4 stjerner, Børnebøger, Klara f. 2003, People's

De magiske børn: Marco Polos skat af Lasse og Martin Lyngbo

I den nye romanserie: De magiske børn fortæller Martin og Lasse Lyngbo verdenshistorien til børn og unge i et magisk fantasy-univers. Første bog i serien: Marco Polos skat handler om Marco Polo og hans aftryk på verdenshistorien.

Fra forlagets beskrivelse:

“Nogle gange har historien brug for fantasi.

Venedig 1298.

Sarah er en fattig pige med særlige evner. Hun bor sammen med sin familie på en lille ø ud for Venedig og dagligt sejler hun over til Markuspladsen og Dogepaladset for at skaffe mad eller løbe ærinder. Alle steder er hun i fare, for hun tilhører et folk, der er forfulgt. Hun drømmer om at gøre Venedig til sit hjem, men drømmen trues af mystiske begivenheder omkring hende – det er som om, der sker ting omkring hende, som hun ikke kan kontrollere. En dag møder hun en gruppe børn med en hemmelighed, en hemmelighed der ligner Sarahs egen. Det er de magiske børn, og sammen finder de ud at, at de har evner, der kan forandre alt. For Sarah – og for verdenshistorien.”

De magiske børn: Marco Polos skat af Lasse og Martin Lyngbo
De magiske børn: Marco Polos skat af Lasse og Martin Lyngbo

Jeg er vild med konceptet med at give børn og unge historisk viden i form af en fantasy-roman. Det gør børn mere engagerede, når der er et lille strejf af magi. Samtidig lærer de noget om historiske personer og begivenheder. Efter at have læst Marco Polos skat har jeg selv fået mere lyst til at lære om opdagelsesrejsende, og om hvordan man tilbage i tiden opfattede mennesker fra andre lande – historien foregår omkring 1300-tallet.  Marco Polos skat giver en masse historisk viden og man kan tydeligt fornemme tiden, mens man læser.

Marco Polos skat bliver anbefalet fra ca. 10-14 år.  Der er mange svære ord, som jeg ikke vidste hvad betød, såsom doge og rabbiner – og derfor passer det meget godt, at den ikke er til yngre børn. Men bogen kan måske bruges som oplæsningsbog, så der er tid til at snakke om de svære ord og andre ting, der måtte være svært for de lidt yngre børn. Jeg tror godt at fortællingen kan fange børn fra ca. 8 år, hvis det er en voksen, der formidler fortællingen. Kapitlerne korte og der står ikke særlig meget på siderne, så det er til at overskue for et barn. Jeg vil som forlaget, vurdere målgruppen til 10-14 år, når det drejer sig om selvlæsning.

Noget som også fylder meget i fortællingen er jøder. Hovedpersonen, Sarah er selv jøde og bliver derfor behandlet skidt. Det synes jeg også er et vigtigt emne, og det at det er med i historien giver en god mulighed for forældre til at tale med deres børn om dette. Desværre stod der ikke noget om, at Sarah er jøde på bagsideteksten, hvilket jeg synes der burde, da det er vigtigt.

Jeg kan godt lide ideen med, at magien i historien udspringer fra børns fantasi, og at man bliver kedeligere som voksen og derfor forsvinder ens evner til magi. Det at personerne i bogen er alderssvarende med målgruppen fungere rigtig godt og giver læserne noget at relatere til. Jeg tror og håber på, at der kommer mange flere bøger i serien De magiske børn. Selvom jeg måske er ved at være i overkanten af målgruppen, så synes jeg at Marco Polos skat var meget spændende og lærerig. Jeg har netop anbefalet Marco Polos skat som ferielæsning til min lillesøster på 11 år.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Klara

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788772003030
Udgave: 1. udg. 08.06.18
Sider: 192

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *