4 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Rød støj 1-2 af Anette Vinther Jensen

Anette Vinther Jensen har skrevet en letlæsningsserie om rapgruppen, Rød Støj. Der er indtil nu udkommet to bøger i serien: Rap-halløj og Tøse-halløj.

Bøgernes bagsidetekster:

Rap-halløj: “Johan er rapper. Willy og Math fra klassen rapper også. De har deres eget band. Og de vil ikke have andre med. Men Johan skal bare med i bandet. For enhver pris. Og han har en plan.”

Tøse-halløj: “Joe, Willy og Math har lavet deres eget band, Rød Støj. De kan ikke blive enige om noget som helst. Heller ikke, om de skal gå med hjem til Rose. Pludselig kommer hendes sygt strenge far uventet hjem. Hvad skal Rød Støj gøre? Går bandet nu i opløsning?”

Billede af: Rød støj 1-2 af Anette Vinther Jensen
Rød støj 1-2 af Anette Vinther Jensen

De to bøger har et lixtal på 16 og 17, de er dermed ikke til de allerførste læsere. Men jeg tænker, at emnet i bøgerne nok også er for de lidt ældre læsere, som samtidig har rimeligt godt fat i læsningen.

Rød Støj er skrevet i et letlæst og forståeligt sprog. Der er forholdsvis meget tekst på hver side – og ikke alle steder er der afsnit til at bryde teksten. Bøgerne er inddelt i kapitler af en længde på 3-8 sider, hvilket passer fint til målgruppen og sværhedsgraden – og kapitlerne giver også mulighed for naturlige pauser i læsningen.

Billede af: Opslag i Rap-halløj af Anette Vinther Jensen
Opslag i Rap-halløj af Anette Vinther Jensen

Der er ikke illustrationer på alle sider, der er 5-6 stk. på 40 sider. Antallet af illustrationer passer ganske fint med sværhedsgraden af bøgerne. Når først læserne er nået til denne sværhedsgrad kommer illustrationer til at betyde mindre og mindre, men nogle kan godt lide, at der stadig er lidt at kigge på og til at bryde teksten lidt. De illustrationer der er, understøtter læsningen rigtig godt – og passer fint til handlingen.

Teksterne består af rigtig mange dialoger. Disse dialoger fungerer godt – og er skrevet i et sprog, så de virker troværdige, og så alle kan være med.

Illustrationerne i bøgerne og på omslagene er lavet af Tina Burholt.

Billede af: Opslag i Tøse-halløj af Anette Vinther Jensen
Opslag i Tøse-halløj af Anette Vinther Jensen

Rød Støj er en fin historie for børn – måske især drenge, om at starte og være med i et rapband. Nu skriver jeg for drenge, men piger kan selvfølgelig også sagtens være med, hvis historierne fænger.

Bøgerne er ikke bare en fortælling om at være med i et band. Vi hører også, måske lidt mere mellem linjerne, om at få venner og blive en del af et fællesskab, om de udfordringer bandet har med at nå til enighed, og vigtigst er nok, at ingen er ens, men derfor kan man godt få et band/et venskab til at fungere. Mon ikke de fleste børn kender til disse situationer, da de bestemt ikke kun gælder for et band?

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Rap-halløj – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772147714
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 40

Tøse-halløj – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772147758
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 40

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *