5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Ildlandet af Pascal Engman

Ildlandet af Pascal Engman er 1. del af en ny svensk spændingsserie. Serien har politiinspektør Vanessa Frank i hovedrollen.

Bogens bagsidetekst:

“En eksklusiv urforretning i Stockholm har indbrud, men ingen ure bliver stjålet. Kort efter bliver flere fremstående svenske erhvervsfolk kidnappet, og deres familier bliver afkrævet løsesum.

I Sydamerika foregår omfattende handel med organer. Virksomheden, der drives af en nazistkoloni i det sydlige Chile, vender opmærksomheden mod Sverige i jagten på flere donorkroppe. 

Det går op for den rebelske politiinspektør Vanessa Frank, at der er en sammenhæng mellem begivenhederne. Hun er afskåret fra sin arbejdsplads, men udkæmper alligevel en krig på flere fronter mod den internationalt organiserede kriminalitet, som viser sig at have grene helt ind i den svenske politistyrke.”

Billede af: Ildlandet af Pascal Engman
Ildlandet af Pascal Engman

En del af Ildlandet foregår, som titlen siger i Ildlandet (Tierra del Fuego), det meste i Colonia Rhein, som er en koloni i det sydlige Chili. En koloni, som er stærkt inspireret af Colonia Dignidad, som jeg helt sikkert vil anbefale alle at læse mere om. Man kan evt. starte med en forholdsvis kort artikel på BBC.com: Colonia Dignidad: Germany to compensate Chile commune victims.

Ildlandet er en spændingsroman fyldt med drama og action. Den er virkelig velskrevet og plottet virker gennemtænkt. Bogen er skrevet med ganske korte kapitler og scenen skifter mellem Sverige og Chile. Skiftene fungerer rigtig godt – og giver en god vekselvirkning. Historien er skrevet, så disse skift giver mening og får historien til at fremstå som en helhed, hvor man får historien i begge lande med.

Persongalleriet i Ildlandet er ganske bredt og varieret. I begyndelsen, havde jeg lidt svært ved at skille personerne fra hinanden. Efterhånden, som man lærer dem at kende, gik det bedre. Personbeskrivelserne er fine – det er let at holde af og med de forskellige karakterer – og bestemt også det modsatte. Jeg er vild med Vanessa Frank, som fremstår målbevist og modig, og hun står fast ved sine holdninger. Hun minder mig lidt om Kim Stone fra Angela Marsons krimiserie.

Min absolut eneste lidt negative kommentar til denne bog er slutningen. Ikke at den er dårlig, for det er den ikke – men jeg synes, den er for hurtig – og er en lidt for “tju-bang løsning” i forhold til emnerne i bogen – og på grund af dette, kommer den også til at virke lidt urealistisk. Men ikke desto mindre er den bestemt ganske spændende.

Som nogle nok ved, så er jeg virkelig vild med fortællinger, der også rummer en samfundskritisk vinkel – og det må man sige, at Ildlandet gør. Ildlandet har blandt andet emner som human trafficking af børn, handel med organer, kolonialisme og bandekriminalitet. Det kan måske lyde af meget, men det hele hænger fint sammen – og giver helt sikkert stof til eftertanke.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’s
ISBN: 9788770361859
Originaltitel: Eldslandet
Oversætter: Nikolaj Steen Møller
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 476

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

4 thoughts on “Ildlandet af Pascal Engman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *