4 stjerner, Hoi Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

De 7 nøgler af Åsa Schwarz

Ret relevant for De 7 nøgler, er det at Åsa Schwarz ud over at være forfatter også er IT-sikkerhedskonsulent. Åsa Schwarz brænder for at kunne inddrage teknologien, når hun skriver. Det er blandt andet kommet til udtryk ved, at hun var den første svenske forfatter, som udgav noveller til mobiltelefoner, derudover har hun også skrevet verdens første facebook-thriller.

Fra bogens bagsidetekst:

“De syv nøgler handler om Rebecka, en af syv internationale IT-profiler, der bærer nøglen til internettet. De mødes alle syv, en gang i kvartalet, i Washington, for at opdatere det system, der styrer trafikken på internettet. Hvis ikke de gør det vil nettet gå ned og alle moderne samfund bryde sammen.

Rebecka vågner en nat, med en pistol presset mod hovedet, og hører en stemme hvæse hvæse ”the key” i sit øre. Hendes to børn ligger og sover i rummet ved siden af.

Da den ene nøglebærer efter den anden er blevet udsat for attentater går det op for Rebecka, at hun er nødt til at gå under jorden. Med deres ekstreme hackerkundskaber gør Rebecka og hendes hold alt hvad de kan for at løse gåden. Sporene peger i mange retninger: den kinesiske efterretningstjeneste, nynazistiske organisationer og NSA.

De syv nøgler er en nervepirrende hacker-thriller. Nøglerne findes i virkeligheden og en af bærerne er til og med svensk.

Det moderne samfund er sårbart. Næsten alt afhænger af, at internettet fungerer, men vi er slet ikke ordentligt rustet i det tilfælde, at noget går galt.”

De 7 nøgler af Åsa Schwarz

Allerførst vil jeg sige, at jeg ikke synes, at bagsideteksten helt holder. Der står blandt andet “Med deres ekstreme hackerkundskaber gør Rebecka og hendes hold alt hvad de kan for at løse gåden.” Men jeg synes dog, at lige denne jagt på at løse gåden bliver lidt overskygget af at holde sig i live og passe på nøglerne. Det gør bestemt ikke fortællingen dårligere, men kan måske skuffe nogen, hvis de har andre forventninger.

Jeg synes, at De 7 nøgler er en super spændende thriller – og ganske overraskende for mig, at nøglerne findes i virkeligheden. Selvom der bliver fortalt lidt om det tekniske, så overskygger eller forvirrer det ikke handlingen, og jeg er sikker på at alle vil kunne følge med og forstå det. Men hvis man nu læser De 7 nøgler mest for den selve hacker-delen, så kan det da godt ske, at man ville have ønsket sig mere it-snak, men det vil nok begrænse målgruppen noget.

Selve fortællingen er bygget op, så man springer både i tid og sted – og mellem flere personer. Det virker ok, og jeg synes det hænger fint sammen og giver mening. Jeg synes dog, at der bliver brugt lidt for lang tid på at præsentere personer, som ikke er med i fortællingen så længe, noget af den tid kunne med fordel være brugt på at beskrive hovedpersonerne mere. Rebecka, som er hovedperson, synes jeg bliver beskrevet rimelig godt, dog mangler jeg lidt mere fra hendes fortid, da der kommer flere hint til den – jeg tror, at det ville være lettere at lære hende at kende og holde med hende, hvis man kendte hende lidt bedre. Der er dog en enkelt person, som man også følger og hører lidt om – egentlig har hans historie/baggrund og måske især hans tilgang til Sverige og svenskerne ikke den helt vilde betydning for historien, men jeg synes, at han tilfører fortællingen lidt humor – som passer godt ind.

Det er en historie med et højt tempo, der sker hele tiden noget – og det er svært at være på forkant med begivenhedernes gang. Jeg blev i hvert fald overrasket flere gange undervejs – og læste bogen stort set i en omgang.

De 7 nøgler er til tider ganske skræmmende – det er vildt, hvor meget indflydelse computere og programmerne har i vores hverdag, noget de færreste nok tænker over i hverdagen. Som de fleste, så er jeg vild med bøger, hvor jeg ikke regner slutningen ud alt for hurtigt – og det gjorde jeg bestemt ikke med De 7 nøgler.

Og så lige en lille tilføjelse, så synes jeg rigtig godt om Åsa Schwarz’ efterskrift, hvor hun opridser 10 punkter, som hun mener vil gavne Sveriges internetsikkerhed – og jeg tænker, at punkterne nok også ville gavne den danske internetsikkerhed. Det er i hvert fald tankevækkende efter at have læst en bog, der jo fokuserer på, hvad der kan gå galt.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Hoi Forlag
ISBN: 9788793618114
Udgave: 1. udg. 21.08.2017
Originaltitel: De sju nycklarna
Oversætter: Ulrikke Bak
Sider: 296

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *