4 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Øvrige forlag, Tine f. 1973

Bag lukkede døre af B. A. Paris

Bag lukkede døre af B. A. Paris. Jeg har læst den på engelsk med titlen Behind Closed Doors.

Forlagets beskrivelse:

Kender du Jack og Grace? Han ser godt ud og er velhavende. Hun er både charmerende og elegant. De er stadig nygifte, men det virker allerede, som om de har alt. Man kan bare ikke undgå at kunne lide dem. Man bliver fortryllet af luksussen og den lette stemning i deres hjem, af deres imponerende middagsselskaber. Man får lyst til at lære Grace bedre at kende.

Men det er ikke så let, for Jack og Grace er mildest talt uadskillelige. Nogle ville sige, at det er ægte kærlighed. Andre ville undre sig over, hvorfor Grace aldrig tager telefonen. Eller hvorfor hun aldrig kan mødes til en kop kaffe, selv om hun ikke arbejder. Eller hvorfor hun tilsyneladende aldrig tager noget med sig, når hun går hjemmefra. Og hvorfor alle vinduerne i stueetagen er sikret med metalskodder. Hvad foregår der egentlig bag de lukkede døre?

Behind Closed Doors af B.A. Paris

Da vi skulle på ferie i påsken, bad jeg om anbefalinger til en bog, som jeg kunne læse på flyveturen – en bog, som ville få mig til at glemme, at vi svævede rundt højt deroppe over skyerne. Jeg blev anbefalet Bag lukkede døre, men desværre nåede jeg ikke at købe den inden vi rejste – til gengæld var det den første bog, jeg købte i USA. Den ville have været perfekt til flyveturen.

Umiddelbart efter jeg havde læst den, havde jeg en følelse af, at den var lidt for tynd – men efter at have tænkt over den, så tror jeg blot, at det var fordi jeg læste den i et træk, og måske var lidt ærgerlig over, at den ikke varede noget længere. Bag lukkede døre er en psykologisk thriller inden for genren domestic noir, og her rammer den virkelig plet med en rigtig”scary” fortælling, som foregår indenfor hjemmets fire vægge.

Selvom Bag lukkede døre er skrevet i et meget enkelt og letlæseligt sprog, så gemmer den virkelig på en skræmmende og barsk historie. Det er Grace, som fortæller historien, som jeg-fortæller – så man følger hende tæt, meget tæt – tror man, for ved man mon alt?

Jack er oftest ikke til stede, og selvom man ikke følger ham på samme måde som Grace, så er han beskrevet nok til, at jeg virkelig følte antipati mod ham, stort set fra start – han er en virkelig uhyggelig person.

Der er ganske få personer i galleriet, og det er meget let at holde styr på de få, der er med. Der er blandt andre Millie, som er Graces søster. Millie har Downs syndrom, men er på mange måder meget velfungerende – og det er en af de få ting ved bogen, som jeg måske ikke synes virker helt troværdigt. Jeg har dog ikke det store kendskab til Downs syndrom, så måske det er en helt fin beskrivelse. Millie gør bare nogle ting i bogen, som jeg ikke synes passer med, at hun ikke kan klare sig bedre selv.

Jeg har efterhånden læst ret mange bøger i domestic noir-genren, Bag lukkede døre er helt sikkert en af de bedste. Jeg var ellers lige ved at tænke, at jeg vist skulle holde en lille pause fra denne genre, men nu har jeg igen mod på flere.

B.A. Paris har også skrevet bogen: The Breakdown – den må jeg vist have fingre i snarest.

⭐⭐⭐⭐/Tine

Bag lukkede døre
Forlag: Jentas
ISBN: 9788776778422
Udgivelse: 10.02.2017
Sider: 303

Behind Closed Doors
Forlag: St. Martins Press
ISBN: 9781250121004
Udgivelse: 09.08.2016
Sider: 336

2 thoughts on “Bag lukkede døre af B. A. Paris

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *