4 stjerner, Grønningen 1, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Hundeungerne af Pernille Plaetner og Marianne Rohweder

Hundeungerne er skrevet af Pernille Plaetner og Marianne Rohweder. Bogen er den første i en ny krimiserie om betjenten Martha Munk.

Forfatterne har kendt hinanden i 40 år og står bag klummen, Maries verden i Hjemmet. Derudover har Pernille Plaetner blandt andet skrevet børnebøger – og Marianne Rohweder har skrevet flere biografier.

Fra bogens bagsidetekst:

“Martha Munk er betjent på en lille politistation i provinsen, nærmere bestemt i Nykøbing Sjælland. Hun er i starten af 40’erne, og der er nogenlunde ro og orden i hendes liv, indtil den morgen hun bliver udsat for en seksuel krænkelse af sin overordnede, vicekriminalinspektør Torben Billing. I raseri siger hun sit job op med øjeblikkelig virkning. Men før hun når ud af døren, indløber der en meddelelse til stationen om en dødfunden narkoman på banegårdens toilet.

Marthas kolleger er hurtige til at stemple dødsfaldet som resultatet af en overdosis, men da en stribe mord begynder at hærge det lille lokalsamfund, er Martha den eneste, der insisterer på en sammenhæng mellem den første døde narkoman og de øvrige uforklarlige dødsfald. Da pilen begynder at pege på den hemmelighedsfulde mand, som hun er ved at forelske sig i, må hun starte sin egen efterforskning.”

Billede af: Hundeungerne af Pernille Plaetner og Marianne Rohweder
Hundeungerne af Pernille Plaetner og Marianne Rohweder

Min allerførste tanke, da jeg begyndte at læse Hundeungerne var, at den var skrevet som et input til #metoo-debatten. Men Hundeungerne handler om meget mere end det.

Man bliver introduceret for et ret bredt persongalleri, sådan føles det i hvert fald til en start. I begyndelsen havde jeg lidt svært ved at holde styr på de forskellige, men det blev hurtigt bedre. Omdrejningspunktet er betjenten Martha Munk, som jeg også synes er den, der bliver bedst beskrevet. Jeg synes, at Martha Munk virker lidt naiv og ganske dumdristig. De øvrige karakterer er også beskrevet, så man let kan forestille sig dem. Jeg mangler bare lidt at komme dybere under huden på nogle af dem. Der er ikke nogen jeg rigtig kommer til at holde af og med, og det savner jeg. Men jeg tænker, at det bliver bedre, når man i de næste bøger hører mere om dem. Martha Munk er veninde med Tine, som er journalist. Jeg ved godt, at de fleste konstellationer efterhånden er brugt og flere mere end en gang, men lige denne kombination, synes jeg efterhånden er så brugt, at man ikke bliver overrasket. Men hvordan deres forhold udvikler sig ved jeg jo ikke, og heller ikke, hvordan Tines erhverv kommer til at fylde i serien. I Hundeungerne synes jeg faktisk (måske heldigvis) ikke, at det har den store betydning. Her er det veninde først og journalist bagefter.

I Hundeungerne bliver vi præsenteret for forskellige familiekonstellationer, samfundsklasser og samfundsskel. En af de ting, der får især samfundskel- og klasser til at fremstå tydeligt, er en lille gruppe mennesker, som vil lave et projekt med en varmestue for misbrugere – jeg tænker, at de fleste kan gætte, hvilken samfundsklasse medlemmerne af denne gruppe tilhører?

Selvom jeg er vild med krimier, så er jeg især vild med krimier, som har lidt mere på hjerte end blot en spændende fortælling. I denne har samfundskritik en ret væsentlig rolle – og det elsker jeg. Vi hører fx flere gange om de manglende ressourcer inden for både politik og hjemmepleje. Et eksempel: “Du får ikke hjemmehjælp, gør du?”…”Jo da. Elleve minutters rengøringen hver fjortende dag.” Fra side 153.

Plottet har en fin opbygning og er ganske spændende. Det er ikke en vild fortælling med en masse action og blodige scener, ikke at vi er helt foruden, men det er ikke det, der fylder mest. Jeg kunne dog godt have ønsket, at fortællingen var kommet lidt hurtigere fra start, jeg synes, at spændingsdelen bliver noget koncentreret til den sidste halvdel. Det bedste var dog, at selvom slutningen nærmede sig, så havde jeg ikke luret, hvem “the bad guy” var. Flere gange undervejs havde jeg selvfølgelig mine anelser, men først til allersidst fangede jeg den, da jeg fik øjnene op for endnu en mistænkelig karakter, som jeg synes træder tydeligere ind på scenen (ja, andre ville nok mistænke vedkommende tidligere).

Hundeungerne er en historie om familierelationer – eller måske nærmere mangel på disse, #metoo, magtmisbrug, misbrug, socialt udsatte – og ikke mindst om, hvordan alle uanset status kan blive en del af sådan en uhyggelig fortælling.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Grønningen 1
ISBN: 9788773390160
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 349

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Hundeungerne af Pernille Plaetner og Marianne Rohweder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *