4 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

Døden i kurbadet af Anna Grue

[reklame – jeg modtog en fin pakke fra forlaget med blandt andet bog, agurk og chokolade]

Døden er kurbadet af Anna Grue er en selvstændig efterfølger til Mysteriet i Genbrugsen.

Forlagets beskrivelse:

“En kvinde findes myrdet, da efterlønneren Anne-Maj Mortensen er taget på luksus-kurbad efter en knæoperation. Der er meget i vejen: Knæet gør ondt, genoptræningen er ubehagelig, og maden ikke tilnærmelsesvist så god som hendes egen. Men da en af de andre kurgæster dør, får Anne-Maj andet at tænke på. Udstyret med et par krykkestokke og et mindre lager af smertestillende medicin går hun i gang med sin efterforskning, som ikke ligefrem behager det lokale politi.”

Billede af: Døden i kurbadet af Anna Grue
Døden i kurbadet af Anna Grue

Døden i kurbadet er en rigtig hyggekrimi. Der er ingen blodige eller voldelige scener. Selvfølgelig er der et mord – og det er sket på en grusom måde, men det er mere opklaringen, og de ting der ellers sker omkring gerningsstedet, der er interessante.

Mysteriet i Genbrugsen er den forrige bog om hovedpersonen Anne-Maj Mortensen aka Fru Mortensen, den har jeg også læst, men jeg blev knap så fænget af den, som jeg blev af Døden i kurbadet. Det er dog en fordel at have læst den først, så man kan lære Fru Mortensen at kende fra start.

Fru Mortensen er til tider en smule irriterende, både for de mennesker hun møder, men bestemt også for mig som læser. Men hun har også en skøn finurlig personlighed, som det er umuligt ikke at synes om. De øvrige personer er også fint skildret og er lette at forstille sig. Vi møder blandt andet Fru Mortensens datter og barnebarn – som begge har en aktiv rolle i handlingen, både i forhold til mordet, men beskrivelserne af forholdet mellem dem og Fru Mortensens er også vedkommende. Det samme med kurbadet, som med stedets corona-restriktioner, står tydeligt for mig.

Bogen er velskrevet, let og hurtigt læst. Fortællingen har ofte en humoristisk undertone, som jeg elsker. En af de ting som virkelig fængede var, at bogen foregår i corona-tiden – og corona/covid-19 er en integreret del af handlingen, der er ikke blot henvisninger, som jeg har oplevet i flere andre bøger. Jeg er vild med Fru Mortensens betragtninger og de diskussioner vi hører. Det er dog ikke kun delen der drejer sig om corona, som er aktuel, relevant og interessant. Flere andre scener er også genkendelige, og man kan næsten ikke undgå at sammenligne med ens egne tanker og oplevelser.

Nu har jeg skrevet om corona, så derfor vil jeg ikke fremhæve et citat om det, men derimod en anden passage, som jeg trak på smilebåndet over – og hvem mon ikke har tænkt det samme (s. 107):

“Frokosten til det øvrige selskab består som de øvrige dage af en såkaldt tapasplatte i en stærkt fordansket variation. Måltidets spanske oprindelse fortaber sig i tågerne og ligger vel i virkeligheden kun i navnet. Efterhånden er det sådan, tænker Anne-Maj, da hun stikker gaflen i et stykke røget laks med dilddressing, at ethvert måltid, der består af ganske almindelig mad i småportioner, kaldes tapas.”

Desværre så finder jeg Døden i kurbadet lidt urealistisk. Selvom der er sket et mord, så virker politiet til at være lang tid om rigtigt at reagere – og flere steder opfatter jeg det ikke, som om de finder efterforskningen vildt vigtig. Fru Mortensens indblanding og det at der bliver delt fortrolige oplysninger med hende, er forhåbentlig noget, som hører til i fiktionens verden.

Døden i kurbadet er ikke en hårrejsende spændende fortælling – faktisk synes jeg slet ikke, at det er spændings- eller krimidelen, som fænger mig. Selvom det ikke er krimidelen, der fylder mest for mig, så leder bogen; dens opbygning og karaktererne alligevel mine tanker hen på Agatha Christie. Jeg elsker den personlige historie om Fru Mortensen, hendes syn på og udfordringer i livet. De, i hvert fald for mig, mange kendelige tanker og detaljer fik mig flere gange til at tænke, åh ja, så er det ikke bare mig…

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711981351
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 410

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “Døden i kurbadet af Anna Grue

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *