4 stjerner, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Øjne i mørket af Robert Bryndza

Øjne i mørket af Robert Bryndza er 2. del i serien om kriminalkommisær Erika Foster. Første del hedder Pigen i isen – og den er solgt i over en million eksemplarer. Robert Bryndza er oprindeligt skuespiller, men lever nu af at være forfatter.

Forlagets beskrivelse:

“En læge findes død i sin seng, kvalt, bagbundet og med en plasticpose over hovedet. Et par dage senere dukker et lignende offer op et andet sted i London. Kriminalkommissær Erika Foster sættes på sagen, og snart afsløres konturerne af en beregnende seriemorder, der årvågent iagttager sine ofre.

Men hvorfor er alle ofrene enlige mænd? Hvorfor henligger deres fortid i skygge? Og hvad er deres forbindelse til morderen? Mens Erika forsøger at finde svarene, retter morderen sit blik mod hende.”

Øjne i mørket af Robert Bryndza
Øjne i mørket af Robert Bryndza

Allerførst vil jeg sige, at jeg ikke har læst 1. del af serien: Pigen i isen. Umiddelbart synes jeg sagtens af Øjne i mørket kan læses som en selvstændig historie, man får nok oplysninger om personer m.v. til at den fungerer fint.

Øjne i mørket er velskrevet og skrevet i et flydende og letforståeligt sprog.

Synsvinklen i fortællingen skifter mellem hovedpersonen Erika og morderen. Det virker rigtig godt – og jeg synes, at det giver et fantastisk indblik i både Erika og morderens privatliv. Især giver det en god forståelse af, hvad der ligger bag morderens handlinger.

Jeg kan faktisk rigtig godt lide Erika. Hun egner sig godt til at bygge historien op omkring. Selvfølgelig har hun sit at slås med – hun har en traumatisk fortid, hvor hun på en barsk og brutal måde mistede sin mand. Erika bruger arbejdet til at “fortrænge” sorgen – men jeg synes alligevel, at man kan mærke den tydeligt. At Erika har noget i bagagen er jo ikke nyt – det er som om, at hovedpersoner i krimier skal have “store ting” at tumle med. Men udover det, så synes jeg egentligt, at Erika virker ret meget “nede på jorden”.

Personbeskrivelserne er i det hele taget ret gode, måske det skyldes forfatterens baggrund som skuespiller, for selv personer, der ikke har fremtrædende roller, synes jeg bliver ganske tydelige for mig. Der er detaljer, som lige giver det sidste. Det samme gælder miljøbeskrivelserne, som er med til at gøre det meget let at se begivenhederne for sig. Disse ting får Øjne i mørket til at virke meget realistisk – og det gør den bestemt heller ikke mindre uhyggelig.

Jeg har læst en del engelske krimier på det sidste, og Øjne i mørket hører til blandt de bedre. Umiddelbart synes jeg, at den hører til i den lettere ende af krimigenren, men det er som sagt en  både fangende og velskrevet historie. Plottet i Øjne i mørket er rigtig spændende med en fin opbygning – og jeg havde meget svært ved at slippe bogen igen, for jeg skulle jo lige…

Og nu må jeg hellere få læst Pigen i isen!

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Politikens forlag
ISBN: 9788740041408
Udgave: 1. udg. 20.06.2018
Originaltitel: The Night Stalker
Oversætter: Michael Krefeld
Sider: 361

1 thought on “Øjne i mørket af Robert Bryndza

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *