4 stjerner, Fantasy/science fiction, Klara f. 2003, Politikens Forlag, Ungdomsbøger/Young Adult

Children of Blood and Bone: Solstenen af Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi blot er 23 år. Children of Blood and Bone: Solstenen er hendes første bog, en Young Adult-fantasyroman, som forgår i et miljø inspireret af både Vestafrika, hvor hendes forældre kommer fra og af Black Lives Matter-bevægelsen i USA.

Dette er forlagets beskrivelse:

“Zélie kan huske, da Orïsha var et land fuld af magi. Man kunne fornemme magien i hvert eneste træ, i hver en flamme og på hver eneste vej. Sådan er det ikke længere. Den hensynsløse konge har udslettet både magien og de mennesker, der beherskede den.

Som barn så Zélie på, mens kongens vagter hængte hendes mor i et træ uden for hendes hjem, og nu er der ikke mange af magiens folk tilbage i Orïsha. Men Zélie har én chance for at kæmpe for at gøre Orïsha til et magisk land igen. Prinsesse Amari er flygtet, og sammen med hende beslutter Zélie at gøre et forsøg på at vinde over den skumle kronprins, som er fast besluttet på at holde magien nede og udrydde den helt.

Zélie bliver stillet over for store vanskeligheder. Hun skal lære at styre sine egne kræfter – og hvad føler hun egentlig for sin fjende?”

Jeg er klar til at læse Children of Blood and Bone: Solstenen af Tomi Adeyemi
Jeg er klar til at læse Children of Blood and Bone: Solstenen af Tomi Adeyemi

Children of Blood and Bone: Solstenen er en af de bøger, som jeg bare ikke kan få nok af! De 500 sider var væk på ingen tid. Det er også altid nemt at snuppe et kapitel mere, når kapitlerne i bogen er korte. Men nu sidder jeg så, og har brug for en 2’er som først skal udgives på engelsk, og derefter oversættes til dansk…

I modsætning til alle andre fantasyromaner jeg har læst, har Children of Blood and Bone et vest-afrikansk tema. Det kan man blandt andet se på kulturen, beskrivelserne, myterne, ja selv de dyr de rider på. Jeg synes, at det er en god bog, der kan være med til at folk får øjnene op for racisme og måske ændrer deres holdning til det. Det er også det forfatteren, Tomi Adeyemi, ville have da hun skrev bogen. Udover det synes jeg også, at det var spændende og anderledes at læse om en ny kultur.

Hovedpersonen i Children of Blood and Bone er Zélie, men man følger også to andre personer, Amari og Inan. De tre fortællere er meget forskellige. Zélie vil jeg beskrive som temperamentsfuld, mens Amari er mere tilbageholdende og stille. Hvad Inan angår, er han jo opdraget til at hade magien og alle magikere. Det, at man ser det fra hans perspektiv, gør at man får et bedre indblik i, hvorfor han gør, som han gør, og det er rigtig godt. Dog synes jeg, at der er tidspunkter, hvor hans holdning skifter meget brat, og der godt kunne have været mere uddybning.

Fordi det er en fantasyroman, findes der selvfølgelig også magi i Children of Blood and Bone. Der findes flere forskellige typer af magi, såsom de elementære, drømmemagi og evnen til at kontrollere liv og død. Mange synes at bogen på en måde minder lidt om The Last Airbender, og jeg kan godt se nogle ligheder. Jeg synes også, at den minder lidt om Red Queen. Så hvis man kan lide nogle af dem, kan man helt klart også lide Children of Blood and Bone.

Noget som jeg lidt manglede, mens jeg læste, var overraskelser. Der var ikke noget, som jeg ikke kunne have regnet ud, før det skete. Men til gengæld formåede bogen at være meget levende, – jeg blev sur på en af karaktererne, og det var jo en god ting, da forfatteren så har klaret at nå ind til læseren og få ham/hende til at føle noget.

Ord der beskriver bogen er – Undertrykkelse, oprør, slaveri og vold. Det betyder også, at bogen er meget barsk og sørgelig nogle steder. Så jeg vil ikke umiddelbart anbefale den til yngre læser end ca. 13 år.

I det store hele synes jeg, at Children of Blood and Bone er en fantastisk bog! Jeg kan godt forstå, der er så meget hype omkring den hos læsere fra andre lande, for den er bare god! Jeg har hørt en lille fugl synge om, at bogen bliver filmatiseret. Det glæder jeg mig mega meget til, og er sikker på bliver en succes.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Klara

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740042665
Udgave: 1. udg. 29.05.2018
Originaltitel: Children of Blood and Bone
Oversætter: Brian Christensen
Sider: 509 sider

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *