5 stjerner, Børnebøger, Fantasy/science fiction, Høst og Søn, Tine f. 1973

De ualmindelige: Den bøjede mønt af Jennifer Bell

De ualmindelige: Den bøjede mønt er 1. del af en ny fantasyserie af engelske Jennifer Bell. Den bøjede mønt er Jennifer Bells debutroman. Da Jennifer Bell skrev Den bøjede mønt arbejdede hun i Foyles boghandel i London – og i frokostpauserne skrev hun på sin bog.

Bogens bagsidetekst:
“Dyk ned i en magisk verden under Londons gader, hvor intet helt er som det ser ud …

Da Ivy og hendes storebror Seb finder deres bedstemors hus endevendt, kan de slet ikke forestille sig, hvad der venter dem. En svævende fjer har skrevet en ildevarslende besked på væggen, og snart er de to søskende viklet ind i et hæsblæsende eventyr dybt under Londons gader, i den mystiske by Lundinor, hvor almindelige ting har magiske kræfter.

Men hvor der er store kræfter på spil, lurer der ofte ondskab, og nu må Ivy og Seb finde til bunds i en gammel familiehemmelighed – før det er for sent …”

De ualmindelige: Den bøjede mønt af Jennifer Bell

Allerførst så vil jeg rose det afsindigt fine cover, det passer simpelthen så godt til fortællingen. Derudover tror jeg også, at det vil fange målgruppen. Jeg tænker at målgruppen er 8/9+, hvor den egner sig perfekt til oplæsning, både til de børn, der endnu ikke kan klare den selv, men også bare som almindelig hyggeoplæsning. Hovedpersonerne Ivy og Seb er henholdsvis 11 og 14 år – og jeg tænker også at den vil passe perfekt til selvlæsning til børn på Ivy og Sebs alder. Men selvom man er ældre, kan man helt sikkert godt læse om De ualmindelige alligevel – det er en god historie.

Jeg har læst at flere sammenligner De ualmindelige med Harry Potter – og selvom jeg faktisk tror, at det vil være rigtig godt for børnebogsuniverset, hvis man (inkl. jeg selv) holder med at sammenligne/holder op i mod Harry Potter, hver gang der kommer en ny fantasy-serie, ja så falder jeg lidt i denne gang, men vil virkelig prøve at lade være med at sammenligne med Harry Potter fremover.

Umiddelbart kan jeg godt følge sammenligninger med Harry Potter, men jeg synes faktisk kun, at det er ganske få ting, de to serier virkelig har til fælles. Det med et magisk univers i London og så nogle enkelte ord/vendinger fx. bruger Jennifer Bell ordet muckere om almindelige mennesker og det er jo ganske tæt på J. K. Rowlings mugglere.

Men ellers så synes jeg, at De ualmindelige er helt sin egen med et nyt og finurligt univers. Min første indskydelse var faktisk slet ikke, at den mindede mig om Harry Potter, men derimod om Spiderwick tilsat lidt af magien fra det fortryllede slot i Skønheden og Udyret – og måske lige en lille portion gys.

I De Ualmindelige: Den bøjede mønt er der ingen tryllestave, men derimod en masse almindelige hverdagsting, der her er ualmindelige på grund af magiske egenskaber, fx. bruger hæren/politiet toiletbørster som våben og et bælte kan bruges til at flyve med. Jeg synes, at det er en super skøn og sjov ide. Jeg kendte slet ikke disse detaljer om bogen på forhånd og blev kun glædeligt overrasket og alle de almindelige ting med ualmindelige evner.

Det er en flot, detaljeret og velskrevet fortælling, dog med nogle lidt svære/ukendte ord undervejs – nok både for børn og voksne. Men det er et virkelig spændende og eventyrligt univers, som jeg glæder mig til at læse meget mere om. På trods af alt det sjove, farverige og hyggelige, så er det samtidig også en lidt mørk og dyster fortælling, men med en perfekt balance.

Fordi jeg netop, som andre har gjort, kommer til at sammenligne lidt med Harry Potter, så var jeg lige ved at give De ualmindelige: Den bøjede mønt 4 stjerner i stedet for 5, da bogen for mig ikke helt når på Harry Potter-niveau. MEN hvis nu jeg ikke havde læst Harry Potter – og jeg bare læste fortællingen for den fortælling, den nu engang er, så fortjener den helt sikkert 5 stjerner.

Jeg er helt sikkert klar til at tage på endnu en rejse til Lundinor med Ivy og Seb.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Høst & Søn
ISBN: 9788763850681
Oversætter: Nanna Gyldenkærne
Udgave: 1. udg. 25.08.2017
Sider: 346

4 thoughts on “De ualmindelige: Den bøjede mønt af Jennifer Bell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *