4 stjerner, Gutkind Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Den trofaste læser af Max Seeck

Den trofaste læser af Max Seeck er 1. del af en ny finsk krimiserie. Den trofaste læser er solgt til udgivelse i 40 lande, og den er solgt til filmatisering.

Forlagets beskrivelse:

“Den unge efterforsker fra Helsinkis politi Jessica Niemi bliver sat på opklaringen af en meget udsædvanlig drabssag: Krimiforfatteren Roger Koponens kone findes myrdet siddende alene ved spisebordet derhjemme, klædt i en sort aftenkjole og med ansigtet stivnet i et bizart smil.

Hvad der ved første øjekast ligner en forstyrret persons absurde værk, viser sig at være det første i en række rituelle mord – som alle følger et mønster hentet fra Koponens berømte trilogi.

Jessica Niemi og hendes team arbejder på højtryk for at forhindre flere døde, men gerningsmanden er altid et provokerende skridt foran. Hvad angår motivationen for disse grusomheder, famler politiet helt i blinde. Indtil det går op for dem, at ofrene alle sammen ligner Jessica Niemi skræmmende meget … Er det her personligt?”

Billede af: Den trofaste læser af Max Seeck
Den trofaste læser af Max Seeck

Selvom jeg har skrevet det i starten af indlægget, vil jeg endnu engang gøre opmærksom på, at Den trofaste læser er finsk – og ikke tysk, selvom forfatteren har et navn, der lyder tysk. Max Seeck er finsk og bor i Helsinki.

De korte kapitler veksler mellem fortid og nutid. Det er dog i nutiden, at selve “hovedhandlingen” udspiller sig. I tilbageblik hører vi om Jessica Niemis fortid. Jessica Niemi er efterforsker ved Helsinkis politi – og hun er hovedpersonen. Den del, der foregår i nutiden strækker sig kun over få døgn. Det tog lidt tid før denne opbygning fungerede for mig, men da meningen og sammenhængen gik op for mig, gav det mening. Tilbageblikkene er en vigtig del af historien – og de er blandt andet med til, at vi lærer Jessica lidt bedre at kende.

Den trofaste læser er en fortælling, hvor der er gang i den – men alligevel er der plads til at læseren kan gætte med. Både for læseren og for politiet virker det, som om morderen hele tiden er et skridt foran – og samtidig ved lige præcis, hvad politiets næste træk vil være. Det kan virkelig få de grå hår frem og få opklaringen til at virke håbløs.

Bogen er velfortalt og plottet virker gennemtænkt – og ganske uforudsigeligt. Det er et godt persongalleri – noget virker dog genkendeligt fra andre krimier, så som kolleger, hvorimellem der er kærester, en synlig chef (her af den bedre slags) og ikke mindst en person, man kan få mistanke til… Og så er der selvfølgelig Jessica Niemi. En dygtig efterforsker, som lever for sit arbejde – og samtidig gemmer på hemmeligheder. Nogle af disse hemmeligheder bliver åbenbaret for læseren, men er stadig en hemmelighed for hendes kolleger. Der er helt sikkert noget at bygge videre på i den næste bog.

Den trofaste læser er en historie om grusomme mord, overtro og hekse. Det er en rigtig spændende start på en ny serie – og jeg håber ikke, at der går for lang tid inden vi møder Jessica Niemi igen.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Gutkind Forlag
ISBN: 9788743400547
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Uskollinen lukija
Oversætter: Siri Nordborg Møller
Sider: 425

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Den trofaste læser af Max Seeck

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *