4 stjerner, Krimi/spænding, Øvrige forlag, Tine f. 1973

Sådan overlever man alt af Ewan Morrison

På fredag udkommer en ny dystopi om en pandemi. Lyder det bekendt? Lad dig ikke snyde, for man kan måske ikke stole på alt, hvad man ser og hører!

Sådan overlever man alt af Ewan Morrison er en teenagepiges overlevelsesguide til at klare sig gennem en dødbringende pandemi.

Fra bogens bagsidetekst:

“Mennesket kan overleve i cirka fyrre dage uden mad, cirka tre dage uden vand, cirka otte minutter uden luft, men ikke så meget som ét sekund uden håb.

Det lærte vi af vores far. Han sagde, at vi skulle være forberedt på det, der ville ske. Han sagde, at det var bedre at være for ti år for tidligt på den end ét minut for sent. 

Det var derfor, han gjorde, som han gjorde den morgen…

En teenagepiges overlevelsesguide til at navigere gennem livet under en ny, endnu mere dødbringende pandemi, skrevet fra et hemmeligt gemmested. Vil hun overlevet det totale kollaps af alt, hun troede hun vidste, og kan hun redde sin familie – og sin forstand?”

Billede af: Sådan overlever man alt af Ewan Morrison
Sådan overlever man alt af Ewan Morrison

Teenagepigen hedder Haley og det er fra hendes perspektiv, vi får historien. Hun fortæller om alle sine oplevelser, både om hvordan man overlever en pandemi, men også om livet som skilsmissebarn, hvem af forældrene man holder med – og tror på, om altid at skulle tage hensyn til en lillebror og i det hele taget om at være ung, om teknologiens indflydelse på vores hverdag og meget mere… Udgangspunktet for fortælling er, at Haleys far, Ed kidnapper Haley og hendes lillebror for at bringe dem i sikkerhed forud for en kommende pandemi. Han har sammen med andre ligestillede et skjult sted i Skotland, der er indrettet til at kunne klare en pandemi. Det er her, at Haleys overlevelsesguide ser dagens lys.

Man kan jo tænke, at når det er en teenagepiges historie, at den så kun er for unge, men jeg læste den slet ikke som en ungdomsbog. At det er en teenager, som fortæller giver bare historien en anden og ret vigtig vinkel på flere relevante temaer.

Vi møder kun ganske få personer, som alle er fint beskrevet og relaterbare – det er ganske almindelige mennesker med hver deres udfordringer. Enkelte gange synes jeg ikke helt at Haleys oplevelser og beskrivelser passer til hendes alder, men alle er jo forskellige.

Fortællingen er både alvorlig, humoristisk og spændende – samtidig desværre også ganske aktuel og relevant. Enkelte scener er meget detaljerede og ret makabre, men størstedelen af historien er et psykologisk drama – med flere overraskende plottwists undervejs.

Desværre er der ganske mange stave-/slåfejl, som jeg til en start var noget irriteret over – men det en velskrevet og medrivende historie, når man ser bort fra disse.

Jeg vil ikke skrive mere om selve plottet, men jeg vil godt røbe, at slutningen er meget tankevækkende!

Pandemier, preppere, samfund, skilsmissebørn, paranoia, dystopi, konspirationsteorier

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Screaming Books
ISBN: 9788797388426
Udgave: 1. udg. 2023
Originaltitel: How to Survive Everything
Oversætter: Rasmus Hastrup
Sider: [368]

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Sådan overlever man alt af Ewan Morrison

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *