5 stjerner, Børnebøger, Carlsen, Tine f. 1973

Hele herligheden af Marianne Iben Hansen

Titlen, Hele herligheden – 120 rim om 120 ord om 120 ting mellem himmel og jord siger nok næsten alt. Bogen, der er skrevet af Marianne Iben Hansen og illustreret af Niels Bo Bojesen, er en bog med rim, der handler om/bygger på de 120 ord, som skolebørn skal lære i deres første skoleår.

Fra forlagets beskrivelse:

“Hele herligheden er 120 sprudlende rim om de 120 mest almindelige danske ord.
 
Ord som AT, DER, HELE, HVAD og FORDI bemærker vi sjældent, selvom vi bruger dem hele tiden. Men disse små almindelige ord kan noget særligt, og jo bedre børn kender dem, jo nemmere er det at lære at læse og skrive.”

Hele herligheden af Marianne Iben Hansen
Hele herligheden af Marianne Iben Hansen

Da vores ældste børn gik i de yngste klasser stiftede jeg bekendtskab med “De 120 ord” – jeg havde aldrig hørt om dem før. I hvert fald ikke i sammenhæng. Vi brugte dem meget herhjemme til at øve skrivning m.v. Hvor ville det have været dejligt, hvis jeg dengang havde fået fingrene i Hele herligheden.

Når man først har styr på de 120 ord, så er man hjulpet godt på vej til læsning og skrivning. Med Hele herligheden bliver det jo nærmest en leg at komme til at kende de vigtige ord.

Hele herligheden indeholder et rim til hvert af de 120 ord – hvert rim har super gode illustrationer lavet af Niels Bo Bojesen. Nogen vil måske genkende stregen fra de populære Vitello-bøger.

Rimene er meget forskellige, og man vil helt sikkert synes bedre om nogle end om andre, men uanset, så synes jeg, at det er fantastisk med rim om/med alle 120 ord.

Opslag i Hele herligheden af Marianne Iben Hansen
Opslag i Hele herligheden af Marianne Iben Hansen

Ovenstående billede viser et eksempel på et rim med illustration, ordet her er tid. Nedenfor er et andet eksempel, hvor teksten samtidig er anderledes sat op – her er rimet om man. Illustrationen er med til at vise ordets betydning, men er også med til, at bogen bliver sjov at læse op og/eller kigge i.

Opslag i Hele herligheden af Marianne Iben Hansen
Opslag i Hele herligheden af Marianne Iben Hansen

Umiddelbart kan man måske tænke på de 120 ord som værende lidt kedelige, da det som regel er korte ord, og ord man netop hører tit, da det er nogle af de mest brugte og almindelige ord. Men Hele herligheden viser, at ordene er både vigtige, betydningsfulde og er med til at vække sproget til live. Samtidig – ja, så elsker jeg altså rim, og når de så, som her viser, at de kan noget særligt, så kan de kun være et hit.

Mit favorit rim er det allerførste, som er om af:
“Af alle folk i verden
er ingen helt som du.
Af alle øjeblikke
er intet helt som nu.”

Selvom jeg jo ikke lige er målgruppen – til andet end at læse bogen højt for dem, den er henvendt til, så er jeg vild med den. Målgruppen tænker jeg er børnehavebørn og de yngste skoleelever. Mange af rimene vil skoleeleverne hurtigt kunne læse selv, men bogen egner sig bestemt også til højtlæsning og dialog.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Carlsen
ISBN: 9788711999479
Udgave: 1. udg. 2022
Sider: 139

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Hele herligheden af Marianne Iben Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *