4 stjerner, Lindhardt og Ringhof, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Detox af Steffen Jacobsen

De fleste krimifans kender nok allerede nogle af Steffen Jacobsens bøger. Nu er han aktuel med en helt ny bog, og denne gang ikke en krimi. Detox er en fortælling om familie, misbrug og identitet. Bogen udkom d. 14.01.2021.

Fra forlagets beskrivelse:

“Anne har for nylig mistet sin far og sin søster. Hun vælger at forskanse sig i familiens sommerhus, som skal ryddes efter farens død. Langsomt indhentes hun af en formløs, kvælende angst, som hun prøver at dulme med sin afdøde fars nervemedicin og spiritus. Mens hun får sværere og sværere ved at skelne mellem realitet og indbildning, går det op for hende, at der er meget, hun ikke vidste om sin far. Sommerhuset bliver hendes helle og samtidig en adgang til familiens hidtil ukendte historie – og hendes egen.”

Billede af: Detox af Steffen Jacobsen
Detox af Steffen Jacobsen

Som skrevet er Detox ikke en krimi, men derimod en ganske anderledes og i forbindelse med dette også en modig fortælling i forhold til, hvad nogle nok ville forvente.

Beskrivelserne af Anne og hendes angst er afsindigt gode – en del bliver beskrevet ved hjælp af den måde teksten bliver skrevet på, en super fed ide, som virker. Desværre havde jeg personligt meget svært ved at læse det, men på sin vis er det jo også meningen, og det giver et godt billede af, hvordan Anne har det. Hvad det går ud på, må I selv læse. Det er svært ikke, at synes om Anne – og have medfølelse med hende, men samtidig må jeg også erkende, at jeg blev noget irriteret på hende. Jeg kan dog sagtens se, at hun jo faktisk ikke selv er herre over den del, som jeg bliver irriteret over.

Slutningen er jeg desværre ikke så begejstret for. Den passer for mig ikke helt med de følelser og beskrivelser, som vi hører om i resten af historien – og uden at røbe for meget, vil jeg sige, at den måske er lidt for rosenrød i forhold til, hvor svært et emne resten af bogen tager op.

Detox virker meget personlig – og den personlighed er med til, at historien kommer til at virke troværdig.

Om selvmedicinering/misbrug og hvordan sindet virker under påvirkning af angst. Alle disse ting hører vi om gennem Anne og hendes oplevelser – vi hører om, at have det svært med sig selv, om at finde frem til sin egen identitet, om at føle sig fremmed i sin egen familie og så videre. For mig er Annes reaktioner og handlinger en form for virkelighedsflugt, men samtidig er jeg også sikker på, at Anne ikke helt selv opfatter det sådan. Historien i Detox er på den ene side virkelig medrivende – og på den anden side mere end oprivende.

Normalt ville jeg nok slet ikke vælge en bog som Detox, men jeg blev jo lidt nysgerrig, da jeg er vild med Steffen Jacobsens krimier og skrivestil. Selvom genren ikke helt rammer mig, så synes jeg alligevel, at Steffen Jacobsen skriver godt, fængende og indlevende – og jeg håber faktisk på, at der kommer mere fra hans hånd, som ikke er krimier (altså dem vil jeg også have…).

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711905081
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 231

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *