5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Glasvinge af Katrine Engberg

I dag, d. 27.2.2018 udkommer Glasvinge af Katrine Engberg. Glasvinge er 3. selvstændige del af serien om politiassistenterne Anette Werner og Jeppe Kørner.

Wauv, siger jeg bare, sikke en pageturner – læs den! – og det kunne så næsten gøre det ud for min anmeldelse. Men hvis I vil læse mere, så kommer det her.

Bogens bagsidetekst:

“Det er efterår i København. Slagregnen falder over byen, da liget af en nøgen kvinde bliver fundet i et springvand midt på Strøget. Hun har bizarre, symmetriske snit på kroppen og er forblødt til døde — en drabsmetode, politiet aldrig har set før.

Efterforskningen fører politiassistent Jeppe Kørner og hans kollegaer ind i sundhedsvæsenet, blandt behandlere, patienter og pårørende, hvor omsorgen er stor og ambitionerne høje. Jeppes makker, Anette Werner, er på barsel, og han skal i stedet køre parløb med den ældre, adstadige politiassistent Falck. Imens forsøger Anette at falde ind i rollen som mor og samtidig tage del i opklaringen fra sidelinjen. Det sidste er nemmere end det første. Men ikke ufarligt. 

Og snushanen Esther de Laurenti? Hun lider af tungsind og opsøger en psykiater, der selv bærer på mørke hemmeligheder. Nettet strammes til, men om hvem? Dem, som lider under et skrøbeligt sind, eller dem, der tager sig af dem?”

Glasvinge af Katrine Engberg

Glasvinge er afsindig spændende og meget svær at slippe, når man først er begyndt. Der er fantastisk, når man læser en bog, måske især en krimi, at man bliver meget overrasket flere gange undervejs. Jeg troede lige… men nej!

Katrine Engberg er fantastisk til både miljø- og personbeskrivelser. Glasvinge giver et barsk, men meget troværdigt indblik i den psykiatriske verden. Nærmere bestemt af de forhold psykisk syge, her især unge mennesker lever under. Hvis nogle af jer, har læst en af mine seneste anmeldelser, så ved I, at jeg synes, at det er meget vigtigt med fokus på både psykiske sygdomme og på behandlingen af disse – og det er Katrine Engberg helt sikkert med til give i Glasvinge. Et citat fra bogen, som jeg nok vil huske meget længe:

“Hvad er mit liv? Jeg er sytten år og spærret inde på et alderdomshjem forklædt som hospital. Jeg har intet privatliv, ingen uddannelse, ingen fremtid. Det er ren opbevaring. Hospitaler er for dem, der kan kureres. Jeg er i fængsel”. – Sagt af en beboer på et psykiatrisk døgnafsnit.

Noget jeg synes er rigtig vigtig, når man læser en bog er, at man kan holde af/med i hvert fald nogle af de implicerede personer, og det er noget som Katrine Engberg virkelig forstår at gøre muligt. Selvfølgelig skal der også være nogle, der repræsenterer det modsatte, for at skabe balance i fortællingen – og selvom man måske ligefrem har antipati imod nogle, så kan der jo sommetider ske noget undervejs, som får en til at ændre mening. Hvis man udover at få sympati for nogle af de implicerede også kan identificere sig med dem – eller i det mindste forstå deres følelser, så er det bare et ekstra plus – og jeg er ret sikker på, at de fleste vil kunne finde sådan en person i Glasvinge.

Selvom Anette Werner er på barselsorlov, så har hun alligevel en stor rolle i fortællingen. Jeg er sikker på, at mange mødre kan sætte sig ind i, hvordan Anette Werner har det i sin rolle som nybagt mor på barsel. Også beskrivelsen af Jeppe Kørner, der må bo hjemme ved sin mor, indtil han kan flytte i sin nye lejlighed er fantastisk. Tænk at flytte hjem til sin mor, efter at have været flyttet hjemmefra i 20 år – jeg tænker at mange vil kunne følge både fordele og nok især ulemper ved den situation. Jeg er vild med, at der i den ellers barske fortælling bliver flettet personlige, genkendelige beskrivelser ind – det viser at hovedpersonenerne også “bare” er mennesker, som vi andre.

Glasvinge af Katrine Engberg – uden omslag.

Glasvinge er jo en krimi, så det må selvfølgelig også fremhæves, at bogen har mange vildt spændende, rørende, barske og ikke mindst overraskende detaljer – man kan helt sikkert ikke læse Glasvinge uden at sidde med hjertet i halsen flere gange, samtidig med at det er umuligt ikke at lære noget nyt. Det er meget tydeligt, at der ligger en grundig research bag fortællingen.

Jeg var virkelig vild med Krokodillevogteren, som var den første bog i serien. Så kom Blodmåne, som jeg synes var lige en lille smule bedre. Men Glasvinge stikker dem begge – hold op den er god. Sikke store forventninger jeg nu har til Katrine Engbergs næste bog.

Det næste jeg skal læse, skal vist ikke være en krimi, for det bliver virkelig svært at finde en bog, som kommer op på siden af Glasvinge. Desværre giver jeg jo “kun” 5 stjerner – så tildelingen til Glasvinge må blive 5 STORE stjerner.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788772001999
Udgave: 1. udg. 27.02.2018
Sider: 354

 

5 thoughts on “Glasvinge af Katrine Engberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *