3 stjerner, Børnebøger, Fantasy/science fiction, Forlaget Mellemgaard, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Navila: De fire familier af Niklas Birk Lehmann Jensen

Navila: De fire familier af Niklas Birk Lehmann Jensen

Bogens bagsidetekst: En konflikt har igennem flere årtusinder splittet fire søskende, og hele konflikten omhandler et mystisk lys, som bliver kaldt Navila. Lyset bliver set som livets og dødens lys, men kun en af de fire søskende er født med kraften til at kontrollere det. Efter personens død forsvinder lyset fra himlen, og der går mange år, før det atter viser sig igen. Dette sker, når vi bliver introduceret for historiens hovedperson. Under hans udnævnelse som portvagt kommer lyset tilbage, og det fører til en masse hændelser over hele landet.

Navila: De fire familier af Niklas Birk Lehmann Jensen

Navila: De fire familier foregår i landet Thalar i tiden omkring år 5000 deres tid. Mens jeg læste den tænkte jeg, at jeg ikke umiddelbart har læst andet fantasy, der ligner denne. Men da Klara på 13 læste lidt i bogen, sagde hun, at beskrivelserne af landet kan minde om Alanna af Tamora Pierce, og det vil jeg egentlig give hende ret i. Handlingen/plottet synes jeg dog ikke minder om Alanna – og heller ikke om andet jeg har læst, og det synes jeg er rigtig fedt.

Bogens målgruppe er i følge Niklas B. L. Jensen børn og unge, men efter at have læst den tænker jeg dog, at den er i den noget svære ende for målgruppen. Sproget er egentlig ganske let, der er bare ufattelig mange personer og steder med “fremmede navne” at holde styr på – og det fylder en meget stor del af bogen. Både Klara på 13 og Daniel på 15 har læst de første par kapitler og mener, at man skal have et virkelig godt overblik, for at kunne forstå og holde styr på det hele. Dermed sagt, at vi vil anbefale den til de ældre børn og unge, som er i den rigtig gode ende af læserne.

Navila: De fire familier bliver fortalt af en 3. personsfortæller. Når alle beskrivelserne af det der sker, kommer fra “en flue på væggen” og ikke personerne selv, kan det blive lidt svært at lære dem rigtig godt at kende, der kommer ligesom en barriere i vejen, og sproget bliver ikke særlig varieret. Glansu, som er hovedpersonen, har jeg noget svært ved at blive klog på, og det gælder også de fleste andre personer – men bogen lægger op til en fortsættelse, så måske man lærer dem bedre at kende, hvis der kommer en 2. del? I denne bog hører vi om, hvordan Glansu er blevet uddannet portvagt, vi hører desværre ikke noget om, hvad det indebærer at tage den uddannelse, men jeg ville forvente, at det ville gøre ham mere voksen og hærdet, men han virker stadig meget umoden og naiv. Men måske det er fordi jeg er voksen og forventer noget mere/andet – og har læst for mange andre bøger…?!

Det er Niklas B. L. Jensens debutbog. Niklas er kun 23 år og har altid været vild med eventyr, hvilket har inspireret til denne bog. Jeg synes, at det er en fin debut, men jeg kunne godt have tænkt mig, at redaktøren havde været lidt mere striks, så der havde været bare lidt mere variation i sproget – men igen, så er der forskel på at læse en bog, som barn og voksen, og jeg er ikke sikker på, at børn vil savne det.

Jeg finder selve plottet i Navila: De fire familier rigtig spændende, men jeg kunne godt ønske, at selve handlingen fyldte mere og introduktionen noget mindre – jeg var næsten ved slutningen af bogen, før jeg helt fik styr på sammenhængen og hvem der er hvem. Et kort over Thalar ville have gjort underværker for mig.

⭐⭐⭐/Tine

Forlag: Forlaget Mellemgaard
ISBN: 9788771902167
Udgave: 1. udg. 9.12.16
Sider: 214

  •   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *