4 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Tro ikke på det af Charlie Donlea

Den første bog, jeg læste af Charlie Donlea var Kvinden i mørket, som udkom i 2020. Kvinden i mørket endte i min top 5 det år – og det har unægteligt fået skruet mine forventninger til Charlie Donleas øvrige bøger højt op. Tro ikke på det er den 4. bog, jeg har læst af forfatteren. Den udkom på dansk i efteråret 2021.

De to bøger, som udkom i den mellemliggende periode er: Det forladte hus og Pigen der blev bortført. Kvinden i mørket og Det forladte hus har begge Rory Moore, som er retsmedicinsk rekonstruktør, som hovedperson. Det er desværre ikke tilfældet med de to sidste bøger. Fordelen er dog, at man ikke skal have læst dem for at kunne læse Tro ikke på det.

Fra forlagets beskrivelse:

“En uskyldig ung kvinde, der får frarøvet sin frihed … eller en beregnende morder uden noget at tabe?

Pigen fra Sugar Beach er den mest sete dokumentarserie i TV-historien – et medrivende, true life-mysterium, der udfolder sig over ti afsnit og indkredser et fascinerende spørgsmål: Slog Grace Sebold sin kæreste, Julian, ihjel, mens de var på ferie, eller er hun et offer for omstændighederne og dårligt politiarbejde? Grace har tilbragt de sidste ti år i et fængsel i St. Lucia og tager kontakt til filmskaber Sidney Ryan i et sidste, desperat forsøg på at bevise sin uskyld.
Da Sidney begynder at researche, finder hun chokerende beviser, nye mistænkte og problemer med kronologien, som alt sammen er blevet overset under den oprindelige efterforskning. Før dokumentaren overhovedet når at blive færdig, fører seernes højrøstede protester til, at statens embedsmænd genåbner sagen. Men netop som serien går med stormskridt mod sæsonafslutningen, modtager Sidney et brev om, at hun har taget alvorligt, ja, grueligt fejl…”

Billede af: Tro ikke på det af Charlie Donlea
Tro ikke på det af Charlie Donlea

Præcis som Charlie Donleas øvrige bøger, så er Tro ikke på det meget velskrevet. Plottet er spændende – og har en fin vekslende opbygning, og selvom historien springer frem og tilbage i tid, så kunne jeg for en gangs skyld sagtens følge med. Plottet er krydret med flere twists undervejs, som giver gode muligheder for at gætte med, samtidig giver detaljerne fra efterforskningen noget at tænke over. Enkelte gange følte jeg dog, at historien blev lidt langtrukket, da der ikke sker den vilde udvikling i sagen.

Desværre føler jeg ikke, at jeg lærer personerne særlig godt at kende – beskrivelserne er ikke så dybdegående, som jeg kunne ønske og slet ikke, som jeg husker det fra de forrige bøger. Lige netop det, synes jeg er en skam, da det virkelig er personerne, der bærer denne historie. Jeg synes, de virker overfladiske og jeg har meget svært ved at engagere mig i dem. Jeg synes dog, at det er meget hyggeligt, når der dukker personer op, som man tidligere har mødt, her er det et gensyn med dr. Livia Cutty, som vi også møder i Pigen der forsvandt. Nej, man behøver ikke at have læst den, for at læse denne.

Selvom jeg ret tidligt havde en ide om, hvordan tingene hang sammen, så er Charlie Donlea altid god til at så tvivl – så jeg måtte vente helt til slut med at få be- eller afkræftet min formodning. Og uden at blinke, så kan jeg sige, at slutningen overraskede! Jeg ved ikke, om det er planlagt, men der kan faktisk godt komme en fortsættelse.

Der er nogle enkelte ting med tiden, som ikke passer helt – og det brugte jeg desværre ret lang tid på, da det irriterede mig. Men det har reelt ikke en betydning for handlingen – så “opdager” I det, så læs bare videre.

Tro ikke på det handler om at være kendt skyldig, selvom man måske slet ikke er det – men det er også en fortælling om fortielser, løgne, sandheden, forelskelser og venskaber.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742605158
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Don´t Believe It
Oversætter: August Holst Thomsen
Sider: 423
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

4 thoughts on “Tro ikke på det af Charlie Donlea

 1. Hej, Tine. Spændende at læse din anmeldelse. Jeg er selv lige blevet færdig med bogen, men syntes ikke umiddelbart, jeg stødte på nogen tidsproblemer? Kan du løfte sløret for, hvad det er, der skurrer if. dig? Ellers er jeg helt enig med dig, blev også totalt overrasket til sidst. Og jeg kunne i øvrigt godt lide miljø- og stemningsbeskrivelserne, selvom der måske blev skøjtet lidt let hen over nogle af personerne …
  mvh Lars

  1. Hej Lars

   Det med tid kan godt bare være mig, der går for meget i detaljer. Men

   S. 25. 10 år senere – Sidney læser første brev, hvori der nederst s. 25 også står 10 år. S. 38 står der, at Grace har skrevet hundredvis af breve de sidste 2 år. For mig bliver det så pludselig 12 år (senere)?

   S. 347 l. 5. “Klokken var ni om aftenen” – s. 351 starter med: “Klokken var over ti om aftenen…” l. 13 samme side. “De sidste par timer…”
   Altså efter kl. 11 ville nok blive et par timer? De har også nået så meget, så et par timer passer nok. Efter en time (sidste kapitel s. 349) tager Gus ordet.

   Disse par ting hænger ikke helt sammen for mig…

   God weekend.

   Vh Tine

   1. Ork nej, jeg synes bestemt ikke, det kun er dig, der går i detaljer! Det er da vist gået lidt for stærkt et eller andet sted i skriveprocessen, tror jeg – man skulle vel egentlig have tjekket det bedre efter, før bogen kom ud. Men det er vist alligevel lidt typisk for de hurtige, lidt mere action-agtige genrer som blandt andet krimier, at det netop går lidt (for) stærkt nogle gange. Det minder mig om, at Gus’ ben i den ene Donlea-bog er lavet af kulfiber, men i den næste er lavet af titanium, eller også er det omvendt! Eller når Rory hele tiden hedder retsmedicinsk rekonstruktør, selvom hun ikke har et hak med retsmedicin at gøre, haha! … Akkeja, men det er nu nogle herlige bøger alligevel, jeg kan godt lide, når jeg bliver så opslugt af dem, at jeg ikke engang lægger mærke til de småbøffer, der nogle gange, eller måske tit og ofte, er der ved grundig, kyndig gennemlæsning. Fint nok, at du fanger dem! God aften, vh L

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *