4 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Lili og Sam 1-2 af Maria Frantzen Sanko

Lili og Sam er en ny letlæsningsserie, som er skrevet af Maria Frantzen Sanko. Bøgerne handler om pigen Lili, som snart skal være storesøster – og katten Sam. Der er indtil videre to bøger i serien.

1. Sams plan
2. Lili løber væk

Bøgernes bagsidetekster:

Sams plan: “Lilis mor skal have en baby, og alle taler om den baby hele tiden. Det er Lili træt af. Hun og mor er på besøg hos Tante Trut. Tante Trut har en kat, Sam. Lili og Sam er gode venner. Da Lili fortæller Sam om babyen, blinker den til Lili. Sam har en plan.”

Lili løber væk: “Lili skal være storesøster. Hun er træt af at høre om babyen i mors mave. Men det er der ikke nogen, der forstår. En dag får Lili nok af de voksne. Om natten stikker hun af. Ude i skoven. Her er der mørkt. Og hun er ikke alene. Snart er der ikke nogen, der taler om den baby mere.”

 

Billede af: Lili og Sam 1-2 af Maria Frantzen Sanko
Lili og Sam 1-2 af Maria Frantzen Sanko

Sams plan har et lixtal på 9, og Lili løber væk har et lixtal på 8 – begge bøger har et lettal på 18. Med det forholdsvis lave lixtal hører bøgerne til i den lettere ende af letlæsningsbøger, men de kræver, at læseren har knækket læsekoden.

Billede af: Opslag i Lili løber væk af Maria Frantzen Sanko
Opslag i Lili løber væk af Maria Frantzen Sanko

Begge bøger er delt op i kapitler med overskrifter, som passer fint til handlingen. Som de fleste ved, så er jeg fan af kapitler, næsten uanset hvor kort eller lang en bog er. Kapitler er med til at give mulighed for naturlige pauser i læsningen. Kapitlerne har hver 1-4 sider med tekst, som er brudt af farverige og ganske humoristiske illustrationer.

Illustrationerne er lavet af Kim Svarer. Næsten alle opslag har illustrationer, som er med til at understøtte handlingen – for nogle læsere kan det være en stor hjælp at have disse illustrationer at støtte sig op af.

Billede af: Opslag i Sams plan af Maria Frantzen Sanko
Opslag i Sams plan af Maria Frantzen Sanko

Bøgerne er velfortalte og teksten er skrevet med en letlæselig skrift, med forholdsvis enkle sætninger. Et enkelt lille minus har jeg dog – teksten er nogle steder meget lang uden at være brudt op i afsnit – det kan godt få de korte sætninger til at virke lidt som en opremsning.

Lili og Sam er nogle rigtig fine fortællinger til målgruppen. På trods af, at det (for nuværende) er en pige plus to damer, der udgør personerne i fortællingen, så henvender emnerne sig til begge køn. I disse to bøger synes jeg, at det vigtigste emne er at blive storesøster (det kunne lige så godt være storebror) – og hvilke tanker, der fylder for den store. Mon ikke rigtig mange børn kan sætte sig ind i dette? Det måske lidt alvorlige emne bliver pakket ind i en sjov historie om katten Sam – og om at skulle spise fisk, hver dag – selvom man ikke er en kat…

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Sams plan – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772147703
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 24

Lili løber væk – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772147710
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 24
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *