3 stjerner, Gutkind Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Krybdyrsmemoirer af Silje O. Ulstein

Krybdyrsmemoirer er en psykologisk thriller skrevet af norske Silje O. Ulstein. Krybdyrsmemoirer er forfatterens debut, den er på nuværende tidspunkt solgt til udgivelse i 11 lande.

Silje O. Ulstein er cand. mag. i litteraturformidling. Hun er uddannet på den norske krimiforfatterskole og Skrivekunstakademiet i Bergen.

Forlagets beskrivelse: 

“Sommeren 2017: Mariam og datteren Iben kommer op at skændes under en indkøbstur. Da Iben bliver væk, er Mariams første indskydelse, at datteren har gemt sig for at straffe hende. Hun ved, at hun burde gå rundt og lede, men i stedet kører hun væk i raseri. Først da hun kommer hjem til sin mand om aftenen, går det op for hende, at Iben ikke er løbet sin vej. Hun er forsvundet. Så da politifolkene Roe og Ronja bliver sat på sagen, er der allerede gået mange timer, siden nogen sidst har set Iben.

Begyndelsen af 00’erne: Liv læser til sygeplejerske og bor i et kollektiv med to unge fyre. Efter en fest beslutter kollektivet sig for at købe en kæmpepyton, som de døber Nero. Liv er draget af slangen fra første sekund. Hun passer den på sit værelse og udvikler en usædvanlig, intim forbindelse med den. Det eneste problem er, at i takt med at slangen vokser, skal der større og større bytte til at mætte den…”

Billede af: Krybdyrsmemoirer af Silje O. Ulstein
Krybdyrsmemoirer af Silje O. Ulstein

Krybdyrsmemoirer er en velskrevet og meget anderledes thriller end jeg tidligere har læst.

Silje O. Ulstein har skrevet nogle virkelig fine personskildringer. Alligevel har jeg faktisk ret svært ved at føle empati for nogen af personerne – eller sagt på en anden måde, så synes jeg slet ikke om nogen dem. Til en start troede jeg, at det ville ændre sig, for nogle gange bliver det bedre når man kommer tættere på personerne, men det hjælp desværre ikke.

Vi følger Liv og Nero (python) fra 2003 i Ålesund. Nero giver Liv tryghed – og samtidig lufter hun tanker om, at de er ens. Herhjemme omtaler vi vores katte som værende “bims”, når de laver noget skørt – og “bims” er det første ord, jeg tænker på i forbindelse med Liv.

I 2017 kommer Mariam ind i billedet. Mariam, hvis datter, Iben forsvinder i Kristiansund i 2017.

Begge fortællinger har fra start noget bedrøveligt over sig. Disse er historier, som man ikke kender, men man fornemmer fra start, at der ligger noget tungt/svært bag. Historierne afdækkes i små bidder.

Derudover møder vi Roe og Ronja fra politiet. Der er også et par kapitler, som bliver fortalt af Nero i jeg-form. Der er selvfølgelig flere personer med – og alle er beskrevet fint, så de passer til deres part af historien. Til en start synes jeg, at der var mange at forholde sig til, men ganske hurtigt fandt jeg ud af, hvem der var de vigtigste og det gav et fint overblik.

Da man følger de forskellige personer på forskellige tider, så er der en del at holde styr på, men hvert kapitel indledes med en kort beskrivelse af hvilken person, vi følger og hvor og hvornår, så det er noget, som man hurtigt kan finde rundt i.

Krybdyrsmemoirer er som skrevet en anderledes thriller – måske ovenikøbet lidt mærkelig, men jeg synes ikke at spændingen er gennemgående, der er mere elementer af spænding undervejs. For mig er det de personlig historier, der fylder – og som bærer historien. Delen om Nero, som egentlig er noget af de mest væsentlige, virker desværre ikke for mig. Jeg kan dog sagtens se formålet, og det er også fedt, at historien får et meget anderledes twist end man er vant til – men det var ikke den del, jeg fandt interessant – og jeg kunne sagtens undvære Nero. Nero er også ansvarlig for et meget væsentlig punkt i bogen – men jeg synes ikke, at det var overraskende. Det er dog stadig vildt uhyggeligt og grusomt. Men den del af historien, som handler om Nero, synes jeg er ret forudsigelig.

Desværre er det ikke en bog, som får nakkehårene til at rejse sig på mig. Men jeg synes, at nogle af de emner, som bogen kommer omkring er virkelig godt beskrevet – og er den del, som fik mig til at læse videre. Nogle af disse emner er ensomhed, sorg, svigt, relationer; herunder mor-barn-forholdet og moderskab – også det, der ikke bare helt naturlig “er der”.

Jeg havde vildt lyst til at læse Krybdyrsmemoirer, og havde store forventninger alene ud fra beskrivelsen, men jeg er åbenbart svær at stille tilfreds i denne tid…?! Bogen fængede mig desværre ikke – eller jo, jeg blev som sagt opslugt at personskildringerne og personernes historier, men uhyggen udeblev. Dog er bogen dyster og intens – og jeg blev ganske overrasket over slutningen.

Billede af: 3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Gutkind Forlag
ISBN: 9788743401384
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Krypdyrmemoarer
Oversætter: Rolf Stavnem
Sider: 443

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Krybdyrsmemoirer af Silje O. Ulstein

  1. […] Ahnhem, Stefan: Det sidste søm Coben, Hunter: Jeg finder dig Edvardsson, Mattias: En familietragedie Hunter, Cara: Blindt raseri Korelitz, Jean Hanff: Et godt plot Ohlsson, Kristina: Stormvagt Rebernik, Walther: Jæger Rebernik, Walther: Offer Ringhof, Lise: Det er de oprørske der svigter Robertson, Annie: Det lille hotel i Lobster Bay Teige, Trude: Alene i mørket Teige, Trude: I dødens hænder Ulstein, Silje O: Krybdyrsmemoirer […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *