4 stjerner, Feel good/kærlighed, Hoi Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Lyst af Åsa Schwarz

Åsa Schwarz er ud over at være forfatter også IT-sikkerhedskonsulent og har blandt andet skrevet for Computer Sweden. Åsa Schwarz brænder for at kunne inddrage teknologien når hun skriver. Det er blandt andet kommet til udtryk ved, at hun var den første svenske forfatter, som udgav noveller til mobiltelefoner, derudover har hun også skrevet verdens første facebook-thriller. Jeg kendte ikke til hverken Åsa Schwarz eller hendes udgivelser før jeg fik Lyst i hånden, så jeg havde ikke nogen specielle forventninger til bogen.

Bogens bagsidetekst:
“Sara bliver antaget på Sveriges største forlag og går fra at være ukendt til at være bestseller forfatter på rekord tid. Hun trækkes modvilligt ind i et trekantsdrama med sin forlægger Anders. Den jalousi, der river og flår i hende, bliver brændstof til hendes nye manuskript.

Da den ene ulykke efter den anden indtræffer i Anders’ familie, bliver Sara efterhånden nervøs. Er det tilfældigt – eller bliver hendes uhyggelige tekster til virkelighed?”

Lyst af Åsa Schwarz

Lyst er en forholdvis kort roman på 227 sider. Der er et ret lille persongalleri, så det er let at huske personerne. Størstedelen af historien bliver fortalt af Sara, som jeg-fortæller, hvilket medvirker til, at man kommer til at kende hende rimelig godt – eller gør man nu også det? Saras fortælling bliver afbrudt af tilbageblik til 1945/46, hvor vi følger Saras mormor som ung – en historie, der har meget stor betydning for resten af historien. Der er også nogle kapitler, der fortæller lidt af en anden kvindes historie – og det er også en vigtig del af fortællingen.

Jeg ved ikke helt, hvor vild jeg egentlig er med Sara, jeg synes hun virker selvcentreret og overfladisk, men samtidig tænker jeg også, at det måske er skrivestilen – og ikke mindst, hvad der sker undervejs – der gør det, men ingen spoilere, I må selv læse den.

På forsiden af Lyst står der et citat fra Metro:
“Alt det man kan ønske sig af klassisk chick lit… tilsat lidt gys”

Det lyder jo spændende med chick lit kombineret med gys – og jeg synes faktisk, at det passer meget godt, hvis man så også lige tilsætter lidt sort magi og krimi – det lyder af rigtig meget i samme bog – og som om forfatteren måske kan risikere at gabe over for stor en mundfuld, men jeg synes, at det lykkedes virkelig godt, selvom jeg måske var lidt skeptisk til at begynde med.

Lyst var lige et par kapitler om at fange, men så slugte jeg resten. Lyst starter med en meget uhyggelig indledning, som straks gør, at man sidder med tanken om, at dette måske er mere end gyser/thriller end en kærlighedshistorie. Tit har man en ide om, hvor fortællingen bærer hen, det havde jeg måske også lidt her – men alligevel var jeg rigtig meget i tvivl, og det gør jo at man bare bliver nødt til at læse videre.

En enkelt ting undrer jeg mig virkelig over, faktisk irriterede det mig en del: Hvad er gammeldags mælk? Tre gange bliver det brugt i bogen (hvis ikke jeg har misset flere). For mig vil gammeldags mælk nok være noget, der bliver leveret på dørtrinnet i en glasflaske?! Men det er det måske også? Det har jo ikke nogen betydning for historien, men alligevel irriterer det mig – men det er jo heldigvis småting i forhold til en hel roman – og er måske bare oversættelsen?

Jeg vil helt sikkert anbefale Lyst, hvis man er til chick lit, men godt kunne bruge lidt mere spænding – men man skal også være forberedt på, at den godt kan være rimelig uhyggelig.

De 7 nøgler af Åsa Schwarz venter på hylden – og efter at have læst Lyst, så glæder jeg mig rigtig meget til den.

⭐⭐⭐⭐ af 5/Tine

Forlag: Hoi Forlag
ISBN: 9788793618060
Udgave: 1. udg. 21.08.2017
Oversætter: Dorthe Klyvø
Sider: 227

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *