5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

De usynlige af Lone Theils

De usynlige af Lone Theils er den 5. bog i serien om den danske journalist Nora Sand. Nora Sand bor i London, men har stadig stærke forbindelser til Danmark. Som i de øvrige bøger i serien om Nora Sand tager forfatteren Lone Theils’ historie afsæt i virkelige hændelser. Se seriens rækkefølge sidst i indlægget.

Forlagets beskrivelse:

“Under en ferie i Danmark bliver Nora Sand vidne til et drab, der viser sig at have forbindelse til Storbritanniens absolutte elite. Hun kommer på sporet af en gruppe mennesker, der ikke skyr nogen midler for at dække over fortidens synder. Mennesker med penge, magt og indflydelse nok til at få ethvert problem til at forsvinde – og de anser Nora for at være præcis sådan et problem. Hendes eneste chance for redning bliver at opsøge sit værste mareridt.”

Billede af: De usynlige af Lone Theils
De usynlige af Lone Theils

Som stort set altid, når det drejer sig om en bog i en serie, vil jeg anbefale, at man læser bøgerne i den rigtige rækkefølge. MEN jeg har faktisk kun selv læst Pigerne fra Englandsbåden (1), Stilleleg (4) og De usynlige (5) og det er gået ganske fint. Jeg kunne sagtens bruge mere baggrundshistorie om de vigtigste personer, men jeg kunne også uden besvær følge med. Bøgerne har alle et selvstændigt krimiplot.

De usynlige er inspireret af den kommission, som den britiske indenrigsminister Theresa May nedsatte i 2014. Kommissionen skulle undersøge og komme til bunds i en række sager om seksuelt misbrug af børn i 70’erne og 80’erne. Gerningsmændene mentes at skulle findes i toppen af det britiske samfund. Der har været fire ledere af kommissionen – og efter seks år konkluderede en rapport, at der havde været et omfattende misbrug af børn. Men rapporten ledte ikke til nogle sigtelser.

De usynlige er velfortalt – enkelt og ligetil. Plottet er virkelig fængende og spændende. Det er en både barsk og sørgelig historie, men når man ved, hvilken begivenhed, handlingen bygger på, så er det jo ganske forståeligt. Man kan ikke undgå at blive grebet og rørt, når man hører den grufulde historie.

Noget jeg synes bliver en smule for meget er dog historien om Nora og Andreas. Det bliver lidt for rosenrødt – man mangler at høre mere om Birgitte, moderen til Andreas’ datter. Birgitte, som måske har Münchausen by Proxy. Jeg synes, at det er for vigtigt et emne til, at det må drukne – og hvis man hører lidt mere til denne del, så ville billedet nok fremstå knap så romantisk. Men i forhold til krimiplottet – så er det jo ikke det vigtigste.

Jeg synes vildt godt om Nora og hendes moral i forhold til de svigtede og svage, hendes gåpåmod, retfærdighedssans og hendes engagement i de forskellige sager. På det personlige og privatlivsmæssige plan ved jeg endnu ikke helt… Jeg håber altid det bedste for hende, og at hun får det hun ønsker sig, men samtidig irriterer hun mig lidt…

Og nej, De usynlige er ikke kun en historie om en engelsk pædofilisag, den har flere tråde til Danmark. De rige og magtfulde, de har penge og magt til at få lagt låg på sådan en grim sag – og ingen tør gøre noget, selvom de kommer tæt på sandheden. De få der tør tage kampen op, er på forhånd dømt til at tabe. Men vores seje journalist, Nora er ikke bange for noget – og hun stikker snuden frem, hvor ingen andre tør og leder efter en forklaring og efter retfærdighed. Det på trods af, at alle andre bliver skræmt væk på den ene eller anden måde.

De usynlige
er ikke kun en krimi – det er også en fortælling om misbrug, svigt, pædofili og magtmisbrug.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:

1. Pigerne fra Englandsbåden
2. Den blå digters kone
3. Heksedrengen
4. Stilleleg
5. De usynlige

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711981399
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 293

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “De usynlige af Lone Theils

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *