5 stjerner, Cicero, Fantasy/science fiction, Tine f. 1973

Snigmorderens lærling af Robin Hobb

Snigmorderens lærling af Robin Hobb – 1. del af Farseer-trilogien

En dreng på bare 6 år bliver afleveret ved døren til den kongelige bolig med beskeden om, at nu er det på tide, at drengens far – som er kronprinsen Chivalry, tager sig af ham fra nu af. Chivalry er kronpris af De Seks Hertugdømmer. Drengen bliver overdraget til staldmesteren, som giver ham navnet Fitz, hvilket betyder bastard. Fitz hjælper til i staldene på Bukkeborg. Men da det går op for kongen at en bastard kan være en trussel for rigets sikkerhed, beslutter kongen sig for at købe Fitzs troskab. Fitz flytter ind på borgen, hvor han uden andres viden kommer i lære ved kongens snigmorder, Chade.

Det er en farlig tid, riget trues af Rødskibspirater, som plyndrer byerne langs kysten. Når piraterne går i land tager de også gidsler, men selvom nogle af gidslerne kommer hjem i live, så er de ikke, som de var, da de blev taget til fanget. Der går ikke længe inden der er brug for Fitz i kampen mod Rødskibspiraterne – og han må af sted på sine første hemmelige missioner.

Selvom Fitz nu arbejder for kongen, så er der andre, der ikke bryder sig om, at Fitz har fået en plads på borgen, og de går ikke af vejen for at få ham slået ihjel.

Snigmorderens lærling af Robin Hobb

Bagsidetekst:
Snigmorderens lærling er en stor fortælling om et rige truet af stærke kræfter udefra og svækket af interne stridigheder – og om en ung dreng, der må finde sin egen plads og set eget værd i en verden af intriger og skjulte magtkampe.

Ja Snigmorderens lærling er en stor fortælling, og en fantastisk flot fortælling. Hvorfor i alverden er den mon først udgivet på dansk nu, da den udkom på engelsk for mere end 20 år siden, i 1995? Faktisk er den udkommet et år før En sang om is og ild – og 2 år før Harry Potter. Flere steder har jeg set Snigmorderens lærling nævnt i forbindelse med de to – jeg kan dog ikke umiddelbart se særlig mange fælles træk mellem Harry Potter og Snigmorderens lærling – altså bortset fra, at det begge er nogle geniale fantasy-historier. Jeg har ikke læst serien En sang om is og ild, men har dog set Game of Thrones – og når jeg læser Snigmorderens lærling ser jeg natur, byer og borge for mig, mere eller mindre som de ser ud i Game of Thrones.

Snigmorderens lærling har et ret stort persongalleri, og jeg var lidt forvirret i starten, lige til jeg fik dem alle på plads, og kunne se, hvem der var de vigtigste for historien. Alle personer bliver beskrevet vildt godt og meget realistisk. Især Fitz, som er fortælleren af historien, kan man næsten se og høre for sig. Når Fitz er ensom, forvirret og ked af det, så rammer det perfekt – og man lider med ham.

Handlingen fanger og fungere godt fra start til slut. Den er eventyrlig og selvfølgelig med elementer af det overnaturlige – men lige tilpas, så den stadig virker meget realistisk. Hvert kapitel indledes med et afsnit, der er med til at give en historisk baggrund for det der sker. Samtidig virker de også som en rød tråd i fortællingen.

Sproget er flot, og der er rigtig mange detaljer i beskrivelserne både af mennesker og omgivelser, men det er ikke en særlig letlæst bog, og selvom den handler om en dreng, der i begyndelsen af fortællingen kun er 6 år – så vil jeg pga. sproget og sværhedsgraden anbefale den til unge og voksne fantasy-elskere.

“På vore dages overfyldte fantasymarked er Robin Hobbs bøger som diamanter i et hav af billige krystaller”.

Citatet er af George R.R. Martin fra coveret til bogen. Jeg giver ham helt ret, jeg har faktisk været gået lidt i stå med fantasy, men kommer der flere fortællinger på niveau med denne, så er jeg klart med på fantasy-bølgen igen.

Nu håber jeg, at bind nr. 2: Kongelig snigmorder snart kommer på dansk – ellers må jeg vist i gang med den engelske udgave, for jeg kan da næsten ikke vente på at høre, hvordan det går for folkene i De Seks Hertugdømmer.

⭐⭐⭐⭐⭐/Tine

Forlag: Cicero
ISBN: 9788763848367
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 422

1 thought on “Snigmorderens lærling af Robin Hobb

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *