Fra Gæstebloggere, Gæstebloggere, Gutkind Forlag, Øvrigt skønlitteratur

Gæsteblogger om De afghanske sønner af Elin Persson

Så er der en ny anmeldelse skrevet af en gæsteblogger klar på bloggen. Denne gang har Charlotte Haile læst og anmeldt De afghanske sønner af Elin Persson.

Charlotte er forfatter og kan følges på Facebook og Instagram – derudover har hun en hjemmeside, hvor man kan læse mere om hendes bøger, hvem hun er og meget mere: https://www.charlottehaile.dk/

Charlottes øvrige anmeldelser kan findes her.


Rebecka er netop blevet færdig med sin studentereksamen, og i stillingen som støtteperson på et asylcenter for uledsagede flygtningebørn får hun ansvaret for tre afghanske drenge: Ahmed, Zaher og Hamid.

De afghanske sønner handler om Rebeckas oplevelser i mødet med de tre drenge, og gennem korte ikke-sammenhængende kapitler giver bogen et tydeligt indblik i hverdagen og stemningen på asylcenteret. Det er et indblik i en verden fuld af håb, usikkerhed og desperation, hvor folk lever i fortiden og fremtiden, men ikke så meget i nutiden.

De afghanske sønner af Elin Persson. Billedet er taget af Charlotte Haile.
De afghanske sønner af Elin Persson. Billedet er taget af Charlotte Haile.

 

Bogen gengiver ikke drengenes historier eller tanker, hvilket på en måde skaber en vis overfladiskhed, men på den anden side er en oprigtig gengivelse af Rebeckas situation. Hun har jo ikke kendskab til drengenes historier eller tanker og må interagere med dem på det grundlag.

Drengenes hverdag på centeret med skolegang, udflugter og adgang til sundhedsvæsen mv. vidner om et system med gode intentioner, mens de beslutningstagere, der holder drengenes skæbner i deres hænder, forekommer fjerne og utilgængelige. Også dette virker virkelighedstro i forhold til Rebeckas position.

Rebecka får gentagne gange at vide, at hun skal følge regler og bevare distancen, men det falder hende svært. Spørgsmålet om, hvordan man arbejder med tunge skæbner uden at blive påvirket, eller om det i det hele taget kan være meningen, at man skal stræbe efter ikke at blive påvirket, er et centralt tema i bogen.

Bogen giver et fint øjebliksbillede med masser af stemning, men jeg manglede lidt fremdrift og en afrunding i bogen. Muligvis af denne årsag har jeg også lidt svært ved at greje, hvad forfatteren vil sige med bogen. Vi hører om nogle svære skæbner og en ung pige, der bliver påvirket af dem. Vi hører om et system, der prøver at hjælpe, men også har regler at følge. Det forekommer mig at være et virkelighedstro billede, men jeg ved ikke helt, hvad jeg skal stille op med dette billede.

Bogen er virkelig godt skrevet. Sproget er let og smukt og en fornøjelse at læse. Desværre er der flere steder graverende fejl i oversættelsen.

Tak til Charlotte Haile for anmeldelsen.

 


Forlag: Gutkind Forlag
ISBN: 9788743402176
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Krypdyrmemoarer
Oversætter: De afghanske sönerna
Sider: 183

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *