5 stjerner, alpha forlag, Faglitteratur, Klara f. 2003, Øvrige forlag

Fattig student af Karen Elene Thorsen

Normalt er jeg ikke særlig begejstret over kogebøger, da madlavning ikke lige er det som interesserer mig mest, men Fattig student af Karen Elene Thorsen er jeg rigtig glad for – læs nedenunder hvorfor.

Forlagsbeskrivelse:

“Fattig student er en genial kogebog for dig, der vil leve sundt, billigt og uden madspild. Ja, for alle, også familier, der gerne vil have pengene til at strække lidt længere.   Slut med at smide brune bananer og tørt brød ud. Fattig student kan bruges af både store og små husholdninger.

Kender du det? Du får løn eller SU, og vupti er alle pengene borte, uden at du har flottet dig. Det opdagede Karen Elene, da hun flyttede hjemmefra, men hun fandt også ud af, hvad hun skulle gøre ved det. For at råd til mad og fornøjelser hele måneden.   Det handler om planlægning. Lav en madplan, køb ind efter den, hold op med at smide mad ud, brug det, du har i køleskabet. Og … køb aldrig ind, når du er sulten! Plus et par tricks mere. Det lyder simpelt, men det virker.   Karen Elenes motto er: “Jeg spiser det, som gør mig og min krop glad.” Du behøver ikke at skære alt det søde fra og nøjes med det sure. Eller gå på skrump. Når bare du spiser balanceret.   I denne kogebog finder du Karen Elenes mest populære madplaner, som alle kan laves for under 200 kroner pr. næse om ugen. Der er opskrifter, sparetips og andre gode råd til dig, som gerne vil spise enkel og lækker mad, uden at det koster kassen.

Karen Elene Thorsen (f. 1997) er madblogger. Hun har Instagram-profilen @fattig.student med over 200.000 følgere. Karen Elene bor i Oslo og er i gang med en uddannelse inden for livsstilsændringer og folkesundhed.”

Billede af: Fattig student af Karen Elene Thorsen
Fattig student af Karen Elene Thorsen

Normalt anmelder jeg mest skønlitterære bøger – ja faktisk tror jeg kun, at jeg har anmeldt ganske få faglitterature bøger, men jeg er rigtig glad for at have fået muligheden for at anmelde Fattig student. Som nævnt ovenover har madlavning ikke min store interesse, men noget andet som ligger i min interesse er, hvordan jeg i fremtiden vil styre min økonomi. En af budgetposterne er selvfølgelig madlavning og her har jeg hørt om mange studerende, som har levet af rugbrød med leverpostej og pasta. Det lyder for mig ikke som det mest tiltrækkende og heldigvis behøver mine fremtidige spisevaner heller ikke se sådan ud, for Fattig student viser, hvordan man kan lave en sund og varieret madplan til 200 kr. pr. næse om ugen. Ingen tvivl om at jeg er forelsket i ideen.

Billede af: Opslag i Fattig student - samt mad lavet efter opskrift fra bogen.
Opslag i Fattig student – samt mad lavet efter opskrift fra bogen.

En anden ide som Fattig student har mere fokus på end normale kogebøger er madspild. Jeg tror ikke, der er særlig mange, der er vilde med madspild, da det både er spild af penge, men også spild af energi og ressourcer. Som Fattig student nævner, bruger man ikke alle de ingredienser, som man køber ind for at lave en ret og her kommer forfatteren Karen Elene Thorsen (som i øvrigt har skrevet bogen baseret på hendes egne erfaringer) med nogle gode tips til, hvordan man kan undgå madspild. Udover det, har hun også skrevet om sparetips og måske virker nogle af de fif, som hun kommer med en lille smule indlysende, men jeg ret sikker på at mange mennesker ikke følger dem. Karen Thorsen viser med bogen, at det kun handler om kreativitet, når det kommer til gamle madrester.

Billede af: Opslag i Fattig student - samt mad lavet efter opskrift fra bogen.
Opslag i Fattig student – samt mad lavet efter opskrift fra bogen.

Det, jeg er mest glad for ved bogen, er ugemenuerne. Her er der nogle rigtig lækre retter og en del af disse er vegetariske, veganske og kan også i de fleste tilfælde laves uden gluten og laktose. I starten af hver uge kan man finde en indkøbsseddel med alle de ingredienser, som man skal købe ind til den kommende uge og det er selvfølgelig rigtig smart.

Når det kommer til ugemenuerne, er der nogle få ting, som desværre forhindrer mig i at give bogen 6 stjerner. For det første er en uge ikke en hel uge. Med det mener jeg, at der ikke er opskrifter til en hel uge, men kun 4 dage. Det begrunder forfatteren rigtigt fint med, at hun ikke behøver at købe ind til mere end 4 dage om ugen, da hun nogle gange bikser noget sammen af hendes rester (og på den måde undgår madspild) og andre gange spiser med hendes veninder ude. Det er ganske fint, men jeg tror selv, at jeg (når jeg engang flytter hjemmefra) får brug for en plan til mere end 4 dage – nu når der også er 2 andre måltider om dagen, som skal dækkes. Det betyder ikke så meget udover, at jeg ikke helt synes, at man kan kalde det en ugemenu, når nu der jo ikke er til en uge.

Noget som vi herhjemme heller ikke var helt så vilde med er, at der mangler vægt på nogle af de ingredienser som skal bruges og det er ret upraktisk. F.eks. står der i en af opskrifterne, at man skal bruge 1/2 pakke cherrytomater og det er jo forskelligt, hvad 1/2 bakke er, afhængigt af hvad for nogle man køber. I stedet kunne det have været rigtig dejligt med en vægt f.eks. 500 g. cherrytomater.

Layoutet af bogen er super flot – billederne, siderne, bokse osv. er med til at give bogen et fint udtryk og så er der også en indholdsfortegnelse forrest i bogen og et register bagerst, som gør det nemt og overskueligt at finde rundt. Jeg kan rigtig godt lide Fattig Student og jeg glæder mig til, at gøre mere brug af bogen i fremtiden.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Klara
5 af 6 stjerner /Klara

Forlag: Strawberry/alpha forlag
ISBN: 9788772390017
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Fattig student
Oversætter: Marie Louise Valeur Jaques
Sider: 189

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *