5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Mørke over Herrested af Sandra Schwartz

Sandra Schwartzs letlæsningsserie: Mørke over Herrested er en trilogi – som består af bøgerne:
1. Den skjulte fjende
2. Den forladte gård
3. Det endelige opgør

Fra bøgernes bagsidetekst:

“Et mordforsøg og en anklage om hekseri. En ond onkel og en lusket livlæge. Mørke tider truer Herrested.

Landbyens eneste håb er Johan og Anna. De iltre søn af en herremand og heksens stolte datter.

Vil det lykkes dem at redde deres kære? Eller vil de dø i forsøget?”

Mørke over Herrested af Sandra Schwartz

Mørke over Herrested er en flot og velskrevet fortælling i 3 dele, hvilket gør det overskueligt for begynderlæserne at gå i gang med den. Alle tre bøger har et lixtal på kun 9 – og er skrevet med korte kapitler, hvor man på skift følger hovedpersonerne Anna og Johan. Alt tekst er også brudt op i korte afsnit, hvilket letter læsningen. Jeg synes dog, at handlingen kan være lidt svær, så selvom bøgerne har et ret lavt lixtal, mener jeg dog, at man skal have rimeligt fat i læsningen – og måske vil der være brug for at få forklaret lidt undervejs, som fx ord som daglejer, livlæge m.f. Men som altid når jeg læser gode bøger med et lavt lixtal, så bliver jeg ganske duperet over, hvor meget “action” forfatteren kan formidle trods sværhedsgraden.

Bøgerne har flotte illustrationer, som passer godt til handlingen. Illustrationerne inkl. forsiderne er lavet af Flemming Schmidt. Der er ikke illustrationer på alle sider, men tilpas mange til at bryde teksten og supplere handlingen. Forsiderne ser spændende og indbydende ud, de vil helt sikkert fange begynderlæsere, som gerne vil læse spændende historier.

Opslag i Den forladte gård af Sandra Schwartz

Jeg har læst bøgerne højt for Jonas, som er 10 år (han kan ikke læse selv), han syntes de var vildt spændende, men han havde netop behov for lidt forklaringer – men ikke noget der var distraherende for læsningen. Da vi var færdig med den første: Den skjulte fjende, måtte vi fluks videre til den næste: Den forladte gård. Bøgerne foregår i en middelalder-inspireret verden, hvor vi både hører om hekseri, dominerende herremænd og venskaber på tværs af klasseskel. Helt sikkert emner, som vil fange rigtig mange børn – både drenge og piger.

På Forlaget Elysions side er Mørke over Herrested beskrevet som en fantasy-serie, men det synes jeg ikke det er, da der ikke er noget overnaturligt i den (ud over at nogen tror på det overnaturlige, som blandt andet hekse). Selve skrivestil, universet og billederne kan måske godt lede tankerne derhen, men jeg opfattede fortællingen mere historisk, da der godt nok er omtalt hekseri, men ikke i samme forstand som i fantasy-bøger.

Mørke over Herrested er en meget spændende og fangende historie. Fortællingen kan virke noget uhyggelig og måske lidt barsk, men hvis børnene er til sådanne bøger, så er serien perfekt.

Jonas og jeg er enige om, at Mørke over Herrested er en vildt god historie, som fortjener 5 flotte stjerner.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Jonas og Tine

Den skjulte fjende – 1. del af Mørke over Herrested
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198823
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 39

Den forladte gård – 2. del af Mørke over Herrested
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198830
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 39

Det endelige opgør – 3. del af Mørke over Herrested
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788777198847
Udgave: 1. udg. 2017
Sider: 39

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *