hverdag, at alt skal deles på de sociale medier, og ens liv går ud på, at få så mange likes som overhovedet muligt.

Vi møder en del kendisser i historien, som vi nemt kan visualisere for os. Da vi kender de fleste i forvejen, så behøver Barbara Oppenhejm ikke, at gå så meget i detaljer med personbeskrivelserne. Derimod har hun valgt at lægge meget vægt på omgivelserne, og hvordan folk opfører sig for at få mest mulig opmærksomhed m.m. Der er dog to personer, der har en virkelig god personbeskrivelse. Det er vores hovedperson Alice, der bliver virkelig godt beskrevet, så det er nemt at identificere sig selv med hende. De valg hun tager igennem historien, er også de valg, som vi læsere formentligt ville tage, hvis vi stod i hendes situation, så vi forstår hende meget godt – jeg gjorde i hvert fald. Vi får også en virkelig god beskrivelse af Viktor, som er en person vi også følger igennem hele historien, jeg kan lige se for mig, hvordan han ser ud, mens hans tanker er lidt et mysterium for sig selv.

Der bliver brugt en del humor i Søn af Zuckerberg, hvor der bliver lavet sjov med kendte personer. Dette kræver dog, at man kender til de personer, der bliver fortalt om, da det er deres personligheder som Barbara Oppenhejm laver ”sjov” med. Fx hører vi om en rig person, der hygger sig med at samle et Ikea bord, selvom personen aldrig vil kunne finde på at gøre dette i vores verden (tror jeg ikke).

Søn af Zuckerberg er en meget letlæselig, der ikke står meget på siderne og ordene ikke er alt for lange. Bogen er nok mest målrettet teenagere, som bruger meget tid på internettet, og ved hvem diverse kendisser er.

En af de få minusser, som jeg synes der er ved Søn af Zuckerberg, er at der sker store spring i tid og sted i historien. Dette kan være lidt forvirrende, selvom der er en god rød tråd i fortællingen om Alice. Dog kan man undre sig over, hvordan Alice lige pludselig er et helt andet sted.

Historien om Alice er virkelig fængende, og når man først er kommet godt i gang, så er den svær at slippe. Søn af Zuckerberg er egentlig en meget lærerig fortælling om, hvor meget medier kan betyde for og i vores hverdag, og hvor stor magt de kan få over os, hvis vi underlægger os dem.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Daniel
4 af 6 stjerner /Daniel

Forlag: Forlaget Brændpunkt
ISBN: 9788793835771
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 176

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *