5 stjerner, Gads Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Pige A af Abigail Dean

Det psykologiske drama Pige A er Abigail Deans debutroman. Abigail Dean har studeret engelsk på Cambridge University, hun arbejder som jurist for Google. Pige A udkommer i 29 lande – og bogen er på vej til at blive filmatiseret til en tv-serie.

Hvad jeg ikke vidste, da jeg læste Pige A, var at Abigail Dean til dels er blevet inspireret af den modbydelige sag om forældreparret Louise og David Turpin, der er blevet idømt fængsel på livstid for deres tortur og mishandling af 12 af deres 13 børn. Sagen blev dog ved med at dukke op i mine tanker, så efter endt læsning kiggede jeg lidt på det, mere kan fx. læses her på TV2: Forældre dømt for at mishandle og torturere 12 af deres 13 børn.

Fra forlagets beskrivelse:

“Lex Gracie er en succesrig ung kvinde med et travlt job i New York, en god uddannelse og gode venner. De færreste kender til hendes fortid, som hun også selv gør alt for at fortrænge: hendes familie, hendes opvækst og hendes identitet som Pige A – teenagepigen, der undslap og befriede sin storebror og sine yngre søskende fra flere års fangenskab i barndomshjemmet. Lex’ far slap aldrig levende ud af huset, og hendes mor har siddet bag tremmer lige siden. Men da moren dør i fængslet og efterlader Lex og hendes søskende huset hjemme i England, kan Lex ikke længere flygte fra fortiden.”

Billede af: Pige A af Abigail Dean
Pige A af Abigail Dean

Det tog mig lidt tid at få styr på tidslinjen – altså, hvor og hvornår, da fortællingen springer i tid. Det blev heldigvis bedre jo mere jeg læste.

Pige A er en modbydelig, hårrejsende og grusom fortælling. Det er ikke decideret en thriller – og så alligevel… Der er lidt domestic noir over handlingen. Det er en virkelig uhyggelig beretning om en barndom, som ingen bør opleve.

Pige A er både realistisk og troværdig – og faktisk synes jeg, at det underbygger autenticiteten, at jeg kunne genkende noget fra den skrækkelige virkelig historie, som jeg nævnte i starten. Historiens hovedperson er Lex, som efter flugten bliver omtalt som Pige A, hendes søskende får også bogstavbetegnelser, som fx. Dreng B. Disse betegnelser får det næsten til at løbe koldt ned af ryggen på en, også selvom det nok også kan virke til få skabt lidt afstand fra personerne og de uhyrligheder, som de har måttet gå igennem. Lex er en meget sympatisk fortæller, men selvom hun er godt beskrevet, hvor godt kender vi hende så?

Netop børnemishandling er noget, medierne virkelig graver i, men oftest er det kun i kort tid – og næsten altid med fokus på børnenes grusomme oplevelser og ikke, hvordan deres liv bliver senere. Hvis vi hører om, hvordan disse børn komme videre i livet sker det oftest kun, hvis de selv udtaler sig, fx. som Natascha Kampusch (som blev kidnappet, som 10 årig), hun udgav en biografi. Derfor virker det ekstra fascinerende at høre Lex berette om den grusomme opvækst – især fordi man hører om det fra en voksens vinkel. Hvorfor mon det er, at læsere og andre sådan drages af fortællinger om misbrug, omsorgssvigt og mishandling af andre – især børn? Ja, jeg er selv en af dem – men jeg er ikke så afsindigt fan af true crime inden for dette område, og så passer en bog som denne jo perfekt.

Pige A er udover at være en utrolig rædselsvækkende beretning om børns opvækst med indespærring og mishandling som en del af hverdagen, også en fortælling om rigtig meget andet. Nogle af disse emner er tilgivelse, om at være en familie – uanset, hvad der sker? søskenderelationer, efter at have stået noget grusom igennem sammen – og hver for sig, om overlevelse og traumer – og hvordan man kommer videre bagefter, hvis man overhovedet gør det?!

Selvom jeg havde en anelse om, hvor fortællingen førte hen, så er Pige A alligevel en virkelig pageturner –  og en fantastisk debut.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

 

Forlag: Gads forlag
ISBN: 9788712065869
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Girl A
Oversætter: Claus Bech
Sider: 383

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Pige A af Abigail Dean

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *