4 stjerner, Hoi Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Kold træk af Markus Sköld

Forfatteren Markus Sköld skriver skræk- og science fiction-romaner. Han  debuterede på svensk i 2012 med skrækromanen ”Där ute i mörket” og har derefter skrevet flere noveller. Kold træk udkom på svensk i 2016 og på dansk i 2017.

Fra forlagets beskrivelse:

“Familien Frisk – Therese, John og datteren Sara – flytter fra Stockholm til minedistriktet i Bergslagen, da John får tilbudt et job som direktør i stålindustrien i byen Gränshammar. De flytter ind i en stor gammel direktørvilla, som ligger ved foden af det gamle minebjerg. 

Hvad de ikke ved er, at minen har en mørk historie. For mere end tres år siden sprængte en gruppe minearbejdere hul ind til en ukendt underjordisk grotte, hvor uhyggelige kræfter var indespærret. De onde kræfter besatte minearbejderen Pär Klang, og han dræbte fire af sine kammerater. Herefter forsvandt han ind i bjerget og ingen har set ham siden. Men der er mange, der har set hans spøgelse gå igen på bjerget.

John bruger efterhånden mere og mere tid på jobbet, og lader Sara og Therese være alene hjemme – og ægteskabet begynder at krakelere. 

Derhjemme bliver Therese stadig mere ensom og fortabt, og der begynder at ske mærkelige ting i huset. Uforklarlige lyde, lugte og familiens kat begynder bliver aggressiv.

Therese bliver draget af grottens mysterium, og det går op for hende at hun må handle, hvis historien ikke skal gentage sig.”

Kold træk af Markus Sköld

Kold træk har en mørk og dyster stemning – stort set fra side et. Og man føler straks at noget “lurer” med i mørket. Fortællingen er velskrevet i et flydende og forholdsvis letlæst sprog.

Therese, som er fortællingens hovedperson, bliver beskrevet rigtig godt – og det er meget let at føle sympati med hende og hendes situation. Thereses mand, John, hører man ikke meget om, men det er heller ikke nødvendigt, for det tegner et tydeligt billede af deres forhold, som netop kendetegnes ved Johns fravær i alle de situationer, hvor Therese har brug for ham.

Udover at give et godt gys, så er Kold træk også fortællingen om at flytte til et nyt sted, hvor man ikke kender nogen – og hvor svært det kan føles ikke at være en del af sammenholdet i byen, og hvor ensomt og hårdt, det er i hverdagen, når man føler sig alene og ikke rigtig kan få fundet en ny vennekreds. Jeg tænker, at de fleste har prøvet noget tilsvarende og derfor kan sætte sig ind i hvordan Thereses hverdag er i deres nye omgivelser. Samtidig er Thereses mand meget optaget af sit nye job – hvorimod Therese kæmper for at finde et nyt ståsted i arbejdslivet, igen en ting hun må kæmpe med i ensomhed.

Thereses ensomhed bliver ikke mindre af, at det virker som om, at det kun er hende og datteren Sara, som kan mærke, at noget skræmmende befinder sig i deres hus. Spøgelser? – eller et spøgelse? det er Therese sikker på, at det er – men hvem og hvorfor? Selvom Therese bliver meget skræmt af de ting, der sker i huset, så er hun alligevel modig og fast besluttet på at finde ud af, hvad det er der foregår. Men måske det gør det mere farligt at være i huset, hvis der bliver gravet i fortiden? Jeg sad i hvert fald med tilbageholdt åndedræt og håbede på, at Therese og Sara slipper ud af deres uhyggelige nye hjem med livet i behold.

Da jeg fik Kold træk i hænderne og læste om den, synes jeg, at beskrivelsen mindede rigtig meget om Ildbarnet af  S.K. Tremayne. Og nu efter jeg har læst den, så tænker jeg, at hvis man synes om Ildbarnet, så vil man sikkert også nyde Kold træk – og omvendt.

Som skrevet fangede Kold træk mig fra side 1 – og jeg slap den ikke før jeg var færdig. En ganske uhyggelig og fængende gyser. Bor du lidt afsides, så kan det nok anbefales at læse den i dagslys eller i det mindste, når du ikke er alene hjemme.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Hoi Forlag
ISBN: 9788793618039
Udgave: 1. udg. 21.09.2017
Originaltitel: Kalldrag
Oversætter: Rasmus Bjørgmose
Sider: 316

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *