5 stjerner, Øvrige forlag, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Er du sindssyg, mor? af Anne Rye Andersson

Er du sindssyg, mor? er Anne Rye Anderssons debutroman. Romanen er en autofiktiv kortroman om psykisk sygdom og moderskab.

Fra bogens bagsidetekst:

“Anne hører stemmer og er ansvarlig for verdens børn. Særligt hendes egen søn, som er hendes faste holdepunkt midt i kaos og psykiatrien.

I Danmark får hver tredje en psykisk sygdom i løbet af livet. Hvert år har mere end 700.000 voksne symptomer på psykisk sygdom.

Billede af: Er du sindssyg, mor? af Anne Rye Andersson
Er du sindssyg, mor? af Anne Rye Andersson

I Er du sindssyg, mor? følger man Annes tanker i løbet af ca. 1½ år. Bogen er inddelt i meget korte kapitler, som hvert er et nedslag på tanker og begivenheder enkelte dage. Bogen har en opbygning a la en dagbog, men i de fleste kapitler er der flere detaljer end man ville skrive i en dagbog, der er fx en del dialoger.

Bogen er velskrevet – og meget letlæst. Skrivestilen passer godt til indholdet, og den er med til at give en rigtig fin fornemmelse af, hvordan de forskellige situationer bliver oplevet af Anne.

Nogle øjeblikke er voldsomme, uoverskuelige, rørende og sørgelige, andre igen viser forståelse. Et af de øjeblikke, som jeg hæftede mig ekstra meget ved, er Annes møde med en ambulancefører, som blandt andet siger disse ting til Anne (s. 36-37): “Jeg kan godt se, du er helt klar til at redde ham, men det er der nogle andre, der tager sig af. I dag skal du redde dig selv” og “Der er ingen grund til at undskylde, du er en meget modig kvinde, men du skal huske dig selv”. Men også kapitlerne, der handler om Anne og hendes søn, er nogle øjeblikke, der bliver i tankerne (fx s. 44): “Du kigger på mig med forundrede, store øjne, som om du godt kan gennemskue, at jeg ikke bare er træt”.

Jeg føler, at bogen tegner et godt billede af, hvordan det kan være at leve med en psykisk lidelse, samtidig med at man også er mor. Temaet er virkelig vigtigt – desværre tror jeg, at der er rigtig mange mennesker, der på grund af uvidenhed har en del fordomme om at have en psykisk diagnose – så oplysning er afsindig vigtig.

Er du sindssyg, mor? er autofiktion og er dermed inspireret af Annes eget liv i kombination med elementer af fiktion, på trods af den fiktive del, så synes jeg bogen virker meget ærlig – og ikke mindst modig. Selvom historien på nogle områder fremstår kaotisk, uoverskuelig – præcis som virkeligheden, så er den bestemt også skrevet, så man kan fornemme lyset og håbet.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Leitura
ISBN: 9788794310055
Udgave: 1. udg. 2022
Sider: 100

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram

1 thought on “Er du sindssyg, mor? af Anne Rye Andersson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *