5 stjerner, alpha forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Når tiden går i stå af Ninni Schulman

Når tiden går i stå er den 6. selvstændige del af krimiserien om journalisten Magdalena Hansson og  politimakkerparret Petra Wilander og Christer Berglund. Serien er skrevet af den svenske forfatter Ninni Schulman. Se rækkefølgen på bøgerne i serien nederst i indlægget.

Forlagets beskrivelse:

“Det årlige festspil i den midtsvenske by Ekshärad står for døren, og på plakaten er en forestilling om den sagnomspundne urmager Johan Tinglöf. Men en af skuespillerne forsvinder, og to dage senere bliver hun fundet død under uhyggelige omstændigheder.

Politibetjentene i Hagfors Christer Berglund og Petra Wilander står på bar bund. Og da endnu et offer dukker op, tilkaldes der assistance fra Stockholm. Sagen lander på det værst tænkelige tidspunkt. Petra er ved at komme sig efter en skilsmisse, Christer og hans kone forsøger at få et barn, og den lokale journalist Magdalena Hansson, som modvilligt bliver sat på sagen, er ramt af depression.

Mordene lader til at hænge sammen, men de er udført på vidt forskellige måder. Hvad er det, Petra og Christer overser? Hvor er fællesnævneren, som ingen kan få øje på?

Imens politiet nærmer sig, forbereder morderen sit næste træk. Det er led i en sadistisk plan, og i den er der ofre nok at tage af.”

Billede af: Når tiden går i stå af Ninna Schulman
Når tiden går i stå af Ninni Schulman

Når tiden går i stå er velskrevet – og plottet er både spændende og fængende. Jeg tænker, at når man taler om skandinaviske krimier, så passer Når tiden går i stå godt ind. De vigtigste temaer i bogen er både samfundsrelevante- og kritiske. Nu skriver jeg om temaerne i bogen – men altså, det vigtigste tema bliver først åbenbaret ret sent, og derfor vil/kan jeg ikke røbe noget – andet end at emnet er et, som ligger mig ret meget på sinde. Jeg kan godt forstå, at opbygningen er, som den er – for man kan jo ikke undgå at blive overrasket. Det tema jeg hentyder til, synes jeg dog fortjener så meget plads som muligt… Bogen har et lille strejf af noget overnaturligt/overtro – og sidst i bogen kan man læse, at den del bygger på autentiske myter og skrøner om en urmager, Johan Tinglöf, som rent faktisk har eksisteret.

Når tiden går i stå er den første bog i serien, jeg har læst. Fra start virkede det som om, at der var afsindigt mange personer at skulle holde styr på, og det tog mig lidt tid, inden jeg vidste, hvor meget jeg skulle hæfte mig ved de forskellige. Personbeskrivelserne er ret gode, så jeg fik hurtigt et indtryk af de vigtigste karakterer. Det er selvfølgelig journalisten Magdalena Hansson, politifolkene Petra Wilander og Christer Berglund, som er de fremtrædende. Men vi kommer også ret tæt på Petras søn, Hannes og Christers hustru, Torun. Derudover møder vi en del andre – ikke alle er lige vigtige, men personbeskrivelserne passer fint til karakterenes roller. Persongalleriet er bredt og varieret – og alle supplerer hinanden godt.

Bogen er uhyggelig – måske nærmere skræmmende. Døde unge mennesker, som har mistet livet på grusom vis. Samtidig ved både politiet og læseren, at morderen højst sandsynligt ikke er færdig endnu, så det er et kampløb mod tiden…

Jeg foretrækker helt sikkert at læse serier fra start, men det fik jeg ikke gjort denne gang. Det gik nu alligevel fint. Der er rigtig gode beskrivelser undervejs, så man alligevel sagtens kan følge med – man hører også lidt om, hvad der er sket forud for Når tiden går i stå.

Et af temaerne i bogen, som også er rigtigt vigtigt og aktuelt, er depression. Magdalena lider af tilbagevendende depressioner – og jeg synes, at Magdalena og hendes hverdag er fantastisk troværdigt og realistisk beskrevet. Vi hører om, hvordan depressionen har fået overtaget, og hvordan omgivelserne, især hendes mand reagerer på det. Jeg tænker, at han er et rigtig godt eksempel på, hvordan folk der ikke ved noget om depressioner, normalt vil håndtere og reagere på dette.

Når tiden går i stå var slet ikke til at slippe, da jeg først var gået i gang. Jeg er virkelig vild med kombinationen af efterforskningen og den del, der foregår i privatlivet. Det bliver spændende at høre, hvad der sker for de forskellige i den næste bog – for der er indtil flere “løse ender”.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:

1. Pigen med sne i håret
2. Drengen der hold op med at græde
3. Svar hvis du kan høre mig
4. Vores egen lille hemmelighed
5. Velkommen hjem
6. Når tiden går i stå

Forlag: alpha forlag
ISBN: 9788772390116
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Når alla klockor stannat
Oversætter: Louise Ardenfelt Ravnild
Sider: 494

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Når tiden går i stå af Ninni Schulman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *