3 stjerner, Hr. Ferdinand, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Et vågent øje af Fredrik T. Olsson

Fredrik T. Olsson debuterede med spændingsromanen Kædens sidste led, nu er fortsættelsen udkommet – eller faktisk er det en prequel (det der kom før), nemlig Et vågent øje, som foregår 3 år forud for Kædens sidste led.

Fra forlagets beskrivelse:

“Store dele af Sverige rammes pludselig af strømafbrydelse. Kort efter udsættes strategiske mål i resten af verden for elektroniske angreb. Den nyligt afskedigede kryptolog William Sandberg pågribes af sine tidligere kolleger, mistænkt for at stå bag ugerningen.

I Et vågent øje møder vi William og Christina Sandberg tre år før hændelserne i Kædens sidste led. Deres 20-årige datter er sporløst forsvundet. William er nedbrudt og udelukket fra sit job hos Forsvarsministeriet. Christina har smidt sine nøgler ind gennem brevsprækken og er flyttet ud.

Med privatlivet i opløsning og anklaget for et terrorangreb, han ikke har begået, må William forsøge at finde ud af, hvem der egentlig står bag angrebene inden det går helt galt. På hver sin måde indleder han og Christina en desperat jagt på sandheden – en jagt som tvinger dem begge til at konfrontere deres egne dystre minder.”

Et vågent øje af Fredrik T. Olsson

Et vågent øje er skrevet med ganske korte kapitler – 639 sider med 82 kapitler + epilog. I de korte kapitler følger man på skift de mange personer i bogen. Det kan være lidt svært at holde styr på, hvem der er hvem – og det tog mig en pæn del sider, inden jeg synes at have nogenlunde styr på personerne. Måske det ville have hjulpet mig, hvis jeg havde læst den første bog af forfatteren, Kædens sidste led.

Et vågent øje var ret lang tid om at fange mig – jeg tænker, at det skyldes det manglende overblik. Men jo mere jeg læste og fik stykket forbindelserne sammen, desto bedre, mere spændende og mere fangende blev historien. Men for mig kunne der dog godt være skåret en smule væk, jeg synes, at fortællingen bliver lidt langtrukket og ikke mindst indviklet og med over 600 sider, så kan det godt, trods de korte kapitler kommer til at virke lidt uoverkommeligt.

For et par måneder siden var det ganske begrænset, hvad jeg havde læst af romaner, hvor IT-teknologi/kriminalitet/terror/overvågning er et tema, men Et vågent øje er vist min 4 bog stort set i træk med dette tema.

Bag på bogen står der:

“Et vågent øje er en spændingsroman om det moderne samfunds sårbarhed, om jagten på mening og hvad det egentlig betyder at være i live.”

Citatet er meget beskrivende for den læseoplevelse jeg havde med Et vågent øje. Jeg synes er plottet er virkelig godt og meget relevant: om samfundets sårbarhed, når stort set alt bygger på IT og vi er afhængig af dette. Al teknologi kan jo bryde sammen af mange årsager, men i særdeleshed kan teknologi også angribes – og hvad sker der så?

Et vågent øje er en roman, der virkelig giver stof til eftertanke – både under og efter læsningen.

⭐⭐⭐ af 5/Tine

Forlag: Hr. Ferdinand
ISBN: 9788772020105
Udgave: 1. udg. 26.10.2017
Originaltitel: Ett vakanda öga
Oversat af Lilian Kingo
Sider: 640

  •   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *