4 stjerner, Forlaget Brændpunkt, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Rav af Bjørn Isak

Rav er Bjørn Isaks debutudgivelse. Rav er en novellesamling, der består af 14 noveller.

Fra bogens bagsidetekst:

“Bjørn Isaks novellesamling Rav cirkulerer om ensomhed, tab, valg og fravalg. Vi ramler ind i menneskers liv i et afgørende øjeblik, og i kraft af deres handlinger eller mangel på samme undersøges det almindelige menneskes både simple og komplicerede natur.”

Uddrag fra novellen Rav (teksten findes også på bagsiden):

“Han samlede på ting fra stranden, som han lagde i glas og placerede rundt omkring i sommerhuset. Sand, skaller, sten med hul i, tørret tang eller opskyllet reb fra fiskekuttere. Over sengen i soveværelset hang en orange bøje, som han havde lavet om til lampe, den lugtede af fisk og gummi. Hun gik rundt og så på glassene, åbnede dem og lagde indholdet på stuebordet. I et af glassene var der forsteninger og krabbeskjold, som smuldrede, når hun rørte dem, og i et andet lå et tørret fiskehoved og stirrede op på hende. Hun sorterede det efter organisk og kunstigt materiale, lagde det pænt i bunker, inden hun samlede det hele sammen og smed det i brændeovnen.”

Rav af Bjørn Isak

Faktisk er jeg nok slet ikke den rette til at anmelde en novellesamling, da jeg vist ikke har læst andet end et par noveller, siden jeg afsluttede min uddannelse. Men jeg vil så sige, at hvis man som jeg, normalt ikke læser noveller – og måske heller ikke tænker, at man er særlig vild med noveller, så vil Rav være et godt sted at starte – måske novellesamlingen ændrer dit syn på noveller?

Jeg synes, at Rav er en flot og velskrevet debut. Skrivestilen er sikker og ens hele vejen igennem. Hver eneste novelle fangede mig – de var alt fra gribende og rørende til skræmmende og barske – og samtidig virker de fleste af novellerne også meget realistiske.

Alle novellerne i Rav er virkelig intensive, personerne er levende og troværdigt beskrevet. På trods af den korte tid man følger de enkelte, så kan man næsten fornemme dem og deres følelser.

Bjørn Isak formår at få helt almindelige menneskers liv til at blive til nogle utroligt fascinerende fortællinger. Alle novellerne har nogle rigtig gode overraskelsesmomenter – både undervejs og ikke mindst slutningerne.

Jeg slugte den fine lille bog meget hurtigt – måske skulle jeg have tænkt lidt mere over de enkelte fortællinger undervejs, men jeg blev altså lige nødt til at snuppe en novelle mere med det samme.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Forlaget Brændpunkt
ISBN: 9788793383432
Udgivelse: 1. udg. 15.02.2018
Sider: 124

 

 

1 thought on “Rav af Bjørn Isak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *