Tænk, at leve med at ens bror ønsker en myrdet! Det er, hvad forfatteren af Judas, Astrid Holleeder og hendes søster, Sonja må leve med. Siden Judas udkom i Holland i 2016 har søstrene levet i skjul, da deres bror Willem fra fængslet har beordret dem myrdet.
Forlagets beskrivelse:
“En kendt gangster, der soler sig i sin berømmelse. Hans søster, der kender den iskolde sandhed om ham og frygter for sit liv. Et retssystem, der ikke er i stand til af få manden bag tremmer uden tre kvinders livsfarlige indsats, og en familiehistorie, der er så brutal og så tragisk, at bogen om den har rystet Holland og er blevet en sensation af en bestseller både nationalt og internationalt.
Willem Holleeder blev i 1983 dømt for at stå bag kidnapningen af den hollandske øl-millionær Freddy Heineken. Sagen gik verden rundt, og Willem henrettede senere sin egen svoger, der var medskyldig i
Judas er en rystende beretning om en barndom fyldt med vold og overgreb. Først fra en alkoholiseret far og dernæst fra broren Willem, der i over tredive år holdt Holleeder-familien i et mafialignende jerngreb.”
Judas er skrevet i et fyldende og velformuleret sprog. Hvis ikke det havde været for rigtig mange spring i tid og sted, så ville jeg have skrevet, at den er ret letlæst, men det kræver lige lidt at holde styr på handlingsforløbet. Derudover havde jeg desværre meget svært ved at få styr på persongalleriet – der gik næsten 100 sider, inden jeg synes, det var på plads. Hvis jeg havde kendt lidt mere til de faktuelle begivenheder på forhånd, så havde det måske været lettere.
Familie er familie – og Astrid Holleeder formår at beskrive, hvordan følelser kan komme i klemme – og hvordan man uanset familie, ikke kan se gennem fingre med alt. Det er store følelser der er på spil, når man bliver nødt til at gå bag ens families ryg – fordi man rent ud sagt er skrækslagen for dem. Astrid Holleeder får fortalt familiens barske og næsten surrealistiske livshistorie på en måde, så man ikke kan lade være med at synes, at den er spændende – og det alt imens man måske får lidt dårlig samvittighed over at lade sig underholde af andres tragedie.
Jeg ved godt, at jeg allerede har skrevet det, men altså: Tænk at vokse op i en familie, hvor man dagligt frygter for en ens liv – og ikke mindst at truslen kommer fra ens egen bror. Det er jo ikke blot efter at Judas udkom, at det har været farligt at være i familie med Willem – og inden da bidrog faderen i familien også til at sætte en skræk i livet på dem alle. Det er flot, at Astrid Holleeder har fået brudt den sociale arv og er kommet ud på den anden side som forsvarsadvokat. Men læs selv Judas og se, hvor svær en kamp det har været.
Bag på bogen står der:
“Astrid Holleeders bog er ikke kun en sensationshistorie om en berømt morder, den er også et vidnesbyrd om en barndom fyldt med vold og overgreb. Først fra en alkoholiseret far og dernæst fra broren Willem, der i over tredive år holdt Holleeder-familien i et mafialignende jerngreb”.
Dette passer rigtig godt på min læseoplevelse – jeg har dog ikke læst bogen som en sensationshistorie, men en fortælling om en barskt og for de fleste en uvirkelig livshistorie.
Judas kan bedst beskrives som true crime – og normalt er det ikke noget for mig, men da posten kom med bogen synes jeg alligevel, at den lød spændende – og selvom jeg nok ikke lige fluks hopper på mere i denne genre, så er jeg glad for, at jeg valgte at læse Judas.
⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine
Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740038415
Udgave: 1. udg. 24.04.2018
Originaltitel: Judas een familiekroniek
Oversætter: Nanna Roed Lauridsen
Sider: 426